Underberg – den hemliga lilla snapsen.
Tro inte att du någonsin får reda på Underbergs hemliga recept. Då måste du gifta dig med den äldsta arvingen och se till att vara gift i minst 25 år!
Läs mer »Vad är Underberg? Hur länge håller den? Och hur dricker man den egentligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Underberg.
Underberg är den tyska bittern som i en tidsålder präglad av individualism särskiljer sig från det hypermoderna, och berättar en historia om tradition och gemenskap — kryddad med en sympatisk utsaga om att friska upp efter en god måltid.
Visst stämmer det att alkohol dödar bakterier, men som dryck är sprit ett rusningsmedel och som sådant fjärran ifrån att klassificeras som medicin. Men faktum är att de flesta bitters, det vill säga destillat kryddade med bittra örter och blommor, springer ur en tradition som fordrar bitterns medicinska verkan.
För tvåhundra år sedan var syftet med framställningen av bitters att lugna oroliga magar. En bitter togs som en dos mot illamående, eller som ett digestif för att påskynda matsmältning efter en stor måltid.
Den tyska bittern Underberg har en kryddig smak med inslag av lakritsrot, ingefära, malört, kryddnejlika och citrusskal. Receptet, som än idag är både intakt och topphemligt, skapades av Hubert Underberg från Rheinberg utanför Düsseldorf, som med sitt intresse för örter la grunden till den verksamhet som bär Underbergs namn och hantverksskicklighet vidare.
Det är grundarens barnbarnsbarn, Emil Underberg, som leder företaget, men dottern Hubertine har nu gradvis börjat ta över tillverkningen. Hon har själv fyra barn, så den sjätte Underberg-generationen är säkrad.
På de små 20 ml flaskorna som kännetecknar Underberg kan vi läsa att Underberg inte är en dryck som ska sippas utan tas snabbt “Nach gutem Essen” (efter en god måltid).
Det är alltså ingen dryck, utan ett digestif, och för sitt syfte räcker 20 ml precis. Antingen tappas vätskan upp i ett traditionsenligt 24 cm högt snapsglas - något som sveper in Underberg i en air av auktoritet på festbordet - eller så lutas huvuden bakåt och innehållet töms i gapande strupar, enligt äkta festivalmaner.
Underberg är en vattendelare; antingen älskar du eller hatar du det — och älskar du det, är det rättså troligt att du sveps med i kulten kring den här gamla tyske bittern, som vet hur man tar hand om sina egna.
Världen över sitter Underberg-supporters på gömmor av små gröna “tops” (flaskans skruvkork) som de samlat ihop, med avsikt att kvittera in samlingen mot olika produkter i varumärkets Loyalty Campaign. Och det go’a med den här kampanjen är att artiklarna är de samma som när den startades, för över hundra år sedan.
När det kommer till Underberg blir det tydligt att vi befattar oss med ett varumärke som inte behöver göra något “annorlunda” eller “uttrycka sig själv” för att nå ut till en publik. Att Underberg skulle anlita en influenser för att få “spridning” känns lika avlägset som att hävda att alkohol är medicin.
Den Underbergska bittern är ett hemligstämplat elixir och en rörelse som inte vikt sig för tidsandan och därmed vunnit trovärdighet, något som inte alltid är så lätt att finna nu för tiden. Vi kan bara hoppas att nästa generation Underberg fortsätter med sin folkliga framtoning genom att avvisa modernitet och omfamna tradition.
Och vill man veta om den Underberg verkligen botar en matkoma, ja, det återstår att se för den som undersöker saken.
/Tina Shine
Underberg är en tysk bitter. Den dricks som en digestif - det vill säga efter maten. Smaken är kryddig med inslag av lakritsrot, ingefära, malört, kryddnejlika och citrusskal.
Svep den!
För tvåhundra år sedan var syftet med framställningen av bitters att lugna oroliga magar. En bitter togs som en dos mot illamående, eller som ett digestif för att påskynda matsmältning efter en stor måltid.
Hållbarheten är näst intill obegränsad. Det gäller alla spritdrycker med undantag för grädd- och ägglikörer.
Tro inte att du någonsin får reda på Underbergs hemliga recept. Då måste du gifta dig med den äldsta arvingen och se till att vara gift i minst 25 år!
Läs mer »