Från White Negroni till Amber Negroni.

Bartendern Tina Shine berättar hur den populära drinken White Negroni uppstod och varför hon valt att utveckla den till bärnstensfärgade Amber Negroni. Du får även receptet på hennes somriga drink!

White Negroni

Den klassiska drinken Negroni har sitt ursprung i Italien medan White Negroni, som är en ljusare, friskare version av det röda originalet, har Frankrike som hemvist. Med både originalet och den moderna klassikern som inspiration har jag tagit fram en bärnstensfärgad Negroni på primärt svensk sprit som jag kallar för Amber Negroni; en cocktail för svensk sommar.

Vit eller bärnstensfärgad?

Från början hade jag tänkt mig att i denna krönika komma med en egen version på den moderna klassikern White Negroni, en “Tina Shine’s White Negroni” typ. Men efter att ha ramlat över en text om White Negroni där författaren menar att själva namnet White Negroni är missvisande eftersom drinken inte är vit utan snarare gulnande i färgen, har jag bestämt mig för att min twist på White Negroni får gå under namnet Amber Negroni efter det engelska ordet för bärnsten, som jag menar är mitt i prick när det kommer till mitt recept.

Vad är en White Negroni?

Men först lite kuriosa om den publikfriare till cocktail som White Negroni har kommit att bli. Det var under en bartending-tävling i Frankrike år 2000 som en brittisk bartender vid namn Wayne Collins sökte efter ett sätt att göra en Negroni med gin, men utan Campari och röd vermouth. Han valde i stället att använda franska produkter som den bittra likören Suze gjord på örten gentiana och den vinbaserade aperitifen Lillet Blanc som ersättningar för de traditionella ingredienserna. Och voilà: White Negroni blev till.

Collins gick ursprungligen på originalets enkla lika-delar-formel, dvs. att alla ingredienser är av samma proportion, men då han experimenterade lite med receptet märkte han att smakprofilen som uppstod då han minskade på det bittra elementet passade bättre eftersom drinkens ljusa framtoning yrkade på just en lite lättare och friskare smak.

En Amber Negroni växer fram

Författaren till artikeln jag nämnde kallar den ursprungliga White Negroni “yellow-ish”, och menar därför att receptet inte riktigt håller. Eller att namnet inte passar. Han har därför tagit fram en helt vit, klar version av drinken där han skippar den gulnande gentianlikören. Jag väljer å andra sidan att fortsätta på det lätt gyllene originalet men byter i alla fall ut ingredienser och namn för att få drinken att än mer att likna bärnsten till färgen och för att koppla an till svensk dryckeskultur.

Receptet på min Amber Negroni hittar du här ->

En hemmagjord likör på Bäska droppar

I min Amber Negroni införlivar jag en gammal trotjänare vad det svenska brännvins-utbudet anbelangar. Men jag sötar upp det med en sockerlag på brunt socker eftersom den überbittra Bäska droppar är svår att skölja ner även för en inbiten bitterälskare som jag. Dessutom kräver alla versioner av Negroni en bitter och söt likör för att balansera den torra och spritiga ginen. Hade jag låtit Bäska droppar vara som den är hade den krockat å det grövsta med ginen i min drink. Utöver att söta upp och på så sätt också spä ut alkoholhalten i Bäska droppar, lägger jag i zest från citron och apelsin i vätskan för att addera den där fräschören från citrus som en twist på Negroni bör ha.

Bäska droppar, balans och bärnsten

Aldrig förr har jag använt mig av Bäska droppar som ingrediens i en cocktail. Den är ju som många andra beska spritsorter en utmaning att jobba med. Därför är jag lättad över att resultatet blev så välbalanserat med min hemmagjorda Bäska droppar-likör med citrustoner, och att min Amber Negroni, som originalet, verkligen håller jämnvikt mellan sött, spritigt och bittert, med en omfamning av frisk citrus. Och den ljuvligt gyllene färgen som liknar bärnsten ger drinken det där lätta uttrycket som passar så bra för en sommarcocktail. I min bok så är Amber Negroni en cocktail för den svenska sommaren 2024. Hoppas det ska smaka!

/Tina Shine

Bäska Droppar

245,00 kr


Bäska Droppar har en komplex, mild och blommig doft av malört och kanel. Fyllig, torr och mycket bitter smak med tydlig karaktär av malört, inslag av pomerans och kanel.