Månadens Mats i maj: En fatlagrad tequila med karaktär.

Denna gång för maj månad har jag valt 1800 Añejo som är en ypperlig introduktion i fatlagrad tequila. Att smaken överträffar prislappen gör den ännu mer attraktiv.

Månadens Mats i maj 2024: 1800 Añejo.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att utföra saltomortaler i gomseglet

Härlig smakexplosion i fatlagrad tequila

Agavebaserade spritdrycker som tequila och mescal har varit mycket trendigt de senaste åren och det syns ännu ingen avmattning. Tequilan 1800 har fått sitt namn från den första premiumtequilan som destillerades i La Rojeña i Jalisco i västra Mexiko. Än i dag gör familjen Cuervo/Beckman sin tequila på exakt samma sätt som då. Resultatet av gammal tradition, sekler av nedärvd kunskap och respekt för urgamla tillverkningsmetoder har resulterat i en mjuk, harmonisk och världsberömd tequila.

1800 Añejo är baserad på 100 procent handskördad blå agave. Frukten har kokats långsamt innan det naturliga sockret jästs till mäsk som dubbeldestillerats i traditionella kopparpannor. Spriten får sedan vila i fat av amerikansk och fransk ek under 18 månader. Resultatet är en nyanserad smakexplosion där fina toner av smörkola, torkad aprikos, agave, vanilj, ljus choklad och halm samsas med sandelträ, muskot och ljust muscovadorörsocker.

Låt gärna Mexiko omfamna Nederländerna

1800 Añejo är ypperlig att använda som avec eller till drinkar där man låter ersätta Bourbon i exempelvis en Old Fashioned. En mer ovanlig men mycket ljuvlig förening finner man tillsammans med en nederländsk stroopwafel. Dessa går att få tag på även i Sverige och går då ofta under namnet sirapsvåfflor.

1800 Añejo

449,00 kr


Tequila med doft av rostad ek, vanilj, kanel, nybakat bröd och choklad. Smaken är komplex och balanserad där ektoner möter den fruktiga agaven i en kryddig vanilj. Kryddig, lång och avrundad eftersmak.

01.05.2024