Nebbiolo – trendig druva på allas läppar.

Den italienska druvan nebbiolo är Piemontes galjonsfigur och står bakom fina viner som Barolo och Barbaresco. Här berättar vi mer om den populära druvan.

Nebbiolo i Piemonte.

Nebbiolo är en trendig druva som har sitt ursprung i Piemonte eller Valtellina (Lombardiet). Den är mycket gammal och nämns redan i skrift 1266. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia). Dock syftar man inte på den vanligt förekommande dimman bland de böljande kullarna i Piemonte utan på den tunna slöja som täcker de mogna druvorna.

Galjonsfigur i Piemonte

Trots att nebbiolo inte står för mer än 8 procent av vinodlingarna i Piemonte är det ingen tvekan om att det är regionens galjonsfigur. Den mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar också många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo.

Längre österut, i Valtellina i Lombardiet tillverkas ett vin av torkade nebbiolodruvor som kallas sfursat. Det finns även odlingar av druvan i andra delar av världen, men det är inget annat land som kommer i närheten av den kvalitet vi finner i den nordvästra delen av Italien.

Höstlandskap i Piemonte
Dimman i Piemonte är INTE vad druvan nebbiolo är döpt efter - men vackert är det.

Förföriska dofter i en stram kostym

Vinerna är ljusa i färgen och har en förförisk doft av körsbär, tjära, torkade örter, rosor och lakrits. Smaken är trots den ljusa färgen ordentligt sträv och vinet är friskt med fina toner av körsbär, viol, tobak, rosor och lakrits. Vid mognad framträder toner av svamp och läder.

När man väljer mat till viner från nebbiolo ska man beakta att vinerna är torra och med strama tanniner. Det vill säga att man möter vinet med rosastekta köttbitar, fett och krämiga komponenter. Även salt och syrlighet är önskade smaker som gör vinet lite mjukare och fruktigare. Låt gärna några röda bär koka med i såsen för att skapa aromspegling mellan vinet och maten. Nebbioloviner trivs extra bra tillsammans med tryffel och annan svamp.

Här är några nebbioloviner vi rekommenderar:

09.01.2023

Italienska viner och Mats Claësson.Vinexperten väljer: 10 bästa italienska vinerna just nu.

Italienska viner utklassar andra viner med sin popularitet bland svenskarna. Men vilka viner är de bästa av de bästa? Här listar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson sina italienska vinfavoriter..

Läs mer
Vinpress på vingårdRipasso - i skuggan av Amarone.

Ripasso och Amarone nämns ofta i samma sammanhang. Få en inblick i vad Ripasso är för något.

Läs mer
Hylla med druvor som ska bli amaroneAmarone — det officiella favoritvinet?

Amarone har länge varit på allas läppar, både bokstavligen och verbalt. Men vad är det egentligen som gör att just Amarone fortsätter att vara en sådan storsäljare år ut och år in?

Läs mer
Alta Langa i två glas på ett bord.Alta Langa - Italiens svar på champagne.

Aldrig hört talas om Alta Langa? Det är en relativt ny beteckning för något som egentligen funnits i flera hundra år. Här berättar vår dryckesexpert Mats Claësson mer om bubblet.

Läs mer
Giacomo Borgognos hus i PiemonteGiacomo Borgogno

Ett av de äldsta vinhusen i Piemonte som grundades redan 1791.

Läs mer
Sigurd Wongraven med sina viner.Wongraven Wines

Sigurd Wongraven, sångare och låtskrivare i Black Metal-bandet Satyricon, har under de senaste 10 åren även byggt upp ett av Norges mest framgångsrika vinvarumärken.

Läs mer
Barolo, där Damilano har sina vingårdar.Damilano

Damilano är ett vinföretag som grundades redan 1890 och som idag förfogar över 58 hektar i Barolo.

Läs mer