Gastrogardets Klara Lind - kreatören med en faiblesse för techno och akvavit.

Klara Lind är säkert ett namn som klingar bekant för många. Men hon har så mycket mer på sitt CV än "bara" kock - till exempel är hon en del av O.P. Andersons Gastrogarde.

Gastrogardets Klara Lind -kreatören med en faiblesse för techno och akvavit

Vi är många som känner igen Klara Lind från Sveriges Mästerkock och hennes populära instagramkonto @klarasmat. Det få däremot känner till är att hon brinner för techno och värnar om den svenska snapstraditionen.

Klara har många strängar på sin lyra men maten och drycken följer henne som en röd tråd genom livet. Ända sedan hon var lite visste hon att hon skulle jobba som kock och hon sökte sig till restaurangbranschen redan som 16-åring. Till sin mammas förtret slutade hon gymnasiet innan studenten, drog till Norge för att jobba och sen har det bara rullat på.

Stureplansgruppen, F12, Ekstedt och Melker Andersson finns, bland andra, med på cv:t. Där hittar vi även jobbet på en vingård i Languedoc-Roussillon där Klara var med i hela vinproduktionscykeln och förutom kunskapen om vinmakande även tog med sig en enorm respekt för hantverket och för vin som dryck hem. Efter vinsten i Sveriges Mästerkock väcktes lusten att verkligen göra skillnad med hjälp av matlagning vilket resulterade i en kökschefstjänst på ett hospis. Nu jobbar hon som kreatör, poddar om dejting och är aktuell i O.P. Andersons satsning Gastrogardet där hon antagit utmaningen att förena mat, akvavit och techno till den ljuvaste av kombinationer.

Vi når Klara över telefon när hon är hemma med en sjuk femåring och det dröjer inte många sekunder innan vi kommit in på hennes andra passion i livet, förutom mat och dryck, nämligen techno.

I sommar ska du i samarbete med O.P. Anderson vara värd för en sommarfest med fokus just på techno och elektronisk musik. Berätta lite mer om det.

”Det ska verkligen bli superroligt! Jag kommer hosta ett event där jag utmanas i att koppla ihop techno och mat & dryck, vilket är en ganska udda kombination eftersom man tappar aptiten ganska snabbt av techno haha! Jag lyssnar på techno 95 % av min vakna tid. Min mamma fattar fortfarande inte hur jag kom in på det, men jag har älskat techno sen jag var 6-7 år gammal, jag vet själv inte när jag hörde techno första gången, men det spelar ingen roll nu.

Det kommer vara en sommarfest där vi firar ljuset och sommaren i en härligt somrig miljö inramat av ganska mörk techno. Techno förknippas ofta med mörka hangarer och svartklubbar, jag vill göra den mer tillgänglig och tror att det här är ett bra sätt att göra det på.

Gänget bakom O.P. Anderson har gett mig fria händer att jobba fram maträtter där jag får in snapsen i själva matlagningen, både i det söta och det salta. Jag gillar verkligen utmaningar så det här ska bli extremt kul. Om man flamberar eller reducerar försvinner ju alkoholen men de fantastiska smakerna finns kvar, man kan få ett superbra djup i maträtter när man jobbar med alkohol i mat, jag brinner verkligen för det!”

Då kanske det blir nån härlig sommardrink också?

”Alldeles säkert nåt med nya O.P. Petronella Hallon. Folk har en väldigt bestämd bild av vad snaps är så det är roligt att det kommer en snaps som utmanar den bilden. Nya O.P. Petronella med hallon har svagare alkoholhalt och känns mer lekfull och jag vill gärna introducera snaps på ett lite mer lekfullt sätt. Typ i en bål, varför dricker vi inte mer bål egentligen? Det är ju supertrevligt och enkelt!”

Det känns som att du gillar akvavit, vad har du för relation till snaps?

”Ja, den startade när jag jobbade på Jacobs som låg där Gastrologik öppnade sen, en restaurang med fokus på smörrebröd som man serverade akvavit till. Jag gjorde blindtest på norsk, svensk och dansk akvavit och satte 30 stycken efter bara några veckor. Då kände jag att ”Wow, det här var ju riktigt roligt!” och sen snöade jag in på akvavit. Det berodde kanske lite på att hypen kring vin var stor då och jag vill gärna göra lite tvärtemot det alla andra gör, så jag fokuserade på akvavit i stället.”

Jag har verkligen en förkärlek till snaps och typ vid midsommar är det alltid jag som ”tvingar” folk att känna efter vad snapsen smakar och prova olika sorter till olika sorters mat. Jag är verkligen mån om hantverket och vill värna det och traditionen kring snapsdrickande.”

Klara Lind är en riktig mångsysslare

Tröttnar dina vänner och familj på dig då?

”Nej, tvärtom – de uppskattar verkligen när jag försöker utbilda dem med mina sagor där jag försöker få in snapsen i något bra sammanhang. Snapsen är ett uppskattat inslag vid högtider!”

Har du nån favoritsnaps?

”Just nu är det O.P. Petronella med äpple och kummin, men även O.P. Petronella Hallon är en stor favorit sen den lanserades.”

Sitter du inne på någon oväntat lyckad smakkombination, du kan tipsa om.

”En favorit är brynt smör smaksatt med O.P. Petronella äpple & kummin.

Något som också är riktigt gott är att göra en ostkräm som man smaksätter med O.P. Anderson original och serverar till små bröd gjorda på chouxdeg.

Över lag är det roligt att leka med fett och akvavit. Akvaviten behöver mycket fett.”

Ditt instagramkonto @klarasmat har nästan 27.000 följare, berätta lite om kontot och vad dina följare tycker mest om.

”Det är ett konto med fokus på mat och dryck där jag delar med mig av recept. Man får gärna ställa frågor till mig – jag finns där och svarar.

Alltså ALLA älskar smält ost! Jag fattar det, ost är ju underbart. Det mesta som är fluffigt och krämigt är också populärt.”

I tider med höga matpriser, har du något bra budgettips för att få till en lyxig middag hemma med små medel?

”Det här är ju något alla säger, men jobba efter säsong. Någonting som verkligen förhöjer upplevelsen av en middag är ju att laga mat utomhus. Man kan grilla lite vad som helst. Jag älskar till exempel att grilla aubergine, lägg en lök på grillen eller tryck in smör i löken och lägg den direkt i kolen, gör en gremolata med massor av färska örter och vitlök och servera till. Olika sorters kål är jättegott att grilla. Grilla helt enkelt massa goda grönsaker och lyxa till det med smör, som ju tyvärr är superdyrt nu. Det måste inte alltid vara kött på grillen.”

Hur resonerar du kring hållbarhet och ”less waste”?

”Särskilt på landet blir det ofta att man grillar massa goda saker och då är det perfekt att använda resterna i en omelett dagen därpå. Oavsett om det är frukost, lunch eller middag – omelett funkar alltid. Pytt i panna eller omelett. Grilla massor och gör en omelett helt enkelt. Stek på det i ett gott kryddsmör och på med några ägg. Använd det du har. Man behöver inte äta rester, tricket är att göra det till en helt ny rätt och inte kasta mat.”

Nu är du en del av Gastrogardet där även Dogge Tjärnhammar Alm, Jimmy Nygren och Kalle Olofsson ingår. Vad ser du mest fram emot med det samarbetet?

”Att få komma ut och hosta event med någonting som är en passion, som jag brinner för och som inte varit i strålkastarljuset. Jag vill göra akvavit roligt och har fått förmånen att tvista saker och göra det på mitt sätt!”

Klara Lind vann Sveriges Mästerkock

Du vann ju Sveriges Mästerkock 2017 och kom på andra plats i Decenniets Mästerkock 2020 – har du något smaskigt skvaller eller annat roligt att dela med dig av?

”En rolig grej som inte framgår på tv är att juryn sitter och skrattar HELA tiden. De fick hela tiden tillsägelser att vara seriösa men de har superroligt och skrattar verkligen konstant…medan vi som tävlar ju är jättenervösa.

Tiden har sprungit i väg under vårt samtal men innan vi avrundar intervjun kommer Klara med ett sista tips till dig som eventuellt söker och får delta i Sveriges Mästerkock:

”Jag har ett trick jag kan dela med mig av! Även om jag visste att något gått fel, typ att jag bränt kålen, erkände jag inte misstaget utan ägde rätten och sa att allt jag gjort har gått enligt plan och blivit perfekt. Så om du som läser planerar att delta i tävlingen - var inte hård mot dig själv och äg rätten. Man kommer ju göra fel men kan rädda upp det. Det funkade ganska bra för mig i alla fall…”

Ja, det funkade onekligen bra för Klara!

Text: Lisa Heino