Besök Budapest.

Budapest är inte bara gulasch och paprikarätter utan här finns gott om alternativ för foodisar och vinintresserade. folk o folk har besökt staden och botaniserat bland några av deras fine dining-krogar, vinbarer och en kitschig ruinbar.

Budapest

Stjärnkrogen Borkonyha med vinfokus

Borkonyha Winekitchen har en stjärna i Michelinguiden. Trots stjärnklassen är atmosfären inne i restaurangen avslappnad och gemytlig. Restaurangen har snarare en bistrokänsla än att man har hamnat på en förstklassig fine dining-krog. De utsökta rätterna är vackert komponerade och skulle platsa på vilken internationell toppkrog som helst i världen. Det finns avsmakningsmeny för större sällskap med många små utsökta smaksensationer ihopparade med vin, förstås. Den känns inte särskilt lokal till skillnad från vinlistan. Som namnet antyder har restaurangen ett brett utbud av vin – mer än 200 viner och majoriteten av dem är ungerska. Många av dem går dessutom att beställa på glas.

Krogen ligger på Pest-sidan, bara runt hörnet från den pampiga Sankt Stefanbasilikan som är Budapest största kyrka. Under sommaren går det även att sitta på restaurangens uteservering.

Adress: Sas utca 3, Budapest

Felix Kitchen & Bar

Felix Kitchen & Bar med utsikt över Donau

När du besöker Budapest är ett besök i den vackra Mathiaskyrkan ett måste. Passa då även på att gå ut på Fiskarbastionens terrass precis utanför kyrkan. Där är utsikten över Donau och andra sidan av staden – Pest – storslagen. Inte långt därifrån ligger Felix Kitchen & Bar, som nyligen har genomgått en upplyftning och satsar stort för att bli en av stadens bästa restauranger. De har anställt en ny köksmästare, en välutbildad sommelier samt en ny duktig bartender. Restaurangen ligger i en ståtlig byggnad som en gång i tiden pumpade ut vatten till det kungliga palatset.

Matsalen är magnifik med stora fönster som vetter mot Donau. Köksmästaren Dániel Katona har precis återvänt till Ungern efter en längre tid utomlands – han utbildade sig i Frankrike och har därefter tillbringat sex år i Spanien. Det är därför föga förvånande att kockens rätter utgår både ifrån det franska och ungerska köket med starka influenser från övriga Medelhavet. På vinlistan finns viner från de klassiska samt några mindre välkända internationella vinregioner, men även vin från ungerska producenter. Under sommaren kan du sitta på Felix stora terras och välja något från grillmenyn eller kanske sippa på någon av deras speciella drinkar. Vad sägs om en Tryffel negroni gjord av brandy, bitter, vermouth och tryffel? Restaurangen har ett omnämnande i Michelinguiden.

Adress: Ybl Miklós Tér 9, Budapest

Stand med sin lillasyster Stand25 Bistrò

Kockarna på Stand har inget att dölja. Här sker matlagningen inför öppen ridå då gästerna kan se rakt in i köket genom en glasskiva. Kocken Tamás Széll är en av Ungerns bästa och har bland annat representerat sitt land i Bocuse d’Or 2017, året innan vann han den Europeiska uttagningen som ägde rum i Ungern. Tillsammans med sin hustru Szabina Szulló har han skapat en restaurang som förtjänat sin stjärna i Michelinguiden.

Matlagningen tar avstamp i de ungerska rötterna där han förfinar de klassiska rätterna och använder moderna tekniker. På vinlistan finner du viner från i princip alla ungerska vinregioner till ett rimligt pris, med särskilt tonvikt på söta Tokaijer.

Adress: Székely Mihály utca 2, Budapest Stand25 Bistro ses som lillasystern till Stand med sin något enklare meny. Men det var den krogen som paret öppnade först efter Tamas Szélls hemkomst från Kock-VM 2017. Krogen ligger i Gamla stan (Buda-sidan). Atmosfären är avslappnad och menyn fokuserar på raffinerade ungerska och europeiska klassiker, gärna ackompanjerade av ungerska viner.

Adress: Atilla út10, Budapest

Botaniq Castle

Sagoslottet Botaniq Castle med Clarisse Restaurant

För dem som uppleva en alldeles unik plats med en romantisk touch är ett besök på det sagoslottet Botaniq Castle i Tura väl värt ett besök. Slottet ligger en knapp timmes färd utanför huvudstaden. Smidigast är att göra ett stopp här på väg till eller från flygplatsen. Slottet byggdes 1883 i neorenässansstil av Baron Sigmund Schossberger som en kärleksförklaring till sin fru, och det sägs vara ett av Ungerns vackraste slott.

Slottet är ett femstjärnigt hotell med spa i undervåningen och Clarisse Restaurant några våningar upp. Restaurangen öppnade hösten 2021 under ledning av Ádám Mészáros, som tidigare har varit köksmästare på Onyx – då den enda restaurangen i Ungern med två stjärnor i Michelinguiden. Idag har Onyx förlorat alla sina stjärnor och det är nog bara en tidsfråga innan Clarisse får sin första. Även här finns en avsmakningsmeny med rätter som är en fröjd för både öga och mun. Ádám använder sig gärna av lokala råvaror såsom öring, svamp, päron, vaktel och viltkött som han smaksätter med örter och växter som växer i slottsträdgården.

Adress: Park utca 37, Tura

Drop shop – vinbar och vinshop i ett

Drop shop är en av de vinbarer som toppar listor över Budapest bästa vinbarer – och staden har en hel del att välja mellan. Baren fungerar även som butik och utbudet består av noggrant utvalda ungerska viner men även viner från övriga världen. Personalen är välutbildad och berättar gärna berättar en historia om producenten eller om vinet. Baren ligger i närheten av parlamentsbyggnaden på Pestsidan av Donau.

Adress: Balassi Bálint utca 27, Budapest

DiVino Bazilika

DiVino är en elegant vinbar med vy över Stefanskyrkan och inte långt från ovan nämnda Borkonyha Winekitchen. Baren, som är en av Budapest mest populära vinbarer, startade som ett initiativ av ”Junibor” – unga ungerska vinodlare. Baren bemannas delvis av dessa unga vinmakare enligt ett roterande schema.

Här är det modernt och trendigt. I runda slängar finns det 150 viner på menyn från landets ledande vingårdar, både stora och små. Sommartid kan man sitta på den stora uteserveringen och njuta av det måhända lite turistiga, men storslagna läget. DiVino finns på flera adresser i staden, den ursprungliga är den vid kyrkan.

Adress: Szent István tér 3

Szimpla Kert

Szimpla Kert ruinbar

Långt ifrån fine dining och stjärnkrogar, men något man inte bör missa är ett besök på en av stadens alla ruinbarer. Den mest kända och största är Szimpla Kert, som ligger i det gamla judiska distriktet. Här ryms ett flertal mindre barer på två våningar under ett och samma tak – om det hade funnits tak över hela. Originalet öppnade 2002 i övergivna ruiner och en del av charmen med Szimpla Kert är just ruinkänslan, den kitschiga inredningen, de färgglada lamporna och att man på vissa ställen sitter under bar himmel.

Stället är känt som en turistfälla, men är väl värt ett besök ändå, även om här finns en hel del turister går även ungrare hit. På bottenvåningen finns både vinbar, cocktailbar samt hantverksölsbar med humana priser.

Adress: Kazinczy utca 14, Budapest

Om du vill prova ett ungerskt vin hemma:

YOKO Furmint

99,00 kr

137,00 kr


YOKO Furmint har en angenäm doft med inslag av citron, gula plommon, päron, äpple, honung, mineral och en fläkt av blommor. Smaken är torr och frisk med en lätt vaxig textur. Fin smakintensitet där man finner toner av gula plommon, äpple, honung, citruszest, mandel och mineral.

Vinet passar ypperligt till många asiatiska anrättningar från både Japan, Kina eller Thailand. Rätterna får gärna vara rika på umami och det är en fördel med syrliga komponenter i tillagning eller i tillbehör.