Vårens böcker om odling.

Vi har spanat in några av årets nysläppta böcker på temat trädgård, som kanske kan ge till lite inspiration.

Odling

De första vårsolstrålarna har tittat fram och börjar värma våra kalla vintersjälar. Nu vet vi att våren går fort och att det är hög tid att börja påta i jorden. folk o folk har kollat in några av årets nysläppta böcker på temat trädgård, som kanske kan ge till lite inspiration.

Klimatsmart trädgård

Boken Klimatsmart trädgård

Plantera och odla för hållbarhet

Det är lätt i att i dessa virustider glömma att klimatfrågan fortfarande existerar. Men varför inte tänka lite extra på omvärlden i år och bli en miljöhjälte hemma i din egen trädgård? I boken Klimatsmart trädgård får du en hel del konkreta råd kring vad du kan göra i din trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara på det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.

Välj till exempel klimatsmarta växter som klarar sig på sparsamt med vatten och annan skötsel. Se också till att det mesta återvinns: kompostera växtrester, samla regnvatten och mal kvistar till flis för marktäckning. Plantor kan delas så att en växt blir till flera. Och välj växter utifrån de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården.

Av: Susanna RosénFörlag: Norstedts

Odla för insekter

Boken Odla för insekter

Det kan väl knappast ha undgått någon hur viktigt de små krypen som pollinerar våra växter är för vår matförsörjning. Och att dessa minskar i en alldeles för snabb takt. Liselotte Roll är journalist, krönikör och författare och har ett brinnande intresse för odling och djur i alla storlekar och insekter i synnerhet. Hennes egen trädgård är full av insektsväxter. Förutom blommor trivs där många sorters småkryp; humlor, bin, steklar, skalbaggar och fjärilar. 

I boken ”Odla för insekter” tipsar Liselotte om vad du kan göra i din egen trädgård eller på din balkong för att småkrypen ska trivas. I gengäld lovar hon att de kommer att göra din trädgård himmelsk och mjukt surra över den.

Av: Liselotte RollFörlag: Bokförlaget Polaris

Roshandboken – Allt om sorter, plantering och skötsel 

Roshandboken

David Carlson är formgivare med en stor passion för rosor och en av Sveriges främsta experter på rosodling. Enligt honom kan alla lyckas med denna blommornas blomma, både i trädgården och på balkongen. 

I ”Roshandboken” visar han genom sju tydliga steg hur du ska bära dig åt. Och att det är värt att lägga lite tid på att lägga tid på det mest grundläggande – att förstå miljön i sin trädgård så att du kan välja rätt ros till rätt plats. Tänk igenom jordmån, läge och växtzon och välj sedan en sort som passar för dina förutsättningar.

Han delar också med sig av tips om hur rosorna ska beskäras och skötas när de väl etablerat sig i din trädgård eller på balkongen.

Av: David CarlsonFörlag: Roos Tegner

Odla örter

Boken Odla Örter

Visst är det härligt att kunna skörda egna örter att piffa upp din matlagning med? I ”Odla örter” får du tips på hur du kommer igång med din kryddträdgård, sköter den och får den att frodas.

Boken är vackert illustrerad och innehåller också recept och tips på hur du kan använda örterna som exempel förslag på olika örtdrycker som sägs vara bra för olika saker eller recept på pesto. Du kan läsa om vilka örter som lämpar sig för vad: matlagning, bakning, smaksättare i drinkar, eller till snittblommor och trädgårdsblommor.

Visste du att småkryp älskar örter?  Genom att odla örter i trädgården lockar du till dig fjärilar, bin och humlor älskar och bidrar på så vis till den biologiska mångfalden.   

Boken är utgiven i samarbete med Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien, vilken är är en av världens mest ansedda botaniska trädgårdar.

Av: Holly FarrelÖversättare: Marie Widén och Lennart EngstrandFörlag: Lind Co

Rosétips till vårens intåg:

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och frisk doft med inslag av björnbär och hallon. Fruktig och smakrik med toner av hallon, björnbär och körsbär. Lång eftersmak med inslag av örtkryddor.

Passar utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.