Martini - från boomer till chic.

Dagens martinis kommer i en uppsjö av nyskapande varianter. Läs Tina Shines krönika om drinken som gått från boomer-status till chic.

Martinis

Alla martinidrinkars förlaga är den klassiska Dry martinin som serveras i det V-formade martiniglaset. Dagens martinis kommer emellertid i en uppsjö av nyskapande varianter och är en drinkstil som helt har skakat av sig sitt originals boomer-status och betraktas idag som chic.

Tinis

Martinis, eller “tinis”, är varianter på klassikernas klassiker Dry martini och kommer i otaliga färger och former. Men vad är egentligen kriteriet för att få kalla en drink för en “tini”? Det finns en entusiasm bland konsumenter och bartenders för klassikerns “stiffa” och eleganta grund, på vilken dagens nyskapande versioner vilar.

Samtidigt på TikTok florerar tutorials i hur man blandar praktiskt taget vilken cocktail som helst med "tini" i namnet som serveras i det karaktäristiska V-formade martiniglaset. Ta till exempel en Espresso martini. Är det verkligen en martini eller vilken cocktail som helst som serveras i ett martiniglas? Traditionalister hävdar att kaffedrinken per definition inte är en martini, och tillägger att den har åkt snålskjuts på den klassiska Dry martinins renommé.

Caramel Espresso martini

Men är det så fel, kan man ju fråga sig? Har inte Appeltinin, Pornstar martini, Espresso martini och många fler “tinis” trots allt bidragit till förlagans ökade poplaritet. Dry martinin anses idag inte längre vara en drink för snobbar eller en äldre klientel, utan beställs av en omfattande och medveten konsumentkrets.

2023 är martinins år

Att allt fler drinkmogna generation-Z-konsumenter fått upp smaken för den klassiska "drajjan" är en bidragande faktor till det allmänt ökade intresset för spännande versioner av drinken.

Martinins närvaro i barer, på sociala medier och på nya marknader världen över är fortsatt påtagbar. Att sälja cocktails på burk är till exempel ett postpandemiskt globalt fenomen, tacksamt för martinis eftersom martinis i regel inte innehåller färska ingredienser som citrus eller andra juicer.

Vi vill ha våra martinis ‘dirty’

När jag surfade in på en av spritindustrins bäst ansedda dryckesmagasin punchdrink.com för att läsa deras lista över föregående års mest minnesvärda cocktails, fann jag att hela fem av åtta recept var martinis, och fyra av dessa fem recept har lagt stor omsorg på sälta.

Idag är det olika uttryck av natruimglutamat som tycks vara det vinnande konceptet i en martini, det vill säga den naturligt förekommande föreningen av sälta och syra som ger livsmedel som lagrad ost, tomater, sardeller, svamp mm sin umamismak.

Dry martini

En Dirty martini är en klassisk Dry martini med lite extra sälta ifrån olivspad. Recepten på de martinis som kvalat in på topplistan innehöll en intensifierad smak av umami hämtad ifrån blåmögelost, saltvattenlösning, olivspad och rökt, lufttorkad fläskkarré.

Join the movement

Tinis är alltså i regel spritiga cocktails med sofistikerade smakprofiler och utseenden. De martinis som skapas av dagens bartenders ligger mycket närmre Dry martinins essens jämfört med 90-talets ‘moderna klassiker’ som de tidigare nämnda Appletini, Pornstar martini och Espresso martini.

Men låt oss inte peta för mycket i vad som bör klassas som en tini eller inte. Vi på folk och folk välkomnar alla typer av martinis år 2023 — framförallt de extra dirty. /Tina Shine