Tak
Restaurang Tak vid länge bortglömda Brunkebergstorg i Stockholm har på bara några månader blivit en av Stockholms hetaste krogar och en trappa upp finns den ännu mer populära baren med samma namn. När solen skiner över huvudstaden är kön ner på gatan ungefär 100 meter lång. Har du bokat bord i matsalen är det bara att gå förbi och ta hissen upp, 48 meter över havet. Nu har Tak även fått en minikrog i krogen i nyöppnade Unn. I stora matsalen får det plats drygt 200 personer, inne på Unn blott 8 personer. Gästerna sitter runt en teppanyaki-häll. Kock i detta lilla krypin är Albin Edberg, 23 år, som är mest känd för att han tävlade tillsammans med den svenska stjärnkocken Tommy Myllymäki i kock-EM och kock-VM. De vann EM, men blev “bara” femma i VM.
Albin & Frida
Nu ska alltså Albin stå egna ben, men i bakgrunden finns kocken Frida Ronge som är gastronomisk chef för allt som serveras på Tak. Det är främst nordiska råvaror på Unn, men tilllagningstekniken är japansk. Allt görs vid den stora teppanyaki-hällen. Viggo på folk o folk har smakat på de 15 serveringarna och kan utlova en hisnande matresa med ostron, musslor, kaviar från Uruguay och mozarellaost från Öja gård. Självfallet serveras det också rikligt med fisk, fantastiskt kött och avslutningsvis ett underbart ris med stekt ägg. Det är förstås mycket mat, men precis före den maffiga kötträtten serveras det också en uppfriskande drink med O.P. Anderson. Men smakar det så kostar det. Priset för maten är 1495 kr och dryckespaket kostar 1195 kr. Är du sugen på att äta gott och prata med en av landets bästa kockar i fyra timmar kan ett krogbesök inte bli bättre än på Unn. Har du tur får du sällskap av sju äkta matnördar och då blir samtalet än mer intressant. Vill du däremot bara umgås med ditt eget sällskap är det smartare att äta i stora matsalen.