5 tips inför midsommarsnapsen.

folk o folk har satt ihop de bästa tipsen att tänka på för att skapa den perfekta snapsupplevelsen till midsommarbordet. Vad är en myt och hur tänker man egentligen för att matcha snapsen till maten?

Svenska snapsar

Få svenska högtider förknippas med akvavit så mycket som midsommar. När färskpotatisen är kokt, gräslöken hackad och sillen upplagd är det dags för en bordsskål. Här ger Aquavit Master Blender Jonas Odland tips på hur man bäst väljer, tempererar, serverar och dricker sin snaps. Trots att akvaviten har varit en del av vårt svenska kulturarv i århundraden finns det ändå stora kunskapsluckor kring hur den ska avnjutas på bästa sätt. Inför midsommar ger Jonas Odland som är Aquavit Master Blenderpå O.P. Anderson Distillery sina bästa tips för hur snapsen ska drickas för en perfekt upplevelse tillsammans med maten. Lägg aldrig akvavit i frysen Att servera akvavit så kall som möjligt är en gammal ovana från tiden då sprit ofta smakade finkel. Kylan behövdes för att dämpa bismakerna och göra den mer drickbar. Med dagens höga kvalitet vill vi i stället känna smaken i från kryddningen. En perfekt temperatur för akvavit hittar vi i grönsakslådan i kylskåpet, jordkällaren eller vinkylen, det vill säga runt 8-14 grader. Att sänka ner en flaska i havet eller sjön är också ett effektivt sätt att kyla snapsen till rätt temperatur. Mindre snapsar är godare än en stor Både alkoholen och kryddningen i akvaviten har som funktion att lyfta smakerna i maten. Det är därför godare att dricka små snapsar under måltiden, som exempelvis passar till olika sorters sillar, än att låta "helan gå" med en sexa. Rätt akvavit till rätt sill På samma sätt som man matchar vin till olika rätter bör man välja akvaviten efter mat som serveras. Till midsommarbordets klara sillinläggningar såsom lök- och glasmästarsill passar akvavit med tydlig kumminsmak. O.P. Andersons original från 1891 är ett exempel där kryddan väl möter sötman och syrligheten i sillagen. För gräddigare sillinläggningar såsom skärgårdsill och kräftsill passar dock något mildare snapsar. Här kan man exempelvis välja någon av de mjukare O.P. Anderson-akvaviterna Björk eller Klar. Servera i snapsglas på fot Glasets utformning är viktig för helhetsupplevelsen. Därför rekommenderas det att servera akvavit i ett snapsglas på fot i stället för i ett shotglas. Det går exempelvis alltid att hitta härliga äldre glas på auktioner, köp- och säljsajter samt loppmarknader. Att blanda flera olika udda snapsglas gör dukningen bara vackrare. Alkoholfri snaps Tänk även på dem som inte dricker alkohol eller vill begränsa sin konsumtion. Idag finns det både helt alkoholfria snapsar samt snapsar med lägre alkoholstyrka så som O.P. Anderson Petronella. Genom de alkoholfria snapsarna kan alla runt bordet skåla tillsammans och uppleva samhörigheten kring midsommarlunchen.

Akvavit passar även i cockails Akvavit måste inte enbart drickas rent som en snaps. Ifall man har kvar i flaskan efter midsommar passar det ypperligt att använda till drinkar. Akvavit är en riktigt god bas i både klassiska och moderna cocktails så som Olof Palme, den svenska versionen av drinken Fidel Castro.