Upptäck Piemonte - den hyllade vinregionen i nordvästra Italien.

Piemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.

Vingård i Piemonte

Italienska Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar till Schweiz och Frankrike. Regionen omges på tre sidor av Alperna och upptar en knapp tiondel av Italiens yta vilket gör den till landets näst största region.

Fyrtio procent av Piemonte består av berg. Här finns bland annat Monte Rosa, vilket är Europas näst högsta berg samt Monviso och Gran Paradiso-massivet. Landskapet domineras av höga berg och breda dalar, vilket avspeglas i namnet. Piemonte betyder nämligen ”vid foten av berget”. På somrarna är marken täckt av grönska och om vintrarna snö.

När jag tänker på Piemonte så tänker jag bergssluttningar, frodighet och böljande. Det är ett väldigt grönt och inbjudande landskap och har inte den uttorkande värmen som finns när man kommer längre söderut i Italien. Där finns en utbredd matglädje och det är därifrån som rörelsen slow food härstammar. Och det är inte svårt att förstå varför när man kommer dit. Där finns också en oerhörd stolthet, säger kocken och krögaren Sandra Mastio, matentreprenör och expert på italiensk matlagning.

Sjöarna och öarna i Piemonte

På gränsen till Schweiz ligger Italiens näst största sjö Lago Maggiore (Maggioresjön). Den västra stranden tillhör Piemonte och den östra Lombardiet. Den långsträckta bergssjön kännetecknas av vacker natur och flera pittoreska öar som de Borromeiska öarna, vilka består av tre öar och två mindre holmar. Majoriteten av dem ägs sedan 1500-talet av den förnäma familjen Boromeo.

Isola Bella, vid den västra sidan av sjön, domineras av ett palats med en vacker slottspark fylld av blommor. Isola Madre är med sin yta på 220 gånger 330 meter den största av öarna. På ön finns en botanisk trädgård med en samling sällsynta och exotiska växter som ger ön ett tropiskt intryck.

Isola dei Pescatori (fiskarnas ö), också kallad Isola Superiore för dess nordligare läge, är den enda ön som är bebodd året om och därför till stor del täckt av en by med flera mysiga trattorior. Isola di San Giovanni är den minsta av öarna och ligger bara 50 meter ut från fastlandet.

Båtturerna ut till öarna utgår ifrån Stresa, som också är en av de mest kända städerna vid Lago Maggiore. Väster om Maggioresjön ligger Lago d’Orta (Ortasjön), en liten men vacker sjö. Runt sjön finns flera små, charmiga byar, varav Orta är den viktigaste och har också gett sjön dess namn. Området anses av en del vara ett av de mest romantiska i Italien. På ön San Giulio i mitten av sjön finns ett ännu levande kloster som upptar nästan hela den lilla ön.

Turins stadskärna

Huvudorten Turin

Turin, eller Torino som staden heter på italienska, är regionens huvudort och landets fjärde största stad. För många är den känd som Fiats huvudstad, men staden är otroligt vacker med sina tre floder som rinner igenom staden, samt Alperna som avtecknar sig i bakgrunden. På 1500-talet var staden säte för kungariket Savojen. När Italien enades 1861 blev det landets första huvudstad. Här finns fortfarande spår av forna tidens prakt med bland annat en rad vackra palats och ett antal kungliga jaktvillor och barockslott. Slotten Venaria och Rivoli strax utanför staden finns med på UNESCOS världsarvslista.

Naturligtvis finns det mängder av vinbarer och trevliga matställen runt om i staden. Många av dem ligger runt torgen Piazza San Carlo och Piazza Castello. Det var också i Turin som restaurangkedjan Eataly öppnade sitt första stora matkomplex – flera våningar med restauranger och delikatessdiskar under samma tak. En filial finns sedan några år tillbaka på Biblioteksgatan i Stockholm. Turin är också känd för sin choklad och för att det är härifrån som de skorpliknande brödpinnarna grissini kommer.

Matkulturen i Piemonte

Maten i Piemonte skiljer sig från övriga Italien. Rätterna är inte lika mycket tomatbaserade och de använder dessutom mindre olivolja, charkuterier och skaldjur, vilket är naturligt på grund av inlandsklimatet. Regionen bjuder i stället på rustik mat med närproducerat kött, vilt, (hare, kanin och rådjur) skogssvamp, pasta och risotto av ris från egna odlingar samt inte minst vit tryffel.

Vit tryffel, eller Albatryffel som den också kallas eftersom en stor del av världens vita tryffel kommer från trakten runt den lilla staden, är en av Italiens mest exklusiva delikatesser. Den som besöker Piemonte i oktober eller november kan försöka att pricka in festligheterna i samband med stadens årliga tryffelfestival. Alba är också känt för fin choklad och det är härifrån som många barns favorit Nutella kommer. Vitello tonnato, kalv med tonfisksås, är en av de äldsta och mest traditionsrika rätter i Piemonte.

Piemontes hyllade viner

Piemonte är en av Italiens största vinproducerande regioner. De mest kända distrikten är Barolo och Barbaresco, där några av Italiens mest berömda röda viner produceras av druvan nebbiolo. Många anser att dessa viner är bland landets bästa. Andra druvor som odlas i Piemonte är de blå druvorna barbera och dolcetto samt den gröna muscat. En annan specialitet är bubblande spumante (spumante är italienska för skummande) som är en generell beteckning för italienskt mousserande vin och som italienarna gärna dricker vid festliga tillfällen.

Viner från Piemonte:

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

Wongraven Barolo Orion

519,00 kr


Wongraven Barolo Orion har en stor, utvecklad, floral och fruktig doft. Smaken är fyllig, med en frisk, balanserad syra och strama, fina tanniner samt inslag av tobak, blommor och körsbär med intensiv och lång eftersmak. Vinet sitter som en smäck tillsammans med lite smakrikare anrättningar på rött kött och fågel.