Sommar i Stockholm – 3 restauranger du inte vill missa.

Är du på jakt efter trevligt sommarhäng och beredd att röra dig utanför city? Då tipsar vi om dessa tre smultronställen som bjuder på härlig atmosfär och god mat matchat med sommarens godaste snapsar! Sommarstockholm när det är som bäst!

Dukat bord med utsikt på restaurang Harö Natur

Fabrikören Sea Grill

Fabrikören Sea Grill hittar du i gränslandet mellan Stockholm city och skärgården. Här finns gott om sittplatser och en absolut närhet till vattnet. Menyn lockar med klassiker som skagen, ost- och charkbricka och burgare. Men här finns även läckra rätter från kolgrillen! Vi frågade Johanna Wiklander som jobbar på Fabrikören om vad som händer i sommar.

– Nytt för i sommar är våra snapsrekommendationer till förrätterna. Det ser man inte så ofta på menyer inne i stan men vi gillar konceptet och det känns så rätt i den här miljön med närheten till Skärgården.

Restaurang Fabrikören Sea Grill
Fabrikören Sea Grill

Vad får man inte missa?

– Om plånboken tillåter, rekommenderar jag varmt skaldjursplatån från kolgrillen och en O.P. till. Men vill man köra en ”after-padel” går det lika bra! Det härliga med Fabrikören är att det är som ett vardagsrum där man alltid är välkommen, berättar Johanna. Vill du inleda eller avsluta måltiden med en aktivitet finns förutom padelbanor även minigolf i anslutning till restaurangen.

Hit tar du dig enkelt med SL-båten från Nybrokajen till Nacka Strand och en kort promenad längsmed vattnet bort till restaurangen och området ”The Quay”. Så missa inte skaldjursplatån och utbringa sommarens skål i O.P. Anderson samtidigt som Saltsjön kluckar intill – somrigare än så blir det inte!

Två små svin

Fantastiska smörrebröd, tjeckisk pilsner och Sveriges kanske mest omfattande snapslista – Två små svin gör ingen besviken!

Årstas kvarterskrog nummer 1 är trevlig året runt – men uteserveringen, härligt ombonad i berget, gör det till en given sommardestination. Vi frågade Jimmy Nygren, en av krogens grundare, vad man inte får missa i sommar.

– En god middag som avrundas med lakritsbrûlée och O.P. Anderson Petronella Hallon, det är svårslaget!

Jimmy Nygren och Kalle Olofsson från restaurangen Två små svin
Jimmy Nygren och Kalle Olofsson på Två små svin

Hit tar du dig enkelt med tvärbanan till Valla torg eller buss 160 från Gullmarsplan till Årsta torg. Så hoppa på tvärbanan och bege dig till denna somriga oas, njut av goda smörrebröd och avrunda kvällen med en god dessert och en liten jamare med smak av hallon.

Tips!

Sugen på att åka längre utanför tullarna? Missa inte Två Små Svins nyöppnade filial i Trosa, La Aduana, som ligger i gamla tullhuset i Trosa hamn. I Trosa hittar du även Två Små Svin B&B med samma koncept som restaurangen i Årsta fast med lyxig övernattning.

Harö Natur

Napolitansk pizza eller en avsmakningsmeny i vacker skärgårdsmiljö – det är vad som väntar dig som besöker Harö Natur i sommar. Mitt emellan Kanholmsfjärden och Rödkobbsfjärden hittar du detta minst sagt unika ställe som tidigare fungerat som livsmedelsbutik för skärgårdsborna i området.

Pizzakocken Luigi Lucarelli, en av Neapels mest erkända pizzabagare, är ”headhuntad” från Neapel och spenderar tre månader om året med att servera pizzor i världsklass på Harö. I avsmakningsmenyn som serveras kvällstid har jungfrusill och nubbe en självklar plats – övriga 6 rätter varierar lite beroende på råvarutillgången.

Harö Natur
Harö Natur

Vi ringde upp Staffan Boija, som driver stället, för att höra lite mer om vad som händer i sommar.

– I sommar kör vi ett gästspel tillsammans med Facit Bar och Emil Åreng som har satt en helt svensk drinklista speciellt till Harö. Emil och gänget på Facit har länge jobbat med O.P. Anderson som är en svensk gammal klassiker. O.P. finns som bas i drinkar och vi kommer också jobba mer med snaps till maten – det är ju en passande miljö och funkar väldigt bra till maten vi serverar. Vill man övernatta hos oss ska man passa på i sommar, det är högst sannolikt sista sommaren vi erbjuder den möjligheten.

Bra att veta

Till Harö Natur tar du dig med egen båt eller med båttaxi från Stavsnäs, så boka bord i förväg. Vill du övernatta på ön finns boende i sjöbodar, i kojor eller i ett flytande växthus med egen brygga, boka även detta i förväg.

Är du ute efter en skärgårdsupplevelse utöver det vanliga i sommar är det läge att boka bord (och boende) nu!

Text: Lisa Heino

3 sommarsnapsar:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak. Akvaviten har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Serveras gärna till förrätter med löjrom, rökt lax, skaldjur, din favoritsill eller till lagrad ost.

O.P. Anderson Petronella Hallon

199,00 kr


O.P. Anderson Petronella Hallon har en mild, fyllig och frisk smak av hallon i kombination med de klassiska O.P. kryddorna. Den milda kryddningen av kummin, anis och fänkål kompletteras av de friska hallonen som skapar en modern twist på en traditionell kryddning.

Passar bra till sill, lax och en fräsch sallad, men också som aperitif på is, som bas i en bubblig spritz eller med tonic water.

O.P. Anderson Dill

230,00 kr


O.P. Anderson Dill Aquavit har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

Den passar perfekt till allt från löjrom, ostron och andra skaldjur till matjessill och vit fisk.