Allegrine och Bar Étable – två krogar som för tanken och känslan till Paris.

Danyel Couet är krögaren bakom restaurang Allegrine samt bakfickan Bar Étable. Två krogar på Norrmalm med Frankrike som utgångspunkt.

Danyel Couet & Sebastian Thuresson på Allegrine

Med inspiration från farmors kök i Paris har stjärnkocken Danyel Couet öppnat sin egen drömkrog i hjärtat av Stockholm. Allegrine är en restaurang med den franska matlagningen i grunden, men med mat som ligger en bit ifrån de traditionella rätterna. Tvärs över gatan finns Bar Étable, Allegrines bakficka, där man kan äta lunch eller ta ett glas efter jobbet.

Danyel Couet har lång erfarenhet av att driva krog. Under många år har han drivit framgångsrika krogar i Grupp F12 tillsammans med Melker Andersson. De är fortfarande kompanjoner, men nu har han alltså också skapat något som är hundra procent Danyel utifrån sin dröm.

– Tidigare har de varit mer med utgångspunkt i ett konceptuellt tänk där varje restaurang har varit tydlig i sin framtoning utan att det har varit en kedja, säger Danyel Couet. Förutom Vigårda förstås, tillägger han.  

Allegrine matsal Allegrine

Farmor har gett namn åt krogen

Allegrine, som har fått namn efter kockens farmor, serverar rätter med tydlig grund i det franska köket, tolkad på Danyels vis. På hemsidan förklarar han att farmoderns kärleksfulla tillagning av allsköns råvaror gett honom oförglömliga matminnen. Han är uppväxt i både Frankrike och Sverige, vilket har format honom till den han är i dag.

– När man gör något utifrån hela sitt hjärta är det viktigt att gräva i sig själv. Att utgå ifrån egna minnen, inspirationer och visioner som man har haft. Resultatet har blivit en produkt som bottnar i all erfarenhet jag har samlat under åren, säger Danyel.

På menyn finns franska rätter som côte de boeuf med ramslök och tomatsallad, Dorper-lamm med primörer, vattenkrasse och gravad citron samt piggvar med vit sparris, flera sorters rom och champagnesås. Listan på smårätter är lång och här finns också några franskklingande namn som gaufrette och steak tartar.

folk o folk provade en helgrillad kyckling ”Label Rouge” med grön sparris, murkelsås och fläder. Rätten såg relativt oansenlig ut när den kom in, men de olika smakerna synkade perfekt och den var magiskt god.

– Allegrine är en fransk krog där en fransman inte skulle känna igen sig. Grunden och känslan är det franska, men det som kommer ut är tolkat på vårt sätt.

Ett torg som påminner om Paris

Allégrine och Bar Étable ligger på Kammakargatan i centrala Stockholm. Just där de båda krogarna ligger är trottoaren bredare på ena sidan, vilket ger en känsla av ett litet torg. Värmen i sommarkvällen, de båda uteserveringarna under de lummiga trädkronorna och den öppna platsen förflyttar tankarna till Maraiskvarteret i Paris. Danyel hade letat lokal i flera år innan han hittade vad han sökte.

– Jag insåg genast att den var helt rätt. Jag kände att platsen var fin och försökte att se igenom det som inte fanns här då. Hjärta, själ och mage sa att där fanns en potential och då är det bara att tuta och köra.

Under resans gång blev lokalen mitt emot också ledig. Danyel såg synergierna att ha två ställen så nära varandra och slog till och öppnade alltså även bakfickan Bar Étable. Här kan man ta ett glas vin innan maten, eller välja från en något enklare meny än huvudrestaurangen. Bar Étable är mer åt det genuina franska hållet.

– Det är lite av ett hål i väggen med mat som finns på vinbarer. Inbakade patéer, charkuterier och olika korvar.

Har det inte varit tufft att starta Allegrine och Bar Étable samtidigt?

– Jag har gjort det här i många år och har vuxit in i att ha många bollar i luften samtidigt. Så nej, jag känner inte att jag har tagit mig vatten över huvudet, avslutar Danyel med ett skratt.

Allegrine ligger på Kammakargatan 22. Bar Étable ligger mitt emot.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »