Två Små Svin – experter på smörrebröd och snaps.

Kvarterskrogen Två Små Svin i Årsta lockar både långväga besökare och lokalbefolkningen.

Matsalen på Två Små Svin

Kvarterskrogen Två Små Svin i Årsta lockar både långväga besökare och lokalbefolkningen. folk o folk ställde sig frågan vad det är som gör att folk bokar bord långt i förväg och ger sig iväg till en förort i Stockholm för att äta. Vi tog oss dit och träffade Jimmy Nygren, en av de två delägarna.

När folk o folk besöker Två Små Svin är det råkallt utomhus. Att kliva in i den ombonade och trivsamma restaurangen känns välkomnande i både kropp och själ. Här är mysigt och belysningen är dämpad. Det känns som att vara någon annanstans i Europa än i en av Stockholms förorter. Det är så långt ifrån en trendig stockholmskrog som man kan komma.

– I januari firar vi femårsjubileum, men vi vill att det ska kännas som att krogen har stått här i hundra år när man kommer in, säger Jimmy Nygren, en av delägarna till Två Små Svin.

Smörrebröd och brännvin på menyn

Han och den andre ägaren Kalle Olofsson har känt varandra sedan de var i elva-tolvårsåldern. Båda är kockar och har varit i branschen i hela sina yrkesverksamma liv. Jimmy startade en krog 1998 bara några hundra meter bort, men han har alltid gått och sneglat på pälsaffären som låg i lokalen tidigare, och drömt om att kunna ta över och omvandla den till krog.

– Fast egentligen var det ett café jag tänkte på först. Busshållplatsen ligger precis utanför, så läget är perfekt.

De fick lokalen vid jul 2013 och öppnade den 30 januari 2014. Då hade också idéerna om café omvandlats till att i stället handla om ett dansk-tjeckiskt koncept.

– Vi har en förkärlek till dessa länder. Jag har jobbat lite med den tjeckiska ölen och det finns många olika sorters tjeckisk sprit, förklarar Jimmy på frågan om varför en så udda inriktning.

Två Små Svin serverar enbart smörrebröd och till dem rekommenderar de gästerna att dricka kryddat brännvin.

– Rätt sprit till rätt mat i kombination, det är vår grej. Vi har ungefär åttio till nittio olika sorter på vårt snapskort och målet är att de ska bli ännu fler, säger han och pekar på en meny med ett rustikt omslag i läder som ligger på bordet .

Han förklarar också att de innan och efter maten gärna erbjuder gästerna annat än konjak och whisky.

– Vi föreslår till exempel en lagrad akvavit i stället för en whisky, säger han.

Utnämnda till Årets Spritkrog

Brännvinskyl på Två små svin

De köper sina starkvaror från både stora och små leverantörer. För att kunna ha ännu fler varianter har de även startat ett eget litet destilleri där de kan tillverka mindre satser.

– Tanken är att vi bara ska producera för eget bruk i restaurangen. Om vi vill kan vi köra några få liter så att det passar till en specifik rätt.

2016 blev de utnämnda till Årets Spritkrog av Spritakademien eftersom de jobbar med att ha mat och sprit i kombination och värnar om våra svenska dryckestraditioner. De försöker få folk att dricka snaps fler gånger per år än vid midsommar, kräftskivan, julen och påsken.

– Vi vet ju att sprit har en högre alkoholhalt än både öl och vin. Och träffar du rätt i smakkombination så blir det mycket bättre än de låghaltiga dryckerna. De är lite för klena för att förhöja smaken i maten på samma sätt som brännvin kan, förklarar han entusiastiskt.

Två Små Svin utbildar gärna sina gäster i att dricka snaps. Att helst dricka tvåor eller treor i stället för sexor och ta in fler sorter till de olika smörrebröden.

– Jag vill gärna bita av ett par gånger, säger Jimmy. Tar man för mycket sprit tillsammans med mat så kommer den att döda smaken.

Rumstempererad eller kylskåpskall?

Han förklarar att traditionen att svepa i sig en iskall snaps kommer från den tiden då spriten inte var ordentligt renad och smakade finkel.

– I dag finns det ingen dålig sprit så den behöver inte förvaras i frysen för att ta död på smaken. En whiskyfantast skulle aldrig drömma om att stoppa in flaskan i frysen och grunden är ju egentligen densamma med brännvin.

Han menar samtidigt att svensken nog inte är redo för rumstempererad snaps ännu. På Två Små Svin serverar de den kylskåpskall. Men mörka akvaviter har de börjat att lyfta ut ur kylen. 

– Färgad sprit tar mer stryk av kyla än de vita sorterna.

På menyn

Smörrebröd på Två små svin

– Vi serverar enbart smörrebröd. Men vi har ju maten ändå, som schnitzel och fläsksida, fast på danskt rågbröd. Vi har nyligen satt upp kalvlever Anglais på menyn och det finns stekt salt sill, så det är nästan som hela rätter, förklarar han.

Menyn byts ut ungefär var tredje månad. Klassiker som rostbiff, leverpastej med bacon och champinjoner samt friterad spätta med remouladsås och räkor finns alltid på menyn. Den sistnämnda har folk o folks utsända testat och kan starkt rekommendera besökare att göra detsamma. Den var utomordentligt spröd, mycket välsmakande och räkorna var fasta och fina.

Den som vill äta middag på Två Små Svin gör klokast i att boka i förväg. De trettio platserna i matsalsdelen är nästan alltid fyllda långt i förväg. Den som ändå vill chansa kan sikta in sig på den nybyggda orangeridelen där det är drop-in som gäller.

Och så det här med namnet – varför heter ni Två Små Svin?

– Jag och Kalle har kallats för de små svinen under en längre tid, säger Jimmy och skrattar högt och tillägger att vi inte behöver gå in djupare på anledningen.

Han framhåller också att ett annat skäl var att domänen var ledig. I efterhand har det visat sig vara ett lyckokast.

– Det har gjort att folk har blivit nyfikna på vad det är vi håller på med, säger Jimmy innan det är dags att avsluta intervjun och börja förbereda för kvällens gäster.

Kryddade brännvin med olika karaktär:

O.P. Anderson Dill

309,00 kr


Har du testat O.P. Klar? En akvavit kryddad med dillfrö och citronskal samt med en del av den klassiska O.P. Anderson. Passar utmärkt till skaldjuren och varför inte med det tidigare nämnda smörrebrödet?

O.P. Anderson Julaquavit

229,00 kr


I juletider hör snapsen hemma på julbordet. Då är O.P. Anderson Julaquavit en värdig representant! Passar till julbordets alla läckerheter.