Rom, detta ädla sockerrörs-destillat. Är du en hängiven rom-entusiast eller novis på området? Det spelar ingen roll, låt dig inspireras med spritvärldens motsvarighet till Champagne!
Rom, destillatet vars populäritet bara växer och växer. Tidigare stämplad för att vara en "skitig" sprit som ska drickas med cola av sjömän, till att ha letat sig in i de mest hängivna whiskyentusiasternas skåp. Ja, rom har verkligen gjort något av en resa in i finkulturen. Men hur kommer det sig? Det kan vi inte helt svara på, men en kvalificerad gissning gissar att vi som konsumenter har blivit mer medvetna och intresserade. Vi går mer och mer ifrån ett så kallat "helgdrickande" mot ett mer kontinentalt drickande. Och då faller det sig ganska naturligt att vi lägger mer tid på våra inköp. Det tillsammans med att producenter har fått en större marknad där de får plats att producera och sälja mer högkvalitativ rom.
Takamaka från Seychellerna är ett exempel på en rom där kvalitet och tradition är i fokus. I destilleriet La Plaine St André som ligger 50 meter från stranden på ön Mahe destillerar man både melass och sockerrörsjuice. Takamaka grundades för 20 år sedan av två bröder som ville göra en ärlig rom på deras sätt. Varje flaska är fylld med känslan av deras 115 öar, folket där och deras hantverk. Resultatet får tala för sig själv.
Så är du mer av en whiskyperson och känner att rom inte är din grej? Prova gärna Takamakas rom St André Extra Noir nedan och låt dig övertygas.
Seychellerna
499 kr
Takamara St André Extra Noir är en blandning av rom som destillerats på melass i koppar- och kolonnpannor. Därefter sker en hydrodynamisk kavitation tillsammans med fransk ek samt bourbonfat. Avslutningsvis får rommen vila i tio år gamla franska romfat tills den är redo för buteljering. Resultatet är en tropisk, fyllig och kraftfull rom med kryddiga inslag från den franska eken samt söta toner av vanilj från bourbonfaten.
St André Extra Noir dricks på is eller som den är.
Här ger vi dig ett urval på klassiska och mer unika romdrinkar, som passar utmärkt att svalka sig med under varma sommardagar eller att bjuda gästerna på innan middagen.
Läs merTips på några av Sveriges bästa podcasts om cocktails och sprit, där du möter branschprofiler som delar med sig av sina proffstips.
Läs merEfter en finare middag serveras ofta en avec. Det är en gammal, trevlig och framför allt god tradition som vi tycker är värd att lyfta fram. Men vad är avec egentligen och varför heter det avec?
Läs merHär har Linnéa gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom.
Läs mer