Issei serverar Nikkei - fusionkök av japanskt och peruanskt.

När japaner emigrerade till Peru tog de med sig en del av sin matkultur och blandade den med den peruanska. Detta fantastiska fusionkök finns på krogen Issei i Stockholm.

Nikkei-mat och drink på restaurangen Issei

När japaner i slutet av 1800-talet emigrerade till Peru tog de med sig en del av sin matkultur – och blandade den med den peruanska. Ur det uppstod utsökt och smakrikt fusionkök – Nikkei, som i dag är spritt över världen. folk o folk har besökt Issei som slog upp sina portar i augusti i år. I hopp om ett bättre liv emigrerade ett stort antal svenskar under senare delen av 1800-talet och början på 1900-talet till Amerika. På samma sätt gav sig många japaner av till Sydamerika. I slutet av 1800-talet var det krisår i landet och den japanska regeringen framhöll Peru som en plats där det var möjligt att skapa sig ett nytt och bättre liv. 1899 anlände de första omkring 800 japanerna med båt till en av landets största hamnstäder. Det var starten på en lång våg av immigranter som tog sig tvärs över Stilla havet för att arbeta på de sydamerikanska sockerfälten. Redan då var den japanska matkulturen stark och i bagaget hade de med sig sina favoritrecept.

Peru + Japan = Nikkei

– I Peru kom de japanska maträtterna till liv, men med inhemska råvaror, och la grunden för vad vi i dag kallar Nikkeiköket, säger Sandra Andersson, restaurangchef och sommelier på Radisson Collection Strand Hotel i Stockholm. I augusti i år slog hotellet upp portarna till sin nya restaurang Issei med inriktning på Nikkeiköket. – Namnet på restaurangen refererar till de första immigranterna som kallade sig själva för Issei. Nikkei är alltså ett fusionkök av det peruanska och japanska köket. Båda länderna har en förkärlek till färsk fisk och andra råvaror från havet. Rå fisk à la japanska klassiker som sushi och sashimi i kombination med smakerna från lime, chili, och koriander blir ceviche, som är en klassiker i Nikkeiköket. Råvaror såsom sötpotatis, plantain (matbananer), yaka (även känd som kassava), majs och avokado förekommer också flitigt i de smakrika Nikkeirätterna. – Grunden för Nikkeikonceptet skapades alltså i slutet på 1800-talet och har levt kvar i flera generationer. I dag är det spritt över hela världen. I Stockholm är vi vad vi vet hittills den andra nikkierestaurangen. Det finns Asian fusion och peruanska restauranger, men bara en enda Nikkei sedan tidigare, fortsätter Sandra.

Maträtt med avokado på restaurangen Issei

Vänlig mat med mycket smaker och färger

Nikkeionceptet kommer att finnas på fler restauranger i Radissonkoncernen, först ut var Köpenhamn, tätt följt av Tallinn samt Stockholm och näst i tur är Dubai. – Mottagandet har varit positivt. Det är ett specifikt koncept, men det är väldigt uppskattat. Det är vänlig mat och det finns något för alla. Det är mycket smaker och färger. Den som vill få den bästa kulinariska upplevelsen av Nikkeiköket på Issei gör bäst i att beställa Omakase. Omakase är japanska och som direktöversatt betyder ”jag lämnar det till dig”, med innebörden att man lämnar över val av rätter i kockens händer, det vill säga ”kockens val”. På Issei får gästen ett urval av olika rätter som kan variera beroende på årstid och vilka råvaror som finns att tillgå. – I dag kan den till exempel bestå av laxtataki, ceviche samt grillade kötträtter som striploin beef (ryggbiff, reds anmärk), pluma iberico (fint fläskkött, reds anmärk), säger Sandra. Hon tillägger att det går att beställa alla rätterna var för sig från à la carte-menyn för dem som inte vill ha en hel Omakase. Som dryck rekommenderar hon japansk öl, vitt vin eller sake.

Kockar på restaurangen Issei

Nikkeidrinkar i baren

I baren arbetar Pablo Paradela som är från Argentina och har rest mycket i Peru och resten av Sydamerika. – Så han förstår smakerna och kulturen. På menyn finns självklart de klassiska drinkarna men också flera Nikkeiinspirerade cocktails. Pablo använder till exempel gärna pisco och sake i sina cocktails.

Guacamole

Godaste guacamolen.


Hemlagat är bäst! Och enklare än vad du tror. Hoppa över kryddpåsen och gör din egen avokadoröra. Extra god blir guacamolen om du mortlar i stället för att mixa avokadon och låter den vara lite bitig!

Läs mer »
Paloma med en halv grapefrukt och lime på marmorbord

Paloma.


Tequiladrinken Paloma är en av de allra populäraste drinkarna i Mexiko och vi förstår verkligen varför. Paloma baseras på tequila, grapefrukt och lime, vilket gör den till en fräsch, vacker och syrlig drink.

Läs mer »