Sockerrörsspriten cachaça och populära drinken Caipirinha.

Bartendern Tina Shine lär dig allt om Brasiliens kända sockerrörssprit cachaça och vad som skiljer den från rom. Dessutom berättar hon om varför drinken Caipirinha har fått ett uppsving.

Caipirinha med cachaca

Under århundraden har Brasilien erbjudit världen en unik smakupplevelse genom cachaça; den sockerrörssprit som påminner om rom men som har sin helt egna karaktär. Den världsberömda klassikern Caipirinha är drinken som gjort denna spritsort ett namn, och bakom Caipirinhans nytändning i vår samtid ligger dess anspråkslöshet.

Cocktails med cachaça

Utöver världsstjärnan Caipirinha finns det inte många cachaça-baserade cocktails som har gjort något särskilt stort genomslag i cocktailvärlden. Googlar man “cachaça cocktails” får man upp en del obskyra recept, men också några som verkar helt rimliga, som att blanda cachaça med till exempel ananasjuice, lime, mynta eller bittra inslag som amaro och andra örtlikörer. Men av dessa drycker sticker verkligen Caipirinhan ut i sin renhet och är därutöver (och kanske också därigenom) en aldrig vissnande symbol för brasiliansk gästfrihet och umgängesglädje. Så varför är det så tro? Hur kommer det sig att cachaça som blandas lite hafsigt med lime och råsocker blivit en sådan världssuccé?

Från lokal till global via kultur

Cachaças ursprung är rotad i brasiliansk historia och spåras tillbaka till 1500-talet när portugisiska kolonisatörer introducerade sockerrörsplanteringar i regionen. Dess användning har utvecklats från en lokal vara till ett varumärke för brasiliansk kultur. Det var i samband med “Semana de Arte Moderna” som cachaça kom att år 1922 bryta ny internationell mark. Denna vecka hölls ett historiskt kulturevenemang i São Paulo. Det organiserades av en grupp konstnärer, poeter och författare som försökte utmana de rådande konstnärliga normerna och introducera nya, innovativa idéer till Brasiliens kulturlandskap. Detta evenemang markerade en smärre kulturell revolution i Brasilien och Latinamerika och som en del av detta kulturella utbyte bestämde sig deltagarna för att enbart dricka brasiliansk cachaça under evenemanget och på så sätt lyfta fram spritens rika kulturarv och främja den på den internationella scenen. Detta beslut väckte nyfikenhet och intresse för cachaça bland en internationell publik och blev så en katalysator för dess världsomspännande erkännande.

Skillnaden mellan rom och cachaça

Cachaça och rom är båda sprit som framställs från sockerrör, men de skiljer sig i produktionsmetod, smakprofil och geografiskt ursprung. Ursprung: • Cachaça: Brasilien • Rom: Karibien och Latinamerika Produktionsmetod: • Cachaça: Framställs genom att destillera fermenterad sockerrörssaft, som sedan lagras på fat av olika träslag eller rostfritt stål • Rom: Framställs framför allt av melass, men ibland av fermenterad sockerrörssaft (t.ex. Rom Agricole) som sedan destilleras och lagras på fat av trä eller rostfritt stål Smakprofil: • Cachaça: Mer komplex smakprofil med växtliga, fruktiga och mineraliska toner. • Rom: Sötare smakprofil med toner av vanilj, karamell och nötter. Alkoholhalt: • Cachaça: Vanligtvis mellan 38-48 % alkoholhalt. • Rom: Vanligtvis mellan 40-50 % alkoholhalt.

Caipirinhan avgör cachaçans kvalitet

All cachaça använder brasilianskt sockerrör i sin produktion men producenterna kan kombinera olika sorter av sockerrör från olika regioner vilket speglas i slutproduktens smak. Det finns alltså en fantastisk mångfald när det kommer till den här produkten. En av mina favoriter i kategorin är till exempel Pitu Premium Cachaca Do Brazil som har en lätt kryddig ton med inslag av vitpeppar och mild citrus. Det ord jag slås av när jag ska beskriva Pitu Cachaca är “busig”. Den är alltså perfekt till en Caipirinha. Och just detta är lite av cachacans prövning; blir det bra när man blandar den med råsocker och lime är den av god kvalitet.

Halvbra är det nya bästa

Hur kommer det sig att cachaça och dess signaturcocktail Caipirinha är så i ropet bland dagens bartenders och drinkentusiaster? Mitt svar på den frågan är just anspråkslösheten. Caipirinha är busenkel att göra, nästan nonchalant, och smakmässigt otroligt lättillgänglig. Vem som helst klarar av att snabbt få ihop en god Caipirinha genom att slänga ner några klyftor lime och lite råsocker i ett glas, muddla och hälla på is och cachaça. I en tid av hög standard och viss pretention i barer världen över går nu en viskning som lyder något i stil med att “halvbra är det nya bästa”. Skryt och anspråk överges för nonchalanta Caipirinhas och en stor dos självironiskhet.

/Tina Shine

Pitú Cachaça Do Brasil

312,00 kr


Pitú Premium Cachaça är ett av de mest välkända varumärkena i kategorin cachaça och har vunnit flera prestigefyllda tävlingar runt om i världen.

Pitú har stort fokus på hållbarhet genom initiativet "Say Yes to Nature", som arbetar för att förbättra miljön genom vattenförvaltning, återvinning av material, skogsplantering och socialt ansvar.

Caipirinha

Caipirinha.


Caipirinha är Brasiliens nationaldrink. Här får du recept på den klassiska drinken med ljus rom, lime och råsocker. Sockerrörssprit, som drinken i hemlandet innehåller, är till skillnad mot vanlig rom vid jäsningen pressade direkt från sockerrör.

Läs mer »