Unik utställning med Jenny Nyström – ”tomtens mamma”.
Nu kan du gå och se Jenny Nyströms samlade verk på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.
Jenny Nyström var på många sätt en pionjär. Hon utbildade sig till konstnär, var en tuff entreprenör samt gjorde illustrationer till ett yrke. Det var ingen lätt uppgift, särskilt inte för en kvinna under den tiden. Under sitt liv målade hon tusentals bilder och är för de flesta mest känd för sina tomtemotiv. Fram till i mitten av februari kan du se en stor samling av hennes verk på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.
Sven-Harrys konstmuseum har funnits mitt i Vasaparken sedan 2011. Trots att den spektakulära byggnaden står ut med sin guldfärgade fasad i mässing är museet okänt för många stockholmare. Här finns en fin konsthall, trevlig restaurang och en takterrass med skulpturer och utsikt över staden och parken nedanför.
Fram till den 17 februari pågår en utställning med konstnären Jenny Nyström som under sitt liv bildsatte tusentals böcker och tidningar och målade cirka 150 oljemålningar. För många svenskar är den kvinnliga konstnären intimt förknippad med motiv på tomtar och barn som firar jul och hon har kallats ”den svenska jultomtens mamma”.
– Det är inte så vanligt med Jenny Nyström-utställningar, säger guiden Göran Ståhle under en visning i slutet av december 2018. Senast det ägde rum var 1996 på Nationalmuseum.
Gick i ”fruntimmersskolan” på Konstakademien i Stockholm
Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854. När hon var åtta år flyttade familjen till Göteborg. Hon visade tidigt talang och fick redan som barn lektioner på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola (numera Konsthögskolan Valand).
– En lärare på skolan tyckte att Jenny Nyström skulle måla tomtemotiv. Det dröjde dock länge innan hon började med det, men han kan ju ha sått ett frö, säger guiden.
1873 kommer Jenny Nyström som 19-åring in på Konstakademien i Stockholm. Det var då den enda konstakademi i Europa som tog in kvinnor och den kallades för fruntimmersskolan. Där gick hon i åtta år och fick 1881 kunglig medalj och möjlighet att åka på en stipendieresa till Paris och förkovra sig ytterligare. Några år senare deltog hon i Parissalongen med Självporträttet och Från min atelier i Paris.
Självporträttet sticker ut och avspeglar Jenny Nyströms personlighet. Det var vanligt att konstnärer avbildade sig själva i sin yrkesroll. Men den unga konstnären var modemedveten och intresserad av kläder, vilket syns på målningen där hon bär privata kläder – en svart klänning med tillhörande hatt och vita handskar i handen. Hon var en konstnär med skinn på näsan och här har hon ena handen i sidan och utstrålar en självsäkerhet som var ovanligt för den tidens kvinnor. På Svens-Harrys konstmuseum får vi beskåda en reproduktion av den berömda målningen.
Pionjär och entreprenör
Jenny Nyström hade tidigt börjat dryga ut kassan genom att arbeta som illustratör och blev flitigt anlitad av bland annat Ny Illustrerad Tidning och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning samt gjorde en mängd barnböcker och historiska romaner.
Det var tur att hon var så produktiv. Hon kom från en bakgrund med begränsade medel och maken Daniel Stoopendaal kunde aldrig bidra till familjens försörjning. Han studerade till läkare, men tog på grund av sjukdom inte sin examen.
Jenny Nyström var den första som var illustratör till yrket och var alltså både pionjär och entreprenör. Hon var också den första svenska kvinnliga konstnär som rådde stor framgång, även om det blev som illustratör och inte inom traditionell konst.
Jenny Nyström ritade tekniska nymodigheter
Enligt guiden hade Jenny Nyström en positiv livssyn och hon hängde med i teknikutvecklingen. De båda makarna installerade tidigt egen telefon i lägenheten på Tegnérgatan i Stockholm så att hon kunde sköta sina affärer. Hon sägs ha varit en skicklig affärskvinna och tuff förhandlare som fick bra betalt för sina illustrationer och hon arbetade i stort sett jämt. År 1911 skrev hon kontrakt med Axel Eliassons Konstförlag om att producera ett visst antal akvareller månadsvis som skulle vara underlag till vykort. Under sitt liv hann hon måla cirka 5 000 julkort.
Jenny Nyström har också gjort sig känd för att ha illustrerat Viktor Rydbergs saga Lille Viggs äventyr samt hans klassiska dikt Tomten.
I många av motiven kan vi se tekniska nymodigheter såsom tomtar som flyger eller kör bil. Redan 1897 ritar hon en tomte i ett flygplan.
Utställningen är väl värd ett besök. Det finns en optimism, ett ljus och en glädje i bilderna som gör att man lämnar utställningen på lätta fötter och en positiv känsla. Vi på folk o folk rekommenderar att gå på en av de guidade visningarna och få veta lite om bakgrunden till en del av verken och lära känna den framgångsrika, lite tuffa, kvinnliga konstnären bättre.
Faktaruta
Utställning: Jenny Nyström: Illustratör och pionjärVar: Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10–12, Stockholm (vid Vasaparken)När: Till och med 17 februari 2019I korthet: Jenny Nyström var konstnär och föddes i Kalmar 1854 och dog 1946 vid 91 års ålder. Hon var en pionjär när det gäller illustrationer och är bland annat känd för att ha skapat den ”svenska tomten”.Besök museets hemsida för entréavgifter och öppettider: www.sven-harrys.seSe mer: Det finns en permanent Jenny Nyström-utställning på Kalmars läns museum.