Äggtoddyns historia - från aristokrat till “vanligt folk”.

Äggtoddy - en krämig och högaktuell klassiker varje jul! Vi fördjupar oss i äggtoddyns historia och tittar på hur George Washington blandade sin eggnog. 

Ingredienser till en äggtoddy

Äggtoddyns tid är här. Denna krämiga klassiker bland juldrinkar är idag högaktuell och recepten är många. Vi fördjupar oss i äggtoddyns historia och tittar särskilt på hur George Washington blandade sin berömda Eggnog under sent 1700-tal i det begynnande Förenta Staterna av Amerika.

Från aristokrat till “vanligt folk”

Äggtoddyn är en av världens äldsta drinkar. Som föregångare till äggtoddyn har vi en drink kallad “posset”, vilken i sin enkelhet var en varm mjölkdryck med vin eller ale som dracks av samhälles toppskikt i det medeltida Storbritannien. Ägg adderades senare till blandningen av munkar, sägs det, som också lär ha föredragit sherry framför ale i sina recept.

Posset var en dryck för de privilegierade; de som hade tillgång till sherry och mejeriprodukter, och inte minst till importerade kryddor som muskot, kanel och ingefära, vilka var ett vanligt förekommande inslag i drycken redan från början. När brandy och cognacsproduktionen tog fart i Europa på 1500-talet ersattes eller adderades brandyn till blandningen. 

Med koloniseringen av Amerika förde britterna över vanan att dricka posset om vintrarna – och att destillera praktiskt taget vad som helst. Här någon gång bytte drycken namn till eggnog och innehåll till mer lokala spritalternativ som rom från Karibien och/eller den nya amerikanska whiskyn på majs och råg. Ibland (som vi ska se lite längre fram) fick visserligen alla fyra alkoholhaltiga inslag plats i en batch; rom, amerikansk whisky, brandy och sherry går utmärkt ihop i en drink av detta slag då stinget av alkoholen rundas ut av mejeriprodukternas krämighet.

Egg+Grog

I det nya landet blev ägg och mjölk något minst sagt lokalt i och med bosättarnas möjlighet till att ha egna kor och höns på den bit land de nu själva ägde. Och när till och med tavernorna började servera drinkar med ägg och grädde i, blev eggnog en drink även för ”commoners”. En teori om var namnet eggnog kommer ifrån är att den brittiska flottan kallat rom (som de delvis fick sin lön i) blandat med vatten för grog. Egg + Grog = Egg grog, som senare blev eggnog.

George Washington's Christmas Eggnog

George Washington

“Ingen jul utan eggnog!" föreställer jag mig att Mr. Washington utbrast varje år då julstöket på Mount Vernon Estate tog fart. Även om ett recept på äggtoddy undertecknad George själv aldrig har hittats, finns det dokumenterat att denna dryck var ett återkommande inslag i julfirandet hos makarna Washington, till deras gästers förtjusning.

Recept på eggnog tillskrivet George Washington:

En kvarts* grädde,en kvarts mjölk,ett dussin matskedar socker,en pint* cognac,en halv pint rye whisky,en halv pint Jamaicansk rom, en fjärdedels pint sherry.

Blanda vätskorna först, sedan separera äggulor och vita från 12 ägg. Vispa äggulorna med socker. Tillsätt mjölk och grädde och slå långsamt. Vispa äggvita tills de är stela och vik långsamt i blandningen. Låt det svalna i flera dagar. Smaka ofta.

Quart = ca 950 mlPint = ca 470 ml

En vinterdrink

Trots att Washingtons Christmas Eggnog-recept innehåller en imponerande mängd sprit, och sprit är ju som vi vet ett konserveringsmedel, var det inte tal om att dricka en ägg- och mjölkbaserad drink på sommarhalvåret.

Att äggtoddyn var en vinterdrink har alltså med ingrediensernas känslighet för varma temperaturer att göra – drinken härstammar ju från en tid där nedkylning av varor till största del var begränsad till årets kallare månader, och dracks särskilt runt julhelgen då det i högsta grad var angeläget med en sådan festlig förfriskning.

Prova dig fram

Att julen blir annorlunda i år är ett faktum, men just därför kan en “trip down memory lane" via äggtoddyn fungera som en liten tröst. Äggtoddyn är en familjedrink, som kan göras med lika gärna som utan alkohol, och recepten är många.

Apelsinsaft, vit choklad, ingefära och mintlikör är bara några av en uppsjö av alternativa ingredienser till den rika blandningen. När det kommer till spriten så rekommenderar jag att likt George Washington hålla sig till mörka sorter som just, rom, brandy och amerikansk whisky. Sherry kan däremot bytas ut mot den sötare Maderian eller en vermouth av valfri färg.

Sen kommer vi ju till frågan om en äggtoddy ska drickas varm eller kall? Där är svaret enkelt: den ska drickas kall! Det tycker i alla fall jag. 

En God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag er alla! 

/Tina Shine