Clabbe ställer ut replikor av rocklegenders gitarrer.

ABBA the Museum har i vår en stor utställning med signaturgitarrer. Samlingen tillhör Claes ”Clabbe” af Geijerstam. folk o folk fick en pratstund med musikern ute på museet på Djurgården.

Clabbe af Geijerstam på sin utställning med signaturgitarrer

Claes ”Clabbe” af Geijerstams blev i mitten på 1960-talet känd som gitarrist och låtskrivare i Ola and the Janglers. Under efterföljande decennier kunde vi höra honom som discjockey i radio i Rakt över disc och Opopoppa och på 2000-talet var han jurymedlem i Idol och sållade fram stjärnor som Måns, Danny, Darin och Agnes.

Nu ställer han ut sin gitarrsamling på ABBA the Museum på Djurgården i Stockholm.

– Jag har läst om många stora rocklegender som ångrade att de sålde sina gamla gitarrer. Så kände även jag, och för 10–15 år sedan bestämde jag mig för att skaffa en av varje som jag hade haft tidigare.

I sitt sökande efter gitarrerna insåg Clabbe att fabrikanterna hade börjat tillverka handbyggda, exakta replikor av världsberömda rocklegenders originalinstrument – återskapande in i minsta detalj.

– Då blev jag samlare, förklarar han.

I dag har han ett femtiotal så kallade signaturgitarrer i sin samling som nu alltså visas upp för allmänheten. En signaturgitarr är en detaljerad kopia av en elgitarr som tillhör och förknippas med en rock-, blues- eller poplegend. Gitarren konstrueras för hand i begränsad upplaga och replikeras för att likna originalslitaget.

Att det blev just på Abbamuseet som de ställs ut är naturligt. Under 1970-talet arbetade Clabbe bland annat som ljudtekniker på ABBA:s världsturnéer.

Med på utställningen finns musikerns första elgitarr som han köpte 1961 vid 14-års ålder. Den hittades av ett dödsbo som turligt nog hörde av sig om sitt fynd.

En av favoriterna är Eric Claptons ”Blacky”.

– Den är nog en av de mest omtalade gitarrerna i världshistorien, säger Clabbe och pekar på ett instrument som hänger på väggen bakom oss. Det finns till och med ett cigarrettmärke högst upp efter ciggen som han brukade sätta fast där under tiden han drog ett solo.

Clabbe har hunnit fylla 72 år, men har fortfarande fullt med uppdrag. Han gör privata spelningar som discjockey och håller just nu på att förbereda en konsertturné – Hits of the Sixties – med medlemmar från banden som var stora på 1960-talet. Clabbe representerar Ola and the Janglers, Lennart Grahn the Shanes, Svenne Hedlund Heps Stars och Janne Önnerud var medlem i the Hounds.

– Vi är fyra som fortfarande står på benen, säger han och skrattar. Vi spelar våra låtar och blandar upp med lite andra 60-talslåtar. Vi sätter ordentlig fart på turnén i oktober.

Clabbe af Geijerstam

FAKTARUTA

Namn: Clabbe af Geijerstam

Ålder: 72 år

Bor: Södermalm, Stockholm

Lagar ofta: Grillar på sommaren och gör gratänger. Gör dessutom en riktigt bra carbonara.

Favoritviner: Rioja eller Pinotage och Pinot noir från Sydafrika. Ett glas champagne ibland.

Whisky eller whiskey (bourbon): Gärna bourbon, eller en scotch straight up.

Favoritkrogar: Husmanskostrestauranger som Wasahof, Prinsen eller Taverna Brillo

Lyssnar på musik

Att kombinera vin och musik.


När man njuter av välgjorda viner är det viktigt att omsorgsfullt välja vilken mat som matchar bäst, men också tänka på sällskapet, miljön och sammanhanget. Nu går folk o folk ett steg längre och rekommenderar musik till några av våra trevliga produkter.

Läs mer »