Sportlov i svenska fjällen och heta after ski-drinkar.

Nu är det sportlovstider och svenskarna vallfärdar till våra svenska fjäll för att njuta av snö och uteliv. folk o folk har dykt ned i tre av de mest omtyckta vinterorterna och smakat på de senaste after ski-drinkarna.

Kvinna med skidor

Nu är det sportlovstider och svenskarna vallfärdar till våra svenska fjäll för att njuta av snö och uteliv. Skidåkning blir bara mer och mer populärt för varje år. Under de fyra sportlovsveckorna förväntas totalt 600 000 besökare till de svenska skidanläggningarna. folk o folk har dykt ned i tre av de mest omtyckta vinterorterna och smakat på de senaste after ski-drinkarna.

Finns det något mer avkopplande än att sjunka ned framför kaminen i fjällstugan? Med blossande kinder, trötta ben och fötter som njuter av att äntligen bli utsläppta från trånga pjäxor. Lungorna är fyllda med frisk luft och långt borta är vardagens stress. Du känner dig ledig … äntligen! Njutningen är näst intill fulländad.

Heta after ski-drinkar

Det är nu det är dags att maxa mysfaktorn med en värmande, god after ski-dryck. Det finns några klassiker, men varför inte förnya dig lite och testa några av vinterns nyheter? De är enkla att göra själv och kräver bara ett fåtal ingredienser.

Blossa Glühwein är en nordisk version av den tyska klassikern glühwein. Det enda du behöver göra är att skruva av korken på flaskan, värma drycken och hälla upp den rykande het i ett glas.

Aningen mer ansträngning krävs för att blanda en Huski Menta Hot Chocolate. Du behöver dock bara tre ingredienser, så den tar varken tid eller är komplicerad att fixa till. Belöningen är en mustig och god dryck med smak av choklad och mint. Receptet hittar du längre ner på sidan.

Kvinna med termos i snön

Tre svenska fjälldestinationer

Sälen

Åter till skidorterna. Sälen är en av norra Europas största alpina skidområde och också en av Sveriges mest populära skidorter. Under högsäsong vintertid rör sig cirka 100 000 personer i området, som består av flera mindre anläggningar.

Lindvallen är en av de mest barnvänliga. Här startade allt 1961 med att Bertil och Elisabeth Lind öppnade Pensionat Lindvallen. På den tiden var det litet och familjärt med endast 61 bäddar och en restaurang. Sex år senare öppnade man den första skidbacken, Gustavsbacken, som var 1000 meter lång och hade en lift. Sedan dess har den kommit att bli en av fjällvärldens mest åkta backar.

Högst upp i Gustavsbacken tronar en jättelik snögubbe. Maskoten skvallrar om vilken kategori som dominerar området – barnfamiljerna. Här är perfekt för de små eller de som inte har åkt utför tidigare då det finns ett av Europas största, sammanhängande barn- och nybörjarområden. Men även om de flesta backarna är blå, gröna eller röda finns även ett femtontal svarta nedfarter för de mer avancerade åkarna. Här finns alltså något för alla.

Mycket har således hänt sedan makarna Lind grundade Lindvallen. I dag är det Sälens största skidområde med 100 nedfarter och 90 liftar, om man räknar in Högfjällsområdet, som sitter samman med Lindvallens liftsystem.

Skidåkare i Sälenfjällen

Tandådalen

Lite tuffare skidåkning hittar du i Tandådalen. Området erbjuder många av Sälens svarta backar, men här finns också härliga blå och röda nedfarter för carvingåkning samt Sälens stora Snow Park med räcken, boxar och hopp - från enkel till avancerad nivå.

Fram till 1961 bestod Tandådalen bara av en fäbod. Med en lift, två backar och 25 stugor till försäljning öppnades Tandådalens Skidanläggning i februari 1963. De kommande åren började utvecklingen mot vad det är i dag – ett område med Sälenfjällens bredaste skidåkning som ihopkopplad med Hundfjället erbjuder nästan hundra nedfarter att välja mellan.

Åre

Lite längre norrut hittar vi de svenska skidorternas Mecka, Åre, som erbjuder skidåkning i världsklass. Här är fallhöjden högre och backarna lite längre och skidterrängen mer varierande och häftigare än i många andra skidområden i den svenska fjällvärlden. 2008 blev Åre utsedd till en av världens tio bästa skidorter och här har man arrangerat VM samt alpina världscuptävlingar vid flera tillfällen. Dessutom finns det en genuin by som sjuder av liv med butiker och ett rikt nöjesliv med massor av restauranger och barer.

De första turisterna som kom till Åre var egentligen pilgrimer som passerade på vägen till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Bergbanan byggdes 1910 för att underlätta för vandrarna att ta sig uppför fjället och i och med den sattes arbetet med att utveckla Åre till en vintersportanläggning igång. Den första släpliften kom 1939 och än i dag finns det lilla gula lifthuset kvar i närheten av Alpina Nationalarenan.

Skidområdet, med nästan 90 nedfarter och cirka 45 liftar, sträcker sig i dag från Duved i väst via Åre by till Åre Björnen i öst. De flesta svenskar har någon form av relation till Åre.

Huski Menta Hot Chocolate

Huski Menta Hot Chocolate

Receptet på årets after ski-drink hittar du här >

Du som hellre vill ta dig utanför stugvärmen kan beställa årets coolaste afterski-drinkar i följande barer:

Lindvallen:SnögubbenLindvallens WärdshusSälenstugan Original

Tandådalen:Tandådalens WärdshusCafé PulsenMezzo

Åre:ÅrehyddanTegetornet Restaurang & Bar

Brancamenta, Multipack 3x20ml

56,00 kr


Sätten att avnjuta Brancamenta är många – som digestivo efter maten, som aperitif med massor av krossad is eller i drinkar. Brancamenta är en oefterhärmlig kombination av mint och malört som är unikt uppfriskande och oftast övertygar den största skeptiker redan efter första glaset.