Klassiska drinkar som passar att dricka utomhus i sommar.

Det finns omgivningar som matchar särskilt bra med vissa typer av drinkar. Bartendern Tina Shine tipsar här om drinkar till olika somriga miljöer.

Drinkklassiker att dricka utomhus i sommar

Sommaren står i full blom och vädret tillåter äntligen åtnjutande av gastronomiska upplevelser på takterrasser, bryggor och i trädgårdar runt om i landet. Det finns omgivningar som matchar särskilt bra med vissa typer av drinkar och spritsorter. Det här är bartendern Tina Shines lovsång till uteserveringarna och hennes guide i vad som passar att dricka i olika somriga miljöer.

Havet

Det finns inte mycket som slår en solig eftermiddag på en uteservering vid havet en sommardag. Att se vattnet glittra och glimma över ytan som en dansande massa täckt av paljetter med solen som strålkastare är en svårslagen föreställning som egentligen inte kräver något ackompanjemang då det i sig självt är ett av naturens exempel på fulländelse. Men att åtnjuta havets lockelse med ett glas i handen är att kombinera naturens under med människans kultur, och oundvikligen något som vi i våra subjektiva sinnen klassificerar som tillhörande vad vi kallar för “livets goda”. Det är något som trotsar logiken och lyckas med motsägelsen att upphöja det redan perfekta till nästa nivå. Att luta sig tillbaka och njuta av utsikten samtidigt som man äter och dricker gott och blir omhändertagen av krogens personal medan måsarna sjunger, tången doftar och båtarna lägger till, är vad vi nu äntligen står inför. Om vi sitter i avskildhet med gott om tid för eftertanke kan den serenitet som lägger sig över scenen ställa oss inför de där stora frågorna som saknar svar, och är vi i goda vänners lag, eller tillsammans med någon speciell, gör sig livsglädjen så påtaglig att vi inte kan låta bli att högt för varandra upprepa hur underbart bra vi har det. 

Att dricka vid havet

Det är ändå givet att tropiska cocktails som tiki-drinkar och centralamerikanska kreationer passar havsbrisen som handen i handsken. Rom eller tequila blandat med lime och socker är egentligen det enda som behövs, men ibland är det kul och gott att slänga in lite smaksättare som mynta, grapefrukt eller kokos.

Piña Colada vid havet

Drinkar vid havet:

 • Caiphirina

 • Daiquiri

 • Margarita

 • Mojito

 • Paloma

 • Pina Colada

Staden

När solen kryper närmre de röda, svarta och gröna takåsarna som utgör staden och omhuldar den i ett gyllene skymningsdis finns det få bättre platser att befinna sig på än ett tak, gärna med 360 graders vy, där du kan bevittna den intensiva förändringen av färger och ljus som karaktäriserar solnedgången. Staden är ett människoskapat land som huserar möjligheter och livsöden och bär på en myriad av historier. Det blir extra påtagligt när en lång dag övergår i natt, och vare sig det väntas ett äventyr eller hemgång när sista rundan är beställd och personalen börjar samla in filtarna, så vibrerar sommarkvällen på en förväntningarnas frekvens bara av den enkla anledningen att vi befinner oss bland medmänniskor i en miljö som onekligen bjuder upp till möten av alla möjliga spännande slag.

Att dricka i staden

I sommarstaden gör sig pre-prohibition-cocktails och cocktails som skapats under själva prohibition (förbudstiden i USA) extra väl. De kombinerar ofta blommiga och örtiga inslag med elegans och minimalism. Vodka och gin passar utmärkt som spritbas i somriga city-drinkar som gärna får blandas med mjuk sötma från någon likör eller vermouth och med bubbliga viner eller med gröna inslag som till exempel gurka, basilika och lime.

Cosmopolitan i staden

Drinkar i staden:

 • Cosmopolitan

 • Eastern Standard

 • French 75

 • Gin Basil Smash

 • Negroni

 • Spagliato

 • Aviation

Trädgården

Oavsett om lusten fört er till att besöka ett charmigt, lantligt café eller om det är en förälders trädgård som lockar, kan tid som spenderas i lummiga miljöer med blommor och träd runtomkring kännas som en direkt omfamning av svunnen tid och vackra minnen. För mig har rosor, syrén, spirea och rododendron (vilken buske jag än har, stor och väldoftande intill mig) den ljuvliga förmågan att ta mig på nostalgiska resor till bersåer med gräs och varma stenplattor under fötterna, skrangliga trädgårdsmöbler i gjutjärn med dukar i spets och kurbitsbroderier på borden. Den blomstrande trädgården är bitterljuv därför att den är begränsad till en relativt kort tidsperiod, men ändå för evigt återkommande. Som sig bör, tar vi vara på och prisar tiden vi får spendera i den. Att insupa sommardagen i en trädgård i sällskap av en kopp kaffe eller ett glas vin, tillsammans med nära och kära, och se humlor och citronfjärilar flyga omkring, är bland de vackraste stunderna livet som våra nordliga breddgrader har att erbjuda. 

Att dricka i trädgården

Trädgården är vindrinkarnas domän. En sangria gör sig extremt bra i skuggan av ett äppelträd och lyckligtvis finns det lika många varianter av sangria (med olika färger på vin, frukter och likörer) som det finns hemmabartenders. När det kommer till sangria är det bara att testa sig fram genom att mixa favoritfrukter och andra smaksättare med ett vin som man tror passar och tycker mycket om.  Förutom sangria finns det några stående klassiker i vindrinks-väg som jag vill slå ett slag för och kan rekommendera att inmundigas i trädgårdsmiljöer i sommar.

Kir Royal i trädgården

Drinkar i trädgården:

 • Champagne Cocktail

 • Kir Royale

 • Mint Julep

 • Old Cuban

 • Sherry Cobbler

 • White Wine Cooler

Klassikern består

Ibland är det skönt att inte krångla till det utan ta en klassiker. Några av drinkarna känner ni igen, andra är kanske ännu att upptäcka. Vare sig ni vill testa att blanda en av de odödliga klassiker som jag listat ovan hemma eller om ni beställer den av en bartender på en uteservering i sommar, kan jag gå i god för att en daiquiri vid havet, en aviation på en takterass eller en sangria i en trädgård kommer att kännas helt rätt. 

En trevlig sommar önskar jag er!

/Tina Shine 

Sangria redo att serveras:

La Sangria de La Playa

145,00 kr


La Sangria de la Playa har en generös smak av apelsin och kanel tillsammans med en balanserad komplexitet av andra kryddor som bland annat kryddnejlika och kardemumma. Perfekt till smakrika drinkar, både varma och riktigt kalla.