Hållbara drinkar med Explorer.

Det ska inte vara svårt att vara klimatsmart. Här visar den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo och YouTube-profilen Johan ”Matgeek” Hedberg hur du kan göra klimatsmarta drinkar med Explorer.

Matgeek och Josephine Sondlo

Johan ”Matgeek” Hedberg och prisbelönta bartendern Josephine Sondlo utforskar hållbara drinkar med Explorer.

Att vara klimatsmart till vardags ska inte vara svårt och att välja en bra förpackning kan vara en i raden av åtgärder för att minska klimatavtrycket. Att blanda hållbara drinkar en annan. Tillsammans med prisbelönta bartendern Josephine Sondlo och YouTube-profilen Johan ”Matgeek” Hedberg utforskar Explorer i två YouTube-avsnitt drinkrecept där nyckelingredienser omsorgsfullt tagits tillvara på. Först ut är en Espresso Martini där bland annat kaffesump ingår. Recept på Sondlos Espresso Martini hittar du här.

I det andra avsnittet bjuds det på en pigg och sötsyrlig gin- och äppelbaserad cocktail: Apple Gimlet!  Håll till godo!

Visste du att plast är bättre än glas? 

Jo, det stämmer faktiskt! Dryckesförpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och det är lätt att tro att plast automatiskt är dåligt ur klimatsynpunkt. Men störst påverkan har faktiskt den vanligaste förpackningen – glasflaskan! Explorers produkter säljs i en pantbar PET-flaska tillverkat av 25 procent återvunnen rPET-plast och bidrar till 60 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med traditionella glasflaskor. 

Josephine Sondlos hållbara drinktips! 

– De här tipsen ska inte ses som pekpinnar, utan snarare som en uppmuntran att tänka smart och hållbart. Även när du blandar dina drinkar. Min grundinställning är att ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Josephine Sondlo.

  • Tänk säsongsbaserat.

Plocka de råvaror du vill i när de är som bäst. Frys därefter in, fermentera eller pickla. Vi har historiskt sett alltid varit väldigt duktiga på att göra det mesta av det vi har här i Sverige och med det massvis med gamla husmorsknep på hur man tar rätt på allt.

  • Tänk lokalt.

Många drinkar och cocktails kanske innehåller citron eller lime eller annan ingrediens som krävt en lång transportsträcka. Fundera över hur du kan ersätta syran i drinken med en lokal råvara, t.ex. syrliga äpplen, druvmust, vassle eller varför inte omogna krusbär? Det går också att hitta svenska substitut till tropiska smaker. Havtorn tillsammans med morot smakar exempelvis ganska likt passionsfrukt och ananas kan ersättas med gatkamomill.

  • Maxa dina råvaror.

Har du verkligen kramat ur all saft ur limefrukten? Kan du använda skalet till något mer innan du slänger det? Teet och kaffesumpen som blivit kvar efter att du druckit din morgonkopp finns det till exempel massor av smak kvar i. Släng inte! Utforska istället hur du kan ta tillvara på det.

  • Förvara smart.

Förutom att panta sparar jag gärna ett gäng PET-flaskor som jag använder för att förvara sockerlag och spritblandningar i. PET-flaskan går utmärkt att återanvända och väger betydligt mindre än glasflaskor. 

  • Gör din egen is.

Varför köpa hem is i onödig paketering när det går utmärkt att göra sin egen? Allt som krävs är lite plats i frysen och en dos tålamod. Isen som du använder för att skaka eller röra drinken kan, istället för att hällas ut i vasken, med fördel smältas och användas för att vattna dina krukväxter.

Explorer Vodka, 700ml

214,00 kr


Explorer vodka är Sveriges mest sålda vodka och har varit en klassiker sedan 60-talet. Explorer Vodka har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och en svag sötma. Vodkan levereras i en i miljövänlig PET-flaska.

Explorer Gin

218,00 kr


Explorer gin har en välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus.

Om Explorer 

Varumärket Explorer togs fram på 1950-talet som en vodka och en lansering skedde i USA 1958. Det lyckades dock inte alls, men kanske hade man fått viktiga erfarenheter som bidrog till att nästa stora lansering med Absolut blev en succé. Men Explorer Vodka lanserade 1961 på hemmamarknaden och blev snabbt en av Sveriges mest sålda spritvarumärken. 

Läs mer om Explorers resa genom sex färgstarka årtionden här ->