Svenskarna är världsmästare på att köpa tulpaner.

Den 15 januari är det tulpanens dag och i Sverige säljs det 160 miljoner tulpaner om året. Vi träffade kreatören Anna Starrén i Malmö för att få tulpaninspiration.

rosa och vita tulpaner i fakir

Den 15 januari varje år är det Tulpanens dag. 2022 har tulpanens dag firats i över 30 år! folk o folk begav sig till Malmö för att få lite tulpaninspiration av Anna Starrén, kreatör, stylist samt florist. Hon hade fyllt ett av växthusen i Slottsträdgården med massor av vackra buketter och arrangemang för att inspirera och hylla den svenska tulpanen.

Visst såg vi de röda och vita tulpanbuketterna i butikerna innan jul. Men det är i januari som den verkliga tulpanfrossan och stora färgprakten sätter igång. Då fylls blomsteravdelningar och -affärer av många svenskars favoritblomma. Få blommor symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande som tulpanen, en blomma som finns i ett otal färger och sorter. 

– Tulpanen är verkligen budbäraren om att våren är i antågande, säger Malin Hidesäter, projektledare på Blomsterfrämjandet.

Säsongen, som varar ända in i april, inleds med enkelblommande sorter och lite längre fram i vår kommer också de dubbla.

– I mars kommer det att finnas ännu fler fina sorter, fortsätter Malin entusiastiskt.

160 miljoner tulpaner om året

Sverige och svenskarna älskar tulpaner och vi sägs vara ”världsmästare” på att köpa tulpaner. Totalt odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige, vilket innebär att cirka 8 av 10 tulpaner som säljs också har odlats här. Tulpanlökarna köps i de allra flesta fall in från Holland, där också den mesta utvecklingen av nya sorter sker. Det finns ungefär 6 000 olika sorter i världen varav cirka 400 sorter odlas i Sverige.

Hyllning till tulpanen

Anna Starrén med svagt rosa tulpan

I ett av växthusen i Slottsträdgården i Malmö har kreatören Anna Starrén skapat en inspirerande utställning som en hyllning till svenskarnas favoritblomma. 

Arrangörerna vittnar om att Omikron höll på att sätta stopp för arrangemanget. Det var lockdown hos den ordinarie tulpanleverantörer och Olles Blommor i Kristianstad fick rycka in och i alla hast och rädda situationen. Men då planerna hade förändrats i sista minuten var dessa blommor fortfarande i knopp. Hårtorkar och varmluft löste problemet och de kunde leverera färdiga blommor och Anna kunde bygga klart sin utställning. 

– Blommorna är egentligen vackrast i sin enkelhet utan att man arrangerar för mycket, säger hon till oss besökare i växthuset.  

– Jag tycker till exempel att det är fint med den svenskodlade tulpanen som är så kraftig där den står. Och det är också förtjusande när de är så små och korta, säger hon och visar upp ett arrangemang där hon har ställt en bukett med hjälp av en ”fakir” i en vacker porslinsskål som också går i vitt.

En fakir är en smart liten sak som används vid blomsterarrangemang. Den ser ut som en liten platta med spikar i. Stjälkarnas sticka ned mellan de vassa piggarna och sedan placerar man hela arrangemanget i en skål med vatten i botten.

– Det kan också vara väldigt vacker med bara en enda tulpan, fortsätter hon och håller fram en svagt rosa variant med långt skaft.

Tulpanbuketter i lila och rosa

Det ska vara lila tulpaner i år

I växthuset finns stora fång av tulpaner i olika färger, tulpaner som växer på lök och tulpaner i kransar, uppbundna på trädgrenar och i vaser av olika modeller. Några buketter dekoreras med kvistar eller långa strån av gräs. Just tulpaner på lök kan vara lite svårt att hitta i affärerna, inflikar Malin som av den anledningen har fått en uppmaning av TV4 att inte ta med sig dessa till tv-inslaget på lördag.

Vilka färger är det som gäller i år?

– Jag tror att det kommer att vara mycket lila, svarar Anna.

Malin berättar om hur Ernst Kirchsteiger gör med sina tulpanbuketter. Han flyttar runt dem i hemmet beroende på var han är. I köket, på skrivbordet eller vid soffan i vardagsrummet.

– Eller köp ett 20-pack och sätt några inne på toaletten, fortsätter hon och förklarar att just 20-packen har blivit mycket populära.

Tulpanbukett och bubbel i ett:

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé har en fruktig smak med inslag av röda bär, bakade jordgubbar och granatäpple. Ett utmärkt mousserande vin som sällskapsdryck och apertif, men passar även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött

Såhär sköter du om dina tulpaner

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) bör ej skäras av.

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.

Källa: Blomsterfrämjandet / tulpanguiden.se