Agneta Livijn om sin konst och keramik som skapar lust och glädje.

Stora målningar i glada färger och rustika bruksföremål i keramik. Det kännetecknar konstnären Agneta Livijn. folk o folk har träffat henne för att prata om hennes konstnärskap och det senaste projektet – La Casa del Mare.

Konstnären Agneta Livijn med hennes kopp och fat

Trots att det är kallt och ruggigt ute känns det som att ta ett kliv rakt in i sommaren när man besöker konstnären och keramikern Agneta Livijns showroom på Östermalm i Stockholm. Lokalen är ljus, har vitmålade väggar prydda med vackra, färgglada tavlor med blommotiv. På ett bord står skålar, tallrikar, kannor och uppläggningsfat i olika färger staplade på varandra. Habegäret gör sig till känna. Läcker, lite klumpigt utformad keramik i pasteller och klara färger framkallar en längtan att slänga ut allt gammalt porslin och fylla köksskåpen med Agnetas prylar i stället.

Agneta berättar glatt om sina projekt, och det är mycket på gång. Så har de alltid varit. Just nu tillbringar hon en stor del av sin tid med att bygga hus i Torekov på en plats med utsikt över vidderna och Kattegatt mot Hallands Väderö. Platsen inger samma känsla som funnits under hennes uppväxt vid Medelhavets solkust. I sommar blir det invigning huset – La Casa del Mare – och ett nytt koncept med målningar och föremål inspirerade av den modernistiska villan samt miljöerna i Torekov och franska Rivieran.

Agneta Livijn har alltid haft konsten inom sig, och hennes konstnärliga karriär började när hon på 1980-talet studerade vid Fransisco Art Institute.

– Då började jag måla porträtt med kolkrita. Sedan dess har jag utvecklats och nu senaste skapade jag kollektionen Frangipani – stora målningar i klara färger med blomman från Mauritius som motiv.

Parallellt med målningarna har Agneta även arbetat i keramik. Stilen utvecklade hon när det var dags att inreda farmors gamla hus i Torekov som hon och dåvarande maken hade tagit över. Hon ville göra bruksföremål som passade den stora sekelskiftesvillan och gillade inte att dreja. I stället skapade hon saker genom att bygga, vilket gav upphov till Agnetas speciella uttryck.

Konstnären är alltså autodidakt när det gäller keramiken, och att det har blivit så stort är enligt henne själv egentligen en slump kombinerad med tajming. I början på 1990-talet ville kafékedjan Waynes Coffée och inredningsbutiken R.O.O.M. ha sin egen keramik.

– Jag fick i uppdrag att ta fram serier speciellt för dem. Och på den vägen är det.

Hon var en av de första som skapade handgjorda keramikserier i större skala och har tagit fram en rad populära serier som säljs hos några av de största internationella inredningskedjorna som Ikea, Habitat och Marks & Spencer samt under eget varumärke. Många känner till exempel till de populära randiga caffè latte-muggar som Agneta formgivit.

Nu närmast tar Agneta Livijn sikte på att inviga La Casa del Mare och dess showroom där hennes alster i keramik, målningar och den nya kollektionen trädgårdsföremål kommer finnas att beskåda.

Konstnären Agneta Livijn

FAKTARUTA

Namn: Agneta Livijn

Ålder: 62 år

Familj: Man och 3 vuxna barn

Bor: På Östermalm i Stockholm, i Torekov och i Frankrike

Rött eller vitt vin: Rött

Någon speciell druva: Zinfandel – vin från Kalifornien

Lagar till middag: Rödspätta med spenat och fänkål samt grönsaker

Favoritrestaurang i Sverige: Sturehof

Senaste resor: Till franska Rivieran i januari, Oman i februari och därefter flera resor till Torekov.

Det här visste vi inte om Agneta: Agneta är också författare. Hon håller just nu på med sin första bok som handlar om Torekovs historia sammanvävd med egna upplevelser från förr och nu, där och på franska Rivieran.