Den stormiga relationen mellan alkohol och politik.

Bartendern Tina Shine gör en djupdykning alkoholpolitikens historia och gissar vad partiledarna har i glaset.

Väljare lämnar sin valsedel

Så här inför valet i september tänker jag att det kan vara kul att ta med er på en liten historisk vandring i alkoholpolitikens spår. Låt oss börja med cocktailens ursprungsland: Amerika. Efter det följer en inblick i Sveriges alkoholpolitiska historia, drinktips till kräftskivan och avslutningsvis gissar jag vad våra partiledare beställer när de går på krogen. Men vi börjar med hur det gick till när den nya världen frigjorde sig från den gamla på 1700-talet; det har med rom att göra…

Allt startade med romproduktionen

Destillationskonsten spred sig från Europa till Central- och Nordamerika med koloniseringen av landmassan på andra sidan Atlanten på 1500-talet. Ginen var det begynnande destillatet i den nya världen men molassen från de koloniserade öarna i Karibien var billigare att göra sprit på än spannmål, och snart var den nya världens bönder igång med romproduktion vid sidan av sina verksamheter. Romen konkurrerade nästan helt ut ginen. Storbritannien satte sig emot dessa verksamheter eftersom de var uteslutna från transaktionerna i romhandeln. En sockerskatt införlivades år 1764 och denna skatt, och skatten på te, ledde till revolution efter den berömda tebjudningen i Boston. Cocktail-legenden Dale De Groff skriver lite skämtsamt in sin bok The craft of the cocktail att det var romen och inte teet som manade till de tretton koloniernas separation från Storbritannien.

Valfusk med nedsupna väljare

I ett nummer av tidningen Balance & Columbian Repository (Hudson, New York) kunde man år 1806 läsa följande: ”En cocktail är en stimulerande dryck bestående av vilken sorts sprit som helst, socker, vatten och någonting bittert. Vulgära människor kallar denna dryck för ett bittert piller att svälja. Eftersom inmundigande av en cocktail leder till både beslutsamhet och djärvhet anses den som helande i valtider. Dessutom kan hjärnan bli något förvirrad. Den är ansedd som en bra dryck för kandidater från det amerikanska demokratiska partiet eftersom den som kunnat svälja en cocktail kommer förmodligen att kunna svälja vad som helst”.

Efter revolutionskriget taxerade man all sprit i de nya Förenta Staterna för att betala av krigsskulder och år 1817 var skulderna avbetalade. Från då och 40 år framåt (upp till Amerikanska inbördeskriget 1861) florerade industrin och alkoholkulturen i Amerika. Denna epok kallas ‘The Golden Age’ och värdshusen fungerade under den tiden som rum för politiska samtal. Traditionen att influera folks röster med hjälp av alkohol anses ha börjat med George Washington och inte upphört förrän förbudstiden, mer känd som Prohibition, som varade mellan 1919 och 1932, till följd av de samhällsproblem som alkoholen orsakade.

Svensk alkoholpolicy

Under första delen av 1900-talet förekom även en livlig debatt i Sverige om den höga alkoholkonsumtionen och den 27 augusti 1922 genomfördes en folkomröstning om rusdrycksförbud. JA-sidan ansåg att missbruket ledde till stora problem och kostnader för samhället likväl som för enskilda personer och NEJ-sidan värnade om rätten att få konsumera alkohol helt enkelt. NEJ-sidan vann med 51 procent mot 49. Tre år tidigare hade Motboken upprättats som ett sätt att kontrollera och begränsa individens spritinköp. Den betraktades också som en politisk kompromiss efter folkomröstningen. År 1955 slogs de lokala monopolen i Sverige ihop till Systembolaget och motboken avskaffades.

Systembolaget – moralpanik eller folkhälsa?

Är Systembolaget ett resultat av moralpanik eller genuint intresse för folks hälsa? Idag vill högern släppa det statliga alkoholmonopolet till den fria marknaden med en argumentation om att medborgare visst kan ta ansvar för sin alkoholkonsumtion och att staten inte ska lägga sig i individens alkoholvanor (och nog finns där också ett marknadsekonomiskt intresse).De menar också att den svarta marknaden för alkohol skulle minska om vi avskaffade monopolet och införde off-licens butiker liknande dem i Storbritannien. Vänstern däremot, värnar om det statliga monopolet eftersom det är skademinimerande. David Nutt, neuropsychopharmacologist, Downing College, Cambridge, säger att Storbritannien brukade ha samma reglerade alkoholpolicy som Sverige, och när de släppte den policyn ökade antalet dödsfall orsakade av alkoholrelaterade leversjukdomar med 300 procent på 10 år. Han menar att den restriktiva alkohollagen vi har är vettig för att den helt enkelt funkar; den är skademinimerande. Personligen tycker jag att Systembolagets öppettider är lite löjliga, och att de inte har kall öl är skandal. Jag hade också gärna sett att vi hade lite mysiga vinbutiker och bodegor i Sverige.

Kräftor kräva dessa drycker?

På Albert Engströms berömda oppositionsaffisch “Kräftor kräva dessa drycker!” från kampanjen mot rusdrycksförbudet kunde man läsa “Du måste avstå från kräftor om du icke röstar NEJ den 27e Augusti.” Såklart kräver inte kräftor alkoholhaltiga drycker men jag vill i alla fall inte avstå från nubbe på kräftskivan. Dessutom vill jag ha daiquiris! Jag är inne i en rom-fas nu och daiquirin är min go-to drink! Det är en cocktail på rom, lime och socker som är lika classy som classic. Den härstammar från gruvstaden med samma namn, på Kubas sydligaste punkt. Så tröttnar ni på nubben är det väldigt enkelt, och uppfriskande, att slänga ihop en daiquiri.

Recept på Daiquiri:

Daiquiri med El Dorado Rum

Ingredienser:

50 ml Barracuda Silver Rum

25 ml limejuice

20 ml sockerlag

Så gör du:

Skaka alla ingredienser på is.

Dubbelsila över ett nedkylt cocktailglas.

Vad dricker partiledarna?

Jonas Sjöstedt (V): Fidel Castro (“Tänk att det finns en drink döpt efter den gamle kommunistledaren!”)

Stefan Löfven (S): En stor stark! (Inga konstigheter)

Isabella Lövin (MP): Inte en aning (Vem är hon?)

Gustav Fridolin (MP): Naturvin (Helt ekologiskt och politiskt korrekt)

Annie Lööf (C): Margarita! (Jag vet inte, men hon känns som en tequila-lover)

Jan Björklund (L): Old Fashioned (‘Cuz he’s an old fashioned kind of guy)

Ebba Busch Tor (KD): Portvin (Det påminner henne om nattvarden - om jesu blod närmare bestämt)

Ulf Kristersson (M): Champagne (Han är väl ändå lite av en cliché)

Jimmy Åkesson (SD): Vodka soda på Absolut (Han tror att det fortfarande är ett svenskägt varumärke)

/Tina Shine

Barracuda Silver Rum, 700ml

257,00 kr


Tinas val av rom till Daiquirin!

Barracuda Silver Rum har en fyllig med en ren och klar romkaraktär. Fruktig smak med inslag av arrak, gräs och vanilj. Passar att använda till flertalet drinkar och cocktails.