Stockholm Pride – Nordens största festival i hbtq-anda.

Sommaren är regnbågens tid. Då förekommer Pridefestivalen på en lång rad platser runt om i Sverige. Den största av alla är Stockholm Pride, vilken ägde rum för första gången 1998.

Stockholm Pride

Sommaren är regnbågens tid. Då förekommer Pridefestivalen på en lång rad platser runt om i Sverige. Den största av alla är Stockholm Pride, vilken ägde rum för första gången 1998.

Pride är i dag förknippat med glädje, fest, glitter och glamour. Det som i dag är en regnbågsfärgad festival som främst riktar sig till Hbtq-communityn började som ett blodigt upplopp i New York. Den 27 juni 1969 gjorde polisen en razzia mot gaybaren Stonewall Inn, och den här gången fick de motstånd. Homosexuella, bisexuella och transpersoner hade fått nog av polisens ständiga trakasserier, kränkningar och våld.

På den tiden var det fortfarande olagligt i de flesta amerikanska stater att vara gay och det fanns inga öppet homosexuella kända personer som kunde figurera som förebilder. De blodiga kravallerna på Stonewall pågick under tre dagar och året därpå hölls den allra första Prideparaden i San Francisco för att hylla de personer som hade deltagit i upproret.

Många problem kvarstår

Även om förföljelserna och trakasserierna som pågick i dåtidens USA saknar motstycke i dag, finns det än i dag fördomar och människor som anser sig ha rätt att öppet kritisera och trakassera hbtq-personer, både här i Sverige och i resten av världen. Homosexualitet är fortfarande förbjudet i över 70 länder och i flera av dessa är det även belagt med dödsstraff. Även i länder där det är tillåtet sker mord på personer av enda anledning att de är just homosexuella.

Hbtq-frågorna är därför i dag fortfarande högts aktuella och står alltså i fokus under några sommarmånader både i Sverige och i övriga världen. I dag förekommer Pridefestivaler på knappt ett hundratal platser runt om bara i vårt land, enligt en lista på Svenska Prides webbplats. Svenska Pride är en ideell förening med syfte att samordna lokala pridearrangörer samt att skapa mötesplatser och erfarenhetsutbyte dem emellan.

Nordens största Pridefestival

Stockholm Pride

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. 2019 äger den rum från måndagen den 29 juli till lördagen den 3 augusti. Årets festligheter kickar igång med en invigning i ”Pride House” på Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull. Pride House är en plattform för demokratiska samtal och diskussioner om aktuella ämnen för hbtq-personers vardag. Här hålls bland annat föreläsningar, workshops, debatter, musik- och teaterframträdanden, konstutställningar med mera.

Invigningstalare är jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och Paloma Halén Román, ordförande för föreningen Trans Fest Stockholm. Åsa Lindhagen arbetar mot diskriminering och segregation och är det första svenska kvinnliga statsråd i Sverige som är öppet hbtq.

– För mig är Pride en folkfest och en plats för att fira framgångar för hbtq-rörelsen men också en plattform för att föra kampen framåt. Som ansvarig minister kommer jag att fortsätta driva på för reformer som stärker hbtq-personers rättigheter, säger hon.

Lite senare under veckan öppnas även Pride Park – festivalens hjärta där festivalbesökare, utställare, artister, intresseorganisationer, politiska partier, företag och volontärer samlas.

Talare vid invigningen av Pride Park är Jon Voss, förlagschef på QX förlag samt ordförande i Regnbågsfonden, samt Stacy Lentz som är hbtq-aktivist och delägare i dagens Stonewall Inn i New York där det hela alltså en gång startade.

Village People och Weather Girls rockar loss på scenen

Pride brukar också locka till sig både svenska och välkända världsartister. Några av årets höjdpunkter på stora scenen i Pride Park är Weather Girls vars mest kända hit är It’s raining men, Melanie C från före detta Spice Girls kommer att bjuda på dans, dragshow och gamla hits och en av de mest kända gaygrupperna någonsin – Village People – kommer till Sverige och har med sig massor av gamla discohits från 1970 och 80-talet i bagaget.

En av de stora höjdpunkterna under Prideveckan är den stora paraden. Varje år lockar den cirka 50 000 deltagare som glittrande vandrar, rullar och dansar sig igenom centrala Stockholm. Paraden börjar vid Stadshuset och går i mål vid Pride Park på Östermalms IP och paradvägen är kantad av runt en halv miljon åskådare som njuter av den sprudlande glädjen och entusiasmen, trots det i grunden allvarsamma budskapet.

Fakta:

Stockholm Pride

Stockholm Pride 

När: 29 juli-3 augusti

Invigningen i Pride House: Kl. 12.00 på Clarion Hotel Stockholm

Invigningen i Pride Park: Kl. 18.00 på Östermalms IP

Paraden: Lördagen den 3 augusti, kl. 13.00. Paraden Börjar vid Stockholms stadshus på Kungsholmen och fortsätter sedan via Hantverkargatan, Stadshusbron, Tegelbacken, Rödbodtorget, Vasagatan, Kungsgatan, Sturegatan, Lidingövägen och kommer slutligen fram till målet Östermalms IP.

Hbtq: Det är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

23.07.2019