Möt Aquavit Master Blender Jonas Odland.

Hur får man ett jobb som oftast går i arv? Ja förutom att hamna i rätt sällskap alltså. Aquavit Master Blender Jonas Odland delar med sig av sina erfarenheter.

Jonas Odland i labbet

Master Blender är ett sådant där yrke som många skulle vilja ha men som få vet hur man får. Inte sällan ärvs jobbet, oavsett om det gäller whisky från Skottland eller Aquavit från Matfors. Den gamla halka-in-på-ett-bananskal-liknelsen passar bra för att beskriva Jonas Odlands väg in i yrket. Efter avmonopoliseringen av Vin & Sprit i Sverige fick han chansen inom kvalitetsprovning av vin och sprit. Då hade han hunnit imponera som kvalitetsprovare av vodka. Det ena ledde till det andra och snart nog jobbade han med produktutveckling.

- Eftersom jag lyckats bra i provningarna av vodkan fick jag chansen som kvalitetsansvarig för V&S spritprodukter, efter det att monopolet försvann. Via det kom jag in på utveckling av produkter och att skapa recept. Nu har jag jobbat med brännvin i 22 år, med ansvar för kvalité och utveckling, säger Jonas.

Bakgrunden inom biologi och kemi är viktig för Jonas, inte minst med hänsyn till framtagningsprocessen och att allt blir som det ska vara.

- Vad gäller Aquavit handlar mycket om hantverket. För att förstå hantverket och hur allt hänger ihop behöver du ha den där naturvetenskapliga bakgrunden. På så sätt knyter man ihop det. Den kemiska processen är ju det som skapar smaken.

Med Aquavit i cocktailblandningar är det mer än kemi eller biologi som är viktigt, menar Jonas.

- Då handlar det mycket om sensorik och kreativitet. Aquavit har en tydlig kryddkaraktär som du måste brottas med och få ner som en tillgång i en cocktail. Det är det som gör aquaviten spännande, den tillför mer än bara sprit.

Jonas Odland, Master Blender Aquavit

Yrket Master Blender skiljer sig beroende på vilken typ av sprit det gäller. Den tekniska processen för whisky eller konjak är samma som den alltid har varit. Med Aquavit gäller det att vara på tårna.

- Aquavit är på det sättet en mer komplicerad produkt än whisky och konjak. Kryddade spritprodukter beter sig på olika sätt och därför kan det vara bra med en teknisk bakgrund när du jobbar med kryddat brännvin.

När Jonas ska förklara vad han älskar mest med yrket pratar han först något osammanhängande. Sedan samlar han sig.

- Det är fantastiskt roligt att jobba med produkter som är så nära folks hjärtan, som påverkar deras upplevelser och känslor. Sen att hela tiden jobba med att utveckla produkterna gör ju att ingen dag är den andra lik.