Så får du den perfekta hemmabaren.

Vill du också utforska mixologi och få till en schysst hemmabar? Här är en guide till en perfekt hemmabar i olika prisklasser och var du hittar inspiration!

Verktyg till hemmabar

Intresset för mixologi har ökat stadigt sedan Coronapandemins utbrott i våras. Vill du också utforska mixologi och få till en schysst hemmabar är det dags att införskaffa de barverktyg som mixologer använder sig av, damma av de gamla cocktailböckerna och börja följa bartender-konton online. Här guidar jag dig till en perfekt hemmabar i olika prisklasser och ger tips på var du kan hitta inspiration.

Hemmabaren är här för att stanna

Våren 2020 blev “drinkstagrammern” en klart lysande stjärna på internet-himlen. När barer och restauranger tvingades stänga ned på grund av spridningen av Covid-19 följde en mixologi-boom som fortfarande är högaktuell. Med oändligt mycket mer tid i våra hem än vanligt och med begränsade möjligheter att besöka de vattenhål där vi i normala fall tagit del av både social interaktion och ett sofistikerat drickande har kliande fingrar och suget efter goda drinkar behövt stillas på annat håll — cocktailhantverket blev snabbt en hyllad förströelse.

Man i sin hemmabar

Över hela världen såg vi barer erbjuda “cocktails to go” och hemleverans av färdigblandade drinkar och via youtube-kanaler och sociala medier. Med sina live-stream och stories-funktioner såg vi kändisar blanda Quarantinis och allt från amatör-bartenders till yrkesverksamma mixologer instruera oss i en uppsjö av cocktail-tutorials. Idag är konton som förser sina följare med step-by-step-instruktioner i hur man gör smaksatt sockerlag, pre-batched cocktails eller rätt och slätt hur man får till en perfekt Draja en del av vardagsflödet. 

Verktygen du måste ha i hemmabaren 

Vare sig din hemmabar är gömd i ett skåp, designad som ett jordklot, består av en vagn eller är en platsbyggd mittpunkt gillestuga-style, så måste den husera en del verktyg som utgör den praktiska arsenalen. Så låt oss ta en närmare titt på de viktigaste av de barverktyg vi bartenders arbetar med i vårt hantverk, vilka är ett måste för en hemmabar värd namnet. Och är ni intresserade av att ta mixologin till nästa nivå följer en kompletterande lista över vad jag anser att en “riktig bar“ bör vara utrustad med.

Hemmabaren Bas (ca 1000 kr)

 • Shaker: används till drinkar där basspriten blandas med citrus, socker och t.ex. äggvita eller andra trögflytande vätskor (t.ex. Whisky Sour, Margarita och Gin Fizz)

 • Mixing-/rörglas: används till drinkar utan citrus där vätskorna har någorlunda likartad “tjocklek” (t.ex. Old Fashioned, Negroni och Manhattan)

 • Strainer: en typ av sil som du lägger omslutande på shakern eller rörglaset och låter drinken rinna igenom (utan att isen hänger med) när du häller upp den 

 • Barsked: behövs till att röra drinkar som görs i rörglaset och kan användas till att smaka av drinkarna med innan servering

 • Jigger: ett tvådelat/timglasformat mätglas som används för att precisera måtten och effektivisera arbetet

Verktyg till hemmabaren

Hemmabaren Next level (plus ca 1000-1500 kr) 

 • Mexican elbow: en mycket lätthanterlig handpress för citrus med armbågsfunktion (ursprungligen från Mexico där Margaritas och drinkar med lime och citrusjuice länge varit standard)

 • Zest-skalare: dessa finns i flera varianter och ger olika zest-garnityr och därmed effekt

 • Muddler: används till att muddla (mortla) örter, kryddor eller frukt, för att pressa ur smak

 • Fine strainer: en finmaskig sil med handtag som används utöver strainern för att dubbelsila drinkar, vilket behövs till drinkar där man använt muddlern — eller där det över huvud taget finns någon ingrediens i shakern/rörglaset som man inte vill ha med i drinken

 • Pincett: en ca 30 cm lång pincett (tång) i rostfritt stål som används till att hantera garnityr då vi vill undvika att använda fingrarna

 • En liten skärbräda: jag föredrar att använda skärbrädor i trä eller sten

 • Barkniv: en snygg och kvalitativ kniv som är dedikerad till baren och används för att skära citrus och annan frukt med

 • Ishink: ser snyggt och proffsigt ut att ta isen ifrån vid tillredning av drinkar eftersom det går snabbt och lätt i jämförelse med att kämpa med att få ut isbitarna ur en isform 

 • Isform för stora isbitar: det här är en produkt värd att investera i eftersom den positiva effekten av att servera en drink med en stor isbit i kontrast till en mängd små är kolossal

 • Isskopa och isbitstång: behövs för hanteringen av isen då vi vill undvika att ta i den med händerna

 • Sugrör: i rostfritt stål eller glas. Plastsugrörens tid är förbi och pappsugrör är inte särskilt roliga att dricka ur

 • Cocktailpinnar: i rostfritt stål eller något annat hållbart material

Spriten i hemmabaren 

Utöver att investera i barverktyg och accessorer till din hemmabar behöver du bygga upp ett förråd av flaskor för att hemmabaren ska bli komplett. Själv har jag alltid vodka, gin, rom, bourbon, söt och torr vermouth, en eller ett par amari (syderuropeiska bittersöta likörer) som t.ex. Carpano Classico och minst en aromatisk bitter (Angostura, Peychauds etc.) hemma. Med de här produkterna kommer du lång väg då de utgör grunden i många av våra klassiska cocktails. Härifrån kan man sedan skriva upp tequila på önskelistan och slå till när suget efter smuttvänlig scotch smyger på, för att med tiden bygga vidare med t.ex. franska likörer och japanska destillat.

Carpano Classico

220,00 kr


Carpano Classico är baserad på samma grundrecept som Antica Formula men med mindre intensitet i toner av vanilj och citrus. Har en mer ”robust” karaktär för att fungera som en standard Vermouth i alla typer av barer. 

Avnjuts gärna kyld eller på is. Utmärkt som ingrediens i drinkar, till exempel Manhattan, Negroni eller Americano eller Carpano Spritz.

Boktips

 • Born in 1891 - Boken om O.P. Anderson  (Calle Magnusson och Sanna Sundin)

 • Cocktail Techniques (Kazuo Uyeda)

 • Största Cocktailboken (Arne Häggqvist)

 • En drinkhistoria (Magnus Torsne, Desiré Engström och Tjoget)

Tips på online-kanaler

 • David Kringlund (Youtube)

 • Le cocktail connoisseur (Youtube)

 • @bad_birdy (Instagram)

 • @highproofpreacher (Instagram)

 • @thewestmount (Instagram)

Cocktail hemma vid fönster

Var alltid redo

Visst kan man skaka en cocktail i en glasburk eller en termos och nog går det att röra en drink i en presskanna för kaffe. Många enkla köksredskap går att använda som substitut till de fina och ibland dyra barverktygen, men om intresset för mixologi har vuxit sig starkt under pandemin är en investering i riktiga verktyg till din hemmabar något du kommer få avkastning för i form av mixolog-självkänsla, snygg interiör och potentiellt en ny skara följare till dina sociala medier-konton. Och glöm inte att en äkta mixolog alltid är redo för gäster, så se till att göra plats för en flaska sockerlag i kylen och att färsk citrus alltid finns inom räckhåll.

/Tina Shine