Den italienska druvan nebbiolo är Piemontes galjonsfigur och står bakom fina viner som Barolo och Barbaresco. Här berättar vi mer om den populära druvan.
Nebbiolo är en trendig druva som har sitt ursprung i Piemonte eller Valtellina (Lombardiet). Den är mycket gammal och nämns redan i skrift 1266. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia). Dock syftar man inte på den vanligt förekommande dimman bland de böljande kullarna i Piemonte utan på den tunna slöja som täcker de mogna druvorna.
Trots att nebbiolo inte står för mer än 8 procent av vinodlingarna i Piemonte är det ingen tvekan om att det är regionens galjonsfigur. Den mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar också många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo.
Längre österut, i Valtellina i Lombardiet tillverkas ett vin av torkade nebbiolodruvor som kallas sfursat. Det finns även odlingar av druvan i andra delar av världen, men det är inget annat land som kommer i närheten av den kvalitet vi finner i den nordvästra delen av Italien.
Vinerna är ljusa i färgen och har en förförisk doft av körsbär, tjära, torkade örter, rosor och lakrits. Smaken är trots den ljusa färgen ordentligt sträv och vinet är friskt med fina toner av körsbär, viol, tobak, rosor och lakrits. Vid mognad framträder toner av svamp och läder.
När man väljer mat till viner från nebbiolo ska man beakta att vinerna är torra och med strama tanniner. Det vill säga att man möter vinet med rosastekta köttbitar, fett och krämiga komponenter. Även salt och syrlighet är önskade smaker som gör vinet lite mjukare och fruktigare. Låt gärna några röda bär koka med i såsen för att skapa aromspegling mellan vinet och maten. Nebbioloviner trivs extra bra tillsammans med tryffel och annan svamp.
Italien
319 kr
Från Piemonte kommer detta vin med en nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, nypon, rosor och choklad. Kryddigt, nyanserat och smakrikt vin i stram stil med inslag av mörka körsbär, rosor, fat, salvia och tobak.
Italien
699 kr
Komplex, kryddig doft med, inslag av mörka körsbär, rosor, lakrits och fat. Komplex, fyllig och kryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade rosor, tobak, salvia, choklad och fat. Lång, nyanserad eftersmak.
Italien
229 kr
Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.
Italien
319 kr
339 kr
Elegant doft med inslag av tranbär, viol och tobak. Balanserad kropp med en uppfriskande syra. Perfekt till de flesta traditionella, italienska maträtterna.
Italien
169 kr
Fruktig doft med inslag av röda bär, mogna röda körsbär, rosor, jordgubbar, eukalyptus och en kryddig nyans av tobak. Smaken är fruktig, lätt, mjuk och elegant med lena tanniner och frisk syra och en lite ton av grönpeppar i eftersmaken. En modern och fräsch nebbiolo utan fatkaraktär.
Italien
599 kr
669 kr
Ett strukturerat och elegant vin med karaktär av bland annat mörka körsbär, röd frukt och fin kryddighet.
Italien
299 kr
Nyanserad floral doft med inslag av körsbär, tranbär, torkad viol och rosenblad. Komplex och elegant smak med mjuka fina tanniner och inslag av körsbär, plommon, rosor och fat.
09.01.2023
Italienska viner utklassar andra viner med sin popularitet bland svenskarna. Men vilka viner är de bästa av de bästa? Här listar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson sina italienska vinfavoriter..
Läs merRipasso och Amarone nämns ofta i samma sammanhang. Få en inblick i vad Ripasso är för något.
Läs merAmarone har länge varit på allas läppar, både bokstavligen och verbalt. Men vad är det egentligen som gör att just Amarone fortsätter att vara en sådan storsäljare år ut och år in?
Läs merAldrig hört talas om Alta Langa? Det är en relativt ny beteckning för något som egentligen funnits i flera hundra år. Här berättar vår dryckesexpert Mats Claësson mer om bubblet.
Läs merSigurd Wongraven, sångare och låtskrivare i Black Metal-bandet Satyricon, har under de senaste 10 åren även byggt upp ett av Norges mest framgångsrika vinvarumärken.
Läs mer