Södermalm möter Sydamerika på nyöppnade Eatery Social.

​I veckan öppnade den sydamerikanskt influerade restaurangen Eatery Social på Clarion Hotel i Skanstull i Stockholm. folk o folk var på plats och träffade kreatören bakom konceptet: den världsberömde kocken Marcus Samuelsson.

Foto på tortillas

Det första gästerna ser i den nyrenoverade kroglokalen med utsikt mot Ringvägen är en orange cykel uppe på baren.

- Tanken är en avslappnad miljö som ska passa lika bra för en middag med familjen som en mojito efter jobbet, säger Frida Berglund, restaurangchef.

Runt baren finns 80 stolar. Resten av lokalen kan ta emot drygt hundra sittande gäster samtidigt. Men förhoppningen är att släppa in ännu fler stående gäster för att skapa en sydamerikansk känsla av gemenskap. På krogar i Rio de Janeiro är det vanligt att hundratals människor samlas på gatan framför krogen.

Clarion Hotel Stockholms VD, Victor Triantafillidis, berättar att Eatery Social är ett resultat av ett vidareutvecklat samarbete med Kitchen and Table, som Marcus Samuelsson också ligger bakom.

- Trenderna är från Latinamerika och Mexico som förädlats till ett bra koncept. Det finns mer att upptäcka än den vanliga tacomiddagen, påpekar Victor Triantafillidis.

Hotellet är byggt på en plats som egentligen inte fanns, på pelare över Skanstullsbron. Resultatet är en overklig Los Angeles-utsikt över trafiken som rör sig mot ett av Stockholms mesta kända landmärken, Globen. En trappa upp på den nya krogen finns ytterligare en bar och flera mjuka soffor som öppnar efter sommaren. Om man väljer bort utsikten mot Globen kan man istället välja att titta rakt ner i den första baren för att se hur gästerna blir serverade margaritas.

- Vi vill skapa en bar där man lättsamt kan dricka tequila och slipper rädslan för drycken. Vi erbjuder lättsamma, fräscha drinkar på ett sätt man kanske inte druckit tequila förut, berättar barchef Josephine Sondlo. Hon riktar in sig på tequila, Mexicos ”nationaldryck”, och den peruanska druvspriten Pisco.

Kocken Edgardo Emeres har sitt hjärta och sina rötter i Syd- och Centralamerika och berättar att det peruanska köket liknar det japanska med sina grundsmaker som exempelvis umami. Rätterna, som alla kommer ut dekorerade med blommor, erbjuder helt nya smakupplevelser och är inget likt Taco Bar.

- Vi har på ett naturligt sätt korsat ihop maten från Mexico och Peru och jobbar mycket med att bar och kök arbetar ihop, säger Marcus Samuelsson.

Inom kort kommer en längre intervju med Marcus Samulesson på folk o folk. Där berättar han hur det är att laga mat till Barack Obama, att Smögen är lika hemma som Harlem och hur du grillar fisk.