Fem vodkadrinkar att imponera med.

Vodkadrinkar är alltid ett säkert kort men vilka är klassikerna och hur kom de till? Örjan Westerlund guidar dig genom fem drinkar som alltid går hem.

Remedy

Sedan decennier är vodka en av världens mest säljande spritsorter. Den lyfts ut ur frysen på midsommar och ställs fram till nyår på bardisken. Vodka dricks okryddad som snaps, eller skakad med is i cocktail, med fruktjuice och likörer. Den är bas i din long drink i strandbaren, där du svalkar dig i skuggan av en markis som fladdrar i vinden. Men till vad använder vi vodka bäst? Här kommer tips och bakgrund till hur du väljer rätt vodka till din drink!

Vodka är en klassisk bas i drinkar. Stark och karaktärsbyggande lyfter den fram smaker och stramar upp sötma. Visst frestar det att ha kall Kronvodka som bassprit då James Bond sticker emellan med en Vodka Martini eller ber om en Vesper? Eller skål på vernissaget! Lev dig in i Sex and the City med en rosa Cosmopolitan som matchar dina nya skor från Manolo Blahnik.

– Vodkadrinkar blir lyx med rätt sällskap och tillbehör!

Bloody Mary – brunchens bästa början

Bloody Mary – brunchens bästa början

Vodka är kanske världens bästa sätt att få en ingrediens att gå från medioker tomatjuice till mästerverket Bloody Mary. Drinken uppfanns på Harry’s Bar i Paris 1921. Slitna Paris-amerikaner ramlade in på söndagslunch och behövde något för kropp och själ. I baren stod Fernand Petiot och skakade vodka och tomatjuice med lite sellerisalt, några droppar citronjuice, Tabasco och Worcestershire-sås. Uppsilad på longdrink-glas med en bit stjälkselleri och lyckan var gjord. Vi gör gärna vår Bloody Mary med en Koskenkorva Lemon Lime Yarrow – fina toner av lime och citron och en söt, tedoftande ton av rölleka som ger en örtigare dimension åt denna klassiker.

Espresso Martini – lite piggare häng i baren

Caramel Espresso martini

Vill du ha en modernare skapelse på eftermiddagen så är Espresso Martini en goding som senaste åren har varit lika populär som polarna Lennart och Ragnar var på 1990-talet. Espresso Martini sägs ha blandats första gången 1983 i London av bartenderlegenden Dick Bradsell. En sömnig fotomodell hängde i baren och behövde piggas upp. Med nygjord espresso skakad med vodka, socker och kaffelikör fick Bradsell fart på skönheten i espressofart. Vi gör gärna vår Martini med Koskenkorva Vanilla. Det ger en härlig tropisk vaniljton med omfamnande mjuk vanilj och växlar upp en redan god drink till rena drömdesserten!

Wild Negroni – en vildare variant på grevens favorit

En dag i begynnelsen klev greve Camillo Negroni in på sin favoritbar i Florens. Begynnelsen var än en gång 1920-talet. Greven hade sina vanor och satt sedan länge nöjd med en Americano; en blandning av röd vermouth, Campari och friskt mineralvatten. Denna dag hade han dock fått nog. Bartendern Fosco Scarselli fick order att byta vatten mot gin och så hade plötsligt greven skapat en drink som fick hans namn. Negroni är kanske världens mest älskade drink före middagen – bitter och kryddig med en skön, len sötma. Själva tar vi gärna ut svängarna och gör som greven och varierar receptet. Vi byter bort gin mot en Koskenkorva Blueberry Juniper. Det ger en ljuvlig, mörk och syltig bärton med en touch av enbär. Greven hade bett om påfyllning ifall han kunde smaka…

White Russian – inte bara för bowlare

White Russian

Har du sett filmen The Big Lebowski? Då minns du Jeff Bridges som the Dude, spelande bowling medan han hasar runt i morgonrock och tofflor, ofta med en White Russian i handen. Drinken är i regel en blandning av vodka, kaffelikör och mjölk. Drinkens ursprung och ålder är oklara. Att det är en drink från efterkrigstiden tycks det emellertid råda enighet om, samma sak med det faktum att den inte lär ha något med ryssar att göra, förutom att basspriten har rysk prägel. Här gör vi vår White Russian lite lyxigare än the Dude. I ett tumblerglas tar vi en isbit stor nog att fylla glaset. På detta en shot Borghetti kaffelikör och på det en shot Koskenkorva, innan grädden hamnar överst som snö på en alptopp – flytande njutning som sitter som en strike!

Remedy – funkar för både vodka- och whiskyälskare

Remedy

Slutligen en drink av nutida snitt som kombinerar smaker som hör både Finland och USA till. Basen är Koskenkorva Sauna Barrel. Den är lagrad på ekfat som tidigare har använts för amerikansk whiskey. Faten är kraftigt brända på insidan. Det ger en karamellsöt ton av kanderat socker, nötig knäck, smörig kola och kokos. Med dessa aromer i bakgrunden blir Koskenkorva Sauna Barrel en strålande grund för drinken Remedy. Koskenkorva Sauna Barrel skakas med lite rökig maltwhisky, några droppar citronsaft, honung och ingefära. Sila upp och garnera med citronzest. Nu kan du kurera förkylningen!

– En vodkadrink perfekt för även en whiskyälskare.

Så – bjud in rätt sällskap och lyxa till det nu! Med denna drinkpalett kan du göra samma succé i fredagsminglet som vodka har gjort världen över. Lycka till med blandandet!

explorer flädergin på linneduk med drink och citron

Explorer


Explorer Vodka är ett av våra kanske mest väletablerade spritvarumärken, en klassiker som likt knäckebröd eller stekt strömming tillhör det ursvenska.

Läs mer »