En skrattretande historielektion med Måns Möller och Özz Nûjen.

Komikerduon Måns Möller och Özz Nûjen har nyligen haft premiär på Rival i Stockholm för standupshowen ”Världens Historia – den osminkade sanningen”.

Måns Möller och Özz Nûjen

Det är en uppföljare till deras succéföreställning om vår svenska historia, och nu har även uppföljaren fått positiva recensioner. 

– Vi är intresserade av historia för att den påverkar oss så mycket i dag. Och gör så även med vår framtid. Dessutom är det mycket som har hänt genom historien som tål att upprepas och som det är roligt att driva med, säger Özz Nûjen när folk o folk pratar med honom på telefon.

Måns och Özz har skrivit manuset själva tillsammans med komikerkollegan Martin Lago. I researcharbetet har de pratat med historiker och som de uppger i flera intervjuer ”läst en miljard historieböcker”. 

Vad är sanning?

De har valt att kalla showen ”den osminkade sanningen”. Özz Nûjen berättar lite filosofiskt kring tankarna bakom.

– Sanning! Vad är det egentligen? Den är ju någons, eller någon annans eller ingens. Vems sanning är det vi får? Den förtrycktes, förtryckaren eller den som ser på? Eller den som har skrivit det som någon annan har sett? Det vi visar i showen är vår sanning. Hård och rå, säger han.

Vi får återberättat händelser som vi både känner igen och inte känner igen, fast på ett nytt sätt och med en komisk vinkel förstås. Tempot är rappt och publiken skrattar ofta med. Måns och Özz jämför tiden när människan lärde sig att använda eld med eldningsförbudet i somras – när bränder härjade på flera håll i landet och många mest var upprörda över att de inte kunde tända sina grillar. 

Duon pratar också återkommande om kvinnornas roll i historien, att de har varit de mest utsatta genom tiderna. 

– Männen borde vara tacksamma för att kvinnorna vill ha jämställdhet och inte vedergällning, säger de på scen.

Som i de flesta historieböcker uppehåller sig de två i slutet av tidsaxeln, något som de betonar är ett problem. I skolan fokuserar vi på Europa och närtid och böckerna är skrivna av vita män. Trots att vår del av världen bara har varit välutvecklad en bråkdel jämfört med de gamla kulturerna i Asien och Mellanöstern. 

Dansar ihop både på och utanför scen

Komikerna är samspelta och avlöser varandra snabbt i dialogen. Det märks att de har arbetat länge tillsammans och är goda vänner. De träffades i början av 2000-talet och gjorde då en julshow tillsammans och har hängt ihop från och till sedan dess.

– Ja, vi umgås nästan för mycket, säger Özz på skämt. Han bekräftar att de har ett liv utanför scen tillsammans också och det händer att de reser på semester ihop. 

Det mesta på scen är inövat, men ibland lyckas framför allt Özz inte att hålla sig för skratt.

– Det händer att vi går utanför manus och det kan också bli fel, då är det svårt att låta bli att skratta, medger han. 

När man pratar om hur historia påverkar oss och vår framtid, är det svårt att i dag komma bort ifrån den största frågan av alla – klimathotet. Något de båda komikerna naturligtvis också berör, och då blir tonen av naturliga skäl en aning allvarligare.

Någonstans mitt i showen strömmar hög musik ur högtalarna och de båda komikerna visar upp sina kunskaper, nåja, i dans. Vi får en uppvisning med en lång rad dansstilar från olika regioner och länder – eller i alla fall deras version – och det funkar. Töntigt roliga timmen-humor brukar inte gå hem och det är svårt att sätta fingret på varför Måns och Özz dans inte ger skäl att plocka fram skämskudden. Men det är riktigt underhållande och bra, trots att de två männen mest struttar omkring på scenen och förmodligen hade åkt ut snabbt om de deltagit i Let’s Dance. 

– Meningen med vår show är att få folk att skratta så att snoret rinner. Och vi vill att publiken lär sig något på vägen. Målet är att de ska få tio aha-upplevelser under föreställningen. De flesta kommer ju inte ihåg så mycket från historielektionerna, säger Özz Nûjen.

Som helhet är det en kul och underhållande show. Och i det fanns en och annan välkomnande påminnelse om historiska händelser och företeelser som fallit ur minnet. En kul uppfräschning av de gamla kunskaperna med andra ord, och de 90 minuterna som föreställningen pågick gick skrämmande snabbt. 

Özz Nûjen om dryck

Vilket vin gillar du bäst, rött eller vitt vin?

– Jag dricker inte vin. Jag är en ölkille. Ingenting går upp mot att beställa en kall, ljus, svensk lager.

Fakta om för ”Världens Historia – den osminkade sanningen” med Måns Möller och Özz Nûjen:

Den 20 september hade ”Världens Historia - den osminkade sanningen” premiär på Rival i Stockholm. Där kommer de att spela hela hösten fram till jul. I vår blir det turné i resten av Sverige med start den 25 januari i Växjö Konserthus.

Turnéplan:

25 januari 2019, Växjö Konserthus26 januari 2019, Halmstad Teater1 februari 2019, Malmö Live2 februari 2019, Örebro Konserthus8 februari 2019, Gävle Konserthus9 februari 2019, Uppsala Konsert & Kongress10 februari 2019, Västerås Konserthus15 februari landar de på Draken i Göteborg där de spelar fram till i mitten av april.

Xanté Sparkling & Pear

79,00 kr

111,00 kr


Värm upp inför föreställningen med ett glas Xanté Sparkling. Ett mousserande vin med fin doft av mogna päron. Xanté Sparkling & Pear har en fruktig smak med päronsötma som balanseras upp av bra fräschör och en härlig mousse.