Flavia tipsar om ”sitt” Argentina utanför turiststråken.

Flavia Bergström är ansvarig för flertalet viner på Anora, däribland de argentinska. Hon är uppvuxen i Argentina och delar med sig av sina bästa tips inför en resa till detta fantastiska land.

Argentina och Flavia Bergström

– Argentina är garanterat värt en resa, trots alla ekonomiska och politiska kriser, säger Flavia.

Huvudstaden Buenos Aires inklusive förorterna har nästan 16 miljoner invånare och är en kaotisk storstad med mycket puls och brus, men också en stor portion av charm och den får man inte missa.

– Det bästa är att åka på våren eller hösten, annars kan det vara för varmt, säger hon.

Argentina är känt för maten, tangon, fotbollen och så klart vinerna. Utöver detta är Teatro Colon en av Flavias favoriter.

– Teatro Colón lär vara ett av de största operahusen i världen, säger Flavia. Jag säger som min mamma ofta säger: ”I Argentina är allt större”. Byggnaden är i alla fall otroligt vacker och har en fantastisk akustik.

Operahuset anses vara ett av världens främsta. Här håller även Buenos Aires filharmoniker hus och ger konserter med klassisk musik. Teatern öppnade 1908 och stora stjärnor såsom Feodor Chaliapin, Igor Stravinsky och Luciano Pavarotti har stått på Teatro Colóns scen.

– När man är i Buenos Aires är det ett måste att gå på polomatch, säger Flavia. Landet har de bästa spelarna och här är polon i världsklass. Det är helt magiskt att se en match där alla spelarna har högsta möjliga handikapp.

Empanadas i Argentina

Flavia har bott i Sverige i många år och något av det hon saknar mest med sitt forna hemland är maten. Empanadas är den rätt som står högst upp på listan av favoriter.

– Jag kan inte leva utan empanadas. De finns i massor av olika smaker och varje gång jag går till en restaurang börjar jag alltid med att beställa en sådan. Smaken skiljer sig lite från ställe till ställe och i olika regioner.

Empanadas är ett bröd eller en deg med fyllning, ungefär som en pirog.

Något Flavia inte heller vill vara utan är alfajores med choklad och dulce de leche – en ljuvligt god kolasås. Alfajores är en form av majsmjölskakor med kräm emellan.

– De ska vara från Havanna eller av annat märke som till exempel Cachafaz eller Terrabusi. Köp och ta med dig hem! uppmanar Flavia alla som besöker Argentina.

För att hitta bra köttrestauranger i Buenos Aires föreslår vår argentinska expert att man beger sig till områdena Palermo Soho och Palermo Hollywood.

– Där är det trendigt, men inte lika turistigt som de restauranger man hittar i kvarteren Recoleta eller Puerto Madero.

Restaurangen Parrilla Don Julio på adressen Guatemala 4699 samt La Cabrera på José Antonio Cabrera 5099 är två av Flavias favoriter.

– Passa på att besöka vinbutiken Lo de Juaquin som ligger i närheten. Där går det att både prova vin och förstås köpa med sig några flaskor.

Lo de Juaquin ligger på Luis Borges 1772.

När det är dags för shopping är det bättre priser på Los Arcos i Palermo.

– Här finns outlets för coola argentinska varumärken och bättre priser än på de andra lyxiga varuhusen.

Iguazufallen

När du känner att du är färdig med storstaden Buenos Aires föreslår hon en tripp med flyg till Iguazúfallen. De ligger på gränsen mellan Brasilien och Argentina, varav den största delen av fallen finns på den argentinska sidan. Fallen består av 160 till 260 vattenfall i olika storlek beroende på vattennivån.

– De bara måste ses och när du är där kan jag starkt rekommendera att du bor på Hotel Loi Suites mitt i djungeln. Det är en upplevelse i sig.

Det finns mycket att se i trakten och det är enkelt att ta sig över till Paraguay och Brasilien.

– Ta med myggstift!

Mendoza är vinets huvudstad och det är väl värt att ta en tur hit också.

– Förutom alla vanliga sevärdheter som du hittar i guideböckerna föreslår jag att du på kvällen går till Calle Arístides. Där finns det massor av restauranger, barer och inte minst mikrobryggerier som är jättepoppis nu. Publiken är visserligen ganska ung, men det känns väldigt lokalt.

En typisk restaurang som serverar argentinsk mat i Mendoza är Fuente i Fonda. Flavia rekommenderar även Anna Bistró och om man vill lyxa till det lite extra finns till exempel Azafrán Restó.

Flavia avslutar med att önska alla som reser till hennes tidigare hemland en härlig tripp, och hoppas att förslagen förgyller vistelsen i Argentina för alla som är på väg dit. 

Tre vintips från Argentina:

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Ett vitt vin från Argentina är Las Moras Reserva Chardonnay. Det har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Passar perfekt till stekta eller grillade anrättningar på fisk eller ljust kött.

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

105,00 kr


Las Moras Love Cabernet Sauvignon är ett medelfylligt vin från Argentina. Det har intensiva inslag av mörka bär så som mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en lätt syra som balanseras upp av den härliga frukten. I eftersmaken finner vi även en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni med de mjuka tanninerna.

Passar utmärkt till grillade kötträtter, i synnerhet till nötkött, och till lagrade hårdostar.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

83,00 kr


Det ekologiska röda vinet Chill Out Genuine & Intense Malbec har en generös, mörkfruktig doft med inslag av viol samt kryddor. Smaken är fyllig och fruktig med inslag av björnbär, lakrits och vanilj.

Vinet passar utmärkt till starka ostar och det mesta som är grillat, framförallt mörkt kött.