9 vanligaste svenska äppelsorterna och vad de används till.

Nu är det säsong för svenskarnas favoritfrukt - äpple. Vi har listat de vanligaste svenska äppelsorterna och du får även tips på vad du kan göra med dem.

Olika äppelsorter i korg

Äpple är svenskarnas favoritfrukt, och på hösten är det högsäsong för de inhemska frukterna. Nu är de mogna att ätas direkt eller att användas i matlagning, desserter eller i dryck. folk o folk har gjort en djupdykning i de populäraste svenska äppelsorterna. I Sverige odlas ungefär 200 olika äppelsorter. Våra långa ljusa dagar ger lika mycket sol som i södra Frankrike och vårt klimat ger de svenska äpplena en större aromatisk intensitet och en harmonisk balans mellan fruktsocker och äppelsyra – med andra ord en bra avvägning mellan sött och surt. Tvärt emot vad många tror så ökar den svenska äppelproduktionen. Skåne är äppelodlarnas hemvist nummer ett med cirka 87 procent av den totala äppelarealen. Som nummer två och tre kommer Jönköpings- och Blekinge län (Källa: Från Sverige).

De vanligaste äppelsorterna

Ingrid Marie – medelstora, runda och mörkröda äpplen. De är fasta och saftiga med en sötsyrlig smak och är goda att äta direkt från trädet eller använda i matlagning och bakning. Aroma – stora, saftiga och röda frukter med ett sött fruktkött och fin smak. De är perfekta i fruktskålen, till kompott, mos eller i matlagning och desserter. Discovery – aromatiska, krispiga medelstora, vitröda äpplen med sötsyrlig smak. De passar perfekt att använda till mos eftersom de är lätta att koka. De är även goda i must, sallader och desserter. Cox Orange – små, gulgröna äpplen med rödorange täckfärg. Frukten är halvtorr med söt smak och kraftig arom. De är goda att äta som de är, men passar också bra i desserter då de håller formen bra. Rubinola – medelstora, klotrunda äpplen med lysande gul grundfärg och rödorange täckfärg. De har ett fast fruktkött och är lite söta och lite syrliga samt kryddiga i smaken. De är en relativt ny sort och innehåller mer C-vitamin än de flesta andra kända sorter. Rubinola är goda att äta som de är, att koka äppelmos på samt passar mycket bra till äppelmust. Frida – runda, medelstora till stora äpplen med gulgrön grundfärg och orangeröd till mörkröd täckfärg. Fruktköttet är vitt, fast och krispigt och äpplet har mycket smak med syrlig karaktär och inslag av sötma. Äpplet är gott att äta som det, men passar också bra i sallader, i matlagning samt i pajer, kakor och andra bakverk. Gravensteiner (eller Gravensten) – stora, gula äpplen med röda strimmor på skalet. Frukterna är saftiga, lätt syrliga äpplen med fast och krispigt fruktkött och god arom. De passar utmärkt att äta som de är eller i matlagning. Elise – konformade medelstora till stora äpplen med gul grundfärg och mörkröd täckfärg. Fruktköttet är fast, saftigt och gulvitt i färgen. Sorten är framtagen särskilt för att kunna ätas av äppelallergiker, det innehåller nämligen lägre halt av det protein som många reagerar mot. Strax efter skörden har frukten gott om syra vilken mildras vid lagring. Det passar bra att äta som det är eller att använda i både matlagning och bakning. Santana – små, medelstora äpplen med gulgrön grundfärg och röda strimmor på skalet. Även Santana innehåller en låg halt av proteinet som många överkänsliga reagerar på och är därför en allergivänlig sort. Fruktköttet är gult och fast och smaken är frisk, saftig med fin balans mellan syrlighet och sötma. Äpplet är läckert i desserter såsom pajer, kakor och andra bakverk men är även gott finskuret i sallader, röror eller exempelvis inläggningar med sill och strömming.

Så förvarar du äpplen bäst

Allra helst i kylskåp. Äpplena producerar mycket etylen, en gas som påskyndar mognadsprocessen. Därför är det bäst att inte förvara dem tillsammans med etylenkänsliga frukter och grönsaker såsom exempelvis gurka och päron. Äpplena kommer att snabbt göra dem mjuka och övermogna.

Drycker gjorda på äpplen:

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk cider med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.

Cidern består av 100 % äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike.

Pomme Doublée Apple Spritz

117,00 kr


Pomme Doublée Apple Spritz har en intensiv och frisk fruktsmak med eleganta toner som kommer från ett urval av de bästa och mest smakrika äppelsorterna. De djupa bakre tonerna kommer från en pigg Calvados som balanserar upp det hela på ett snyggt sätt.

Pomme Doublée är ett mousserande fruktvin gjort 100 % färskpressade äpplen. Den innehåller varken tillsatta smakämnen, jäst eller extra socker. Äpplena är ett urval av de bästa och mest smakrika sorterna i Normandie i norra Frankrike.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.

Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge

519,00 kr


Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och mild med lång eftersmak.

Calvados XO är sammansatt av 8-15-årig calvados från Pays d´Auge, alla med helt olika smaker och karaktärer beroende på årgång och exakt var äpplena plockats. Den idealiska blandningen är 40 % bittra, 40 % söta och 20 % syrliga äpplen. Pays d´Auge är det område i Calvados som ger högst kvalitet och till skillnad från övriga områden är endast äpple tillåtet och endast Pot-still destillering.