Recept på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska eggnog. Du gör en alkoholfri bas och tillsätter alkohol om så önskas.
Äggtoddyn är ett flytande godis som bör återinföras som obligatorisk både på jul och påsk. Vår cocktailskribent Tina Shine bjuder på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska äggtoddy från sent 1700-tal. Gör en alkoholfri bas som alla kan njuta av och tillsätt alkohol om så önskas.
Ställ in så många glas ni ämnar att servera i frysen (receptet räcker till ca. 8 serveringar). Jag skulle använda antingen whisky tumblers eller dessertvinsglas med en bredare kupa.
Blanda rom, whisky, cognac och sherry i en flaska och lägg även den i frysen.
Separera vitan i äggen från gulorna. Lägg gulorna i en sauteuse (såspanna). Spara vitan i en separat bunke och ställ in i kylen.
Vispa försiktigt samman äggulorna med sockret, vaniljen och saltet till en kräm.
Häll på mjölken och grädden och ställ på spisen på låg- till medelvärme för pastörisering och för att gifta smakerna.
Var noga med att temperaturen inte överstiger 80 grader eftersom äggulan koagulerar i hög temperatur. Om du inte har någon termometer känn efter med lillfingret och bränner det till tar du av pannan från plattan då det förmodligen är runt 70 grader.
Sila av och ställ in i kylen tills den kallnat – helst över natten.
Vispa upp äggvitan som du förvarat i kylen till ett fast skum (här är det viktigt att inte ett spår av äggula finns i vitan, då fettet i gulan hämmar skum-processen).
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i den kylda vätskan med en slickepott.
Häll rörsocker över en assiett och ta ut glasen ur frysen. Snurra glasets kant i sockret.
Häll upp den nu färdiga äggtoddyn i de väl kylda glasen (ca 100 ml i varje glas) och häll alternativt på 40 ml av spritblandningen.
Vintertid är det trevligt att pudra lite färskriven muskot och kakaopulver över toppen – servera och njut!
USA
599 kr
699 kr
Doft av kryddnejlika, söt vanilj, anis och peppar. Smaken ger subtila toner av godis, kryddor och krispig citrus. Mjuk och slät med inslag av lakrits.
Frankrike
229 kr
Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.
Nederländerna
320 kr
Nyanserad, fruktig, något kryddig smak med sötma och tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, knäck, arrak, rostade nötter, vanilj, kardemumma och aprikosmarmelad. Serveras rumstempererad som avec eller används som drinkingrediens.
Spanien
85 kr
Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry har en stor, något bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.
Nu när kylan börjar smyga sig inpå oss känns det rätt med något värmande i glaset. The Negroni Warmer är vinterns drink!
Läs merEggnog, eller äggtoddy på svenska, är en klassiker som både dricks till jul och påsk i olika varianter. Här har vi smaksatt den med Amarula, kanel och muskot för att få en riktigt julig känsla.
Läs merBartendern Tina Shine berättar om vad som skiljer dagens gräddcocktails åt från klassikerna samt ger tips på smarriga drinkar med grädde.
Läs merEn härligt värmande kaffedrink med viss sötma, smak av frisk mint och toner av Fernet som toppas med vispad grädde. Supersmarrig och enkel att göra!
Läs mer