Hooks Herrgård - en rogivande pärla och golfdestination.

folk o folk har besökt Hooks Herrgård, en rogivande pärla i Småland. En destinations för såväl inbitna golfspelare som spasugna. Här finns ett förstklassigt spa och vackra omgivningar.

Hooks Herrgård

folk o folk har besökt Hooks Herrgård, en rogivande pärla i Småland för både inbitna golfspelare som har hela 36 hål att spela samt spasugna som vill njuta av ett förstklassigt spa och de vackra omgivningarna.

Från Jönköping tar vi E4:an söder ut och viker sedan in på väg 30. Efter en liten stund färdas vi utmed Hokasjön. Och där, i spetsen på den avlånga sjön, ser vi en pampig vit byggnaden och förstår att vi har nått målet – Hooks Herrgård.

Vi anländer tidigt på eftermiddagen och checkar in i huvudbyggnaden i en av sviterna med utsikt över sjön. Det är ett trivsamt rum i två våningar med hörnsoffa, tv, badrum med både dusch och badkar på nedervåningen samt sovavdelning en trappa upp. Rummet ger ett ombonad och samtidigt sobert intryck.

Anor från medeltiden

Första spadtaget till Hooks Herrgård togs redan på 1300-talet, men det var inte förrän på 1700-talet som den började få den form som vi ser i dag med flyglar, salonger och den ståtliga huvudbyggnader.

I dag ägs anläggningen av familjen Edberg – fyra bröder samt deras föräldrar. Sedan tolv år tillbaka innehas vd-posten av Hans Edberg, en av bröderna, som berättar att hans farmor och farfar köpte anläggningen redan 1963.

– Sedan dess har vi fördubblat antalet rum, byggt en spaavdelning och utökat golfbanan. Då fanns det nio hål. Farfar såg till att det blev 18 hål innan han drog sig tillbaka och i dag har vi 36 hål och två banor.

Numera har Hooks herrgård totalt 103 rum fördelade på huvudbyggnaden, flyglar samt närliggande villor och stugor. Merparten är dubbelrum, men här finns också några sviter i huvudbyggnaden som precis som vår är i två plan, samt en i ”Sörlängan” med lyxig egen uteplats och eldstad att mysa framför.

Golf och skogspromenad

När vi anländer råder det febril verksamhet på de två golfaborna, vilka har helt olika karaktärer. Den ena är en vacker och öppen parkbana som ligger utmed sjön och den andra en skogsbana som delvis går genom en sagolikt mysig skog.

Hooks Herrgård golfbana
Foto: Hooks Herrgård

Eftersom vi har bokat vårt spabesök till senare på eftermiddagen beslutar vi oss att för att ta en promenad i skogen intill. Vi väljer att gå den knappt fem kilometer långa ”Lilla Rävaskansrundan”. Och vi ångrar oss inte. Solen strilar stämningsfullt ned mellan träden, humlorna surrar och det finns mogna smultron längs stigen att mumsa på. Atmosfären är lite trolsk och lugnet som infaller är påfallande.

Spa med dopp i sjön

Spaavdelningen ligger i nedervåningen av huvudbyggnaden (Herrgården). Här finns sedvanliga upplevelseduschar, flera olika bastur, varma källor och bad både ute- och inomhus samt möjlighet till att kyla ned sig i en kall pool.

Spat har stora fönster med utsikt över vattnet och efter att ha stillat hungern med räkmacka (rekommenderas varmt) och öl väljer vi att vistas i de båda utomhuspoolerna – en med hydromassagen och en varm infinitypool (varm källa) med panoramautsikt över sjön.

Hooks Herrgård pool
Foto: Hooks Herrgård

Vi konstaterar att möjligheten att kunna tassa ned till en brygga med badstege och ta ett dopp i sjön ger spat ett stort extra plus – vi får både alla moderna spafinesser och naturen i en och samma upplevelse. Hans Edberg berättar att när isen lägger sig hugger de upp en vak för alla vinterbadarentusiaster.

Hooks erbjuder även ett välutrustat gym, med utsikt över sjön, padelbana samt möjlighet att låna båtar eller kanoter för dem som vill ro eller paddla.

Familjär atmosfär och utsökt middag

Middagen serveras i Herrgårdens rymliga matsal där vi förutom att njuta av den goda maten kan beskåda solen som går ned över trädtopparna och speglar sig i sjön. I vårt övernattningspaket ingår trerätters.

Det finns massor av lockande alternativ som inger ett visst mått av beslutsångest innan valet faller på hummer, kräfta och sotad pilgrimsmussla till förrätt följt av kalvpicanha som huvudrätt. Till dessert beställer vi både en lemoncurdtartlette med hallonsorbet och osttallrik som vi delar på. En perfekt avslutning på en utsökt måltid – en liten bit sött och en smakbit av de goda ostarna med medföljande tillbehör.

Hooks Herrgård dessert
Foto: Hooks Herrgård

Mätta och belåtna över dagens rofyllda aktiviteter och den delikata middagen somnar vi på övervåningen i sviten. Och vi sover gott – mycket gott i de sköna sängarna.

Vad anser du är det bästa med Hooks?

– Jag är ju part i målet, säger Hans Edberg, skrattar och fortsätter. Men den familjära känslan är viktig och den sitter i väggarna. Vi vill att den ska genomsyra hela upplevelsen.

Vi på folk o folk kan bara instämma i Hans Edbergs svar. Både i kontakterna med personalen i spaavdelningen, receptionen och restaurangen blev vi mycket väl omhändertagna och trivsamt bemötta. Under middagen tog till exempel vår unga servitris sig tid att stanna upp och prata en liten stund trots en fullsatt restaurang. Vi kände oss både extra ompysslade och lite utvalda eftersom vi fick ta del av en kul anekdot som hon berättade om sin bakgrund.

Hans Edberg framhåller att han även är nöjd med miljöerna som de har skapat, framför allt i restaurangen, baren och salongerna.

– Vi vill att gästerna ska känna att helheten är bra när de är här.

Hur ser framtidsplanerna ut för Hooks Herrgård?

– I min planering och drömvärld kommer vi att bygga ut spadelen med 700 kvadratmeter invändigt och lika mycket utvändigt. Det ska bland annat bli fler stora, allmänna vilytor, någon bastu till, en eller två varma källor och större omklädningsrum. Och vi ska återuppliva vårt gamla orangeri och göra det till en minirestaurang med ett eget litet kök inne i spat, berättar han.

– Men alla sex måste förstås vara med på beslutet innan vi sätter planerna i verket, tillägger Hans Edberg leende.

Hooks Herrgård

Läge: I Småland intill Hokasjön cirka 3 mil söder om Jönköping.

Restid: Från Stockholm 4 timmar, Göteborg 2 timmar respektive Malmö 3 timmar med bil. Buss 141 från Jönköping stannar vid hållplats Hooks Herrgård.

Ägare: Familjen Edberg, som även äger anläggningarna Karlaby Kro och PGA Of Sweden National.

Boka din vistelse: www.hooksherrgard.se

Hooks Herrgård i vinterskrud
Foto: Hooks Herrgård