SM i snapsvisor - vinnarvisan 2021.

Varje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling, 2021, vanns av Hasse Nilsson med visan "Värmebölja" som du hittar här.

Ett urval av snapsar

Varje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling, 2021, gick av stapeln på Spritmuseum lördagen den 2 oktober med finalisterna och deras närmaste hejarklack. Över 220 visor skickades in till årets tävling. Vi fick en pratstund med årets, tillika fjolårets, vinnare Hasse Nilsson som knäckt koden när det kommer till korta, lustiga visor.

Hasse Nilsson från Växjö gick segrande ur tävlingen och kan nu titulera sig Svensk Mästare i nyskrivna snapsvisor. Hasse vann juryns hjärtan och motiverade vinsten så här:

"En cool visa som tar ett genialt vårsprång mot en mindre överhettad framtid."

Hasse Nilsson svensk mästare i nyskrivna snapsvisor

Stort grattis till vinsten! Man blir ju nyfiken på om du varit med och tävlat tidigare? Och hur har det i så fall gått då?

Ja, jag är något av veteran i sammanhanget. Jag har varit med i SM och VM ett tiotal gånger. Nu kunde jag vinna för andra året i rad, det är jag lite kaxig över. Jag tillhör väl dem som i någon mån har knäckt koden för hur man skriver smålustiga visor, så det har blivit ett antal pallplatser genom åren.

Berätta lite om hur visan tog form.

När man rimmar ihop en snapsvisa är det svåra att hitta själva knorren. Det är den man funderar mest på. Man går genom livet med öronen öppna för roligheter – en ganska behaglig livssyn för övrigt. När det dyker upp något kul, en dubbeltydighet eller ett skämt man skrattar lite åt så är det inte så svårt att sätta ihop en visa.

I det här fallet slogs jag av att ordet "svalt" kan betyda två helt skilda saker, och då skojade om det. Har man knorren är resten som att lösa korsord, leka med ord och rim. Det brukar gå ganska lätt, det är ett hantverk.

Julen står ju inför oss nu, har du någon speciell julsnapsfavorit?

Jag tycker många snapsar är bra. Det är lite tråkigt att snapsutbudet är så manifest. Vår matkultur har förändrats radikalt de senaste decennierna men snapsutbudet är det samma sedan generationer.

Det är svårt att få in nya snapsar på hyllorna. Likaså tycker jag det är tråkigt att vi numera bara dricker snaps och sjunger snapsvisor vid jul, midsommar och till kräftorna.

Förr tog man gärna en snaps till söndagssteken, det gör man inte längre, eller till pizzan eller sushin...Det är trist tycker jag. Jag hade gärna sett mer förnyelse i smakbilderna, men O.P. är ju så bra så den är svår att konkurrera med.

Sjungs det nubbevisor vid julbordet och har du någon favoritvisa bland klassikerna?

Det finns mängder med julsnapsvisor. Julvisor är melodier som alla kan, vilket är en förutsättning för en bra snapsvisa. Mängder med snapsvisor är skrivna på julmelodier. Själv har jag skrivit ett tjugotal tror jag, till exempel:

Melodi: Tomtegubben som hade snuvaEn liten tomtegubbe satt en gångOch vred och vände på sin pluntaHan tyckte julen var så fasligt långHan ville helst i allting struntaSom han ledNär han kvedJag vill inte jobba helgerSnälla barnJo så fanNu skiter jag i allt och sväljer

O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland är en stor förespråkare för att man ska smutta på nubben för att verkligen kunna uppskatta hantverket som ligger bakom men i din vinnarvisa anar man att den ska sväljas hel. Hur dricker du din nubbe?

Av tradition ska man ta nubben utan att bita av den, först Helan sedan halvan och så vidare. Men jag vill ändå tillstå att Jonas har rätt, han vill förstås att man känna efter ordentligt och njuta av hans arbete, och det är vackert så, fast jag biter hellre av mine nubbe många gånger, inte för smakens skull, utan för att man kan sjunga fler visor då, typ:

Melodi: SockerbagarenOm du nu biter av lilla knäppenDå får man glasbitarna i läppenOch tänk om folk finge detta seDe kunde tro att du drack rosé

Kommer du tävla nästa år igen?

Ingen har vunnit tre år i rad, jag ska i alla fall göra en attack på rekordet. Jag har några finurliga rackare på lager, eller kanske jag drabbas av någon ny knäpp en dag och skriver en ny visa, vi får väl se, eller som vi bittra förlorare brukar säga, juryn är obegriplig…

Årets snapsvisa 2021

VÄRMEBÖLJA

Melodi: Blåsippan ute i backarna står

Sommarens hetta är olidligt hård Kvicksilvret stiger mot nya rekord Men jag har upptäckt nåt helt genialt Svälj en kall nubbe (dryckespaus) Och sen har du svalt

Fler bidrag i tävlingen hittar du på Spritmuseums hemsida.

O.P. Anderson Original
Sånghäfte med snapsvisor till kräftskivan

Snapsvisor till kräftskivan.


Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte med flera kända och mindre kända snapsvisor. Klicka på länken för att ladda ner sånghäftet.

Läs mer »