Explorer – en 60-årig långseglare.
Explorer Vodka är ett av våra kanske mest väletablerade spritvarumärken, en klassiker som likt knäckebröd eller stekt strömming tillhör det ursvenska.
Läs mer »Michelinkocken Joel Åhlin berättar om resan från matklubb till folkkär pastasås – och varför samarbetet med Explorer Vodka är något alldeles extra.
När tre vänner med olika bakgrund bestämde sig för att göra något roligt och lustfyllt under pandemin föddes idén som skulle bli Bollo – varumärket som idag är känt för sina smakrika pastasåser.
Bakom Bollo står Joel Åhlin, välmeriterad kock som bland annat grundade Agrikultur som belönades med en Michelinstjärna, Jason Diakité (mer känd som Timbuktu) samt Harald Wachtmeister, entreprenör med erfarenhet av starka varumärkessamarbeten.
Det hela började med en matklubb där köttfärssåsen stod i centrum. Det ledde snart till en kokbok om olika varianter av den klassiska rätten – svensk, italiensk och allt däremellan. Därefter kom både vinlansering och färdiglagad bolognese. Och nu tar Bollo nästa steg: vodkapastasås.
Idén att skapa en vodkapastasås föll sig naturlig, men för att lyfta den på riktigt behövdes ett partnerskap som kändes lika folkligt och älskat som Bollo själv. Valet föll på Explorer Vodka.
När vi pratar med Joel blir det tydligt att samarbetet med Explorer Vodka är något speciellt.
– Explorer är ett varumärke som, precis som Bollo, känns tillgängligt och folkligt. Därför kändes det här samarbetet helt självklart för vår del och vi är väldigt glada över att Explorer nappade på idén och att vi nu gör detta tillsammans, säger Joel Åhlin.
Bollo har från start haft en tydlig idé: att skapa smaker som fungerar för hela Sverige. Pastasåserna ska kännas genuina och inspirerade av Italien, men samtidigt vara anpassade efter svenska smakpreferenser.
– Vi vill inte lära svenskarna hur ”nonna” gjorde sin pasta, utan ge dem härliga italienska smaker som passar vår vardag, säger Joel Åhlin.
Klassiskt serveras vodkapasta med penne, men enligt stjärnkocken Joel är det allra godast med fusilli – den korta, skruvade pastan fångar upp såsen på bästa sätt. Och parmesan på toppen? Självklart!
– Det fina med vår vodkapastasås är att den gör det enkelt att få till en riktigt god middag. Det enda man behöver göra är att koka pastan, riva lite parmesan och sedan är det klart – perfekt för en vardagskväll med familjen, en middag med vänner eller första dejten, säger Joel.
Att just vodkapastan blivit en favorit i Sverige är inte så konstigt, menar Joel. Kombinationen av pasta, grädde och den oväntade touchen av vodka har gjort rätten både spännande och lätt att älska.
– Du hittar den i välsorterade butiker som ICA, Hemköp och Coop. Titta bland den färska pastan – där står våra randiga förpackningar och väntar på att följa med hem till middagsbordet, berättar Joel med ett leende.
215,00 kr
Explorer är tillverkad genom kontinuerlig destillation av högklassigt vete och har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och en svag sötma.
Förutom som ingrediens i pastasås passar den perfekt som bas i groggar och drinkar av alla dess slag!
Explorer Vodka är ett av våra kanske mest väletablerade spritvarumärken, en klassiker som likt knäckebröd eller stekt strömming tillhör det ursvenska.
Läs mer »Denna ljuvliga kaffetwist av 70-talsdrinken Mudslide är den perfekta kombinationen av avec och dessert.
Läs mer »Den här flärdfulla och färgglada drinken fick sitt genombrott i serien Sex and the city i slutet av 90-talet och har varit populär sedan dess.
Läs mer »Mango Tango är en tropisk och busenkel vodkadrink med tydlig smak av mango. Går även att servera som bål om man tillsätter bubbel eller soda, is och frysta frukter.
Läs mer »