Så firar du äpplets dag på bästa sätt!

An apple a day keeps the doctor away. Eller ett äpple om dan håller doktorn på stan, som man kan uttrycka det på svenska.

Äpplen i en äppelplockare med tygpåse

Vi svenskar gillar verkligen äpplen, efter banan är det den frukt vi äter mest utav. Och såklart ska vi då passa på att fira äpplets dag som infaller 25 september årligen. Men att bara äta frukten som den är kan tyckas tråkigt. folk o folk ger dig tre tips på hur du kan piffa upp vitaminkuren!

Matlagning.

Frukt i mat är minst sagt en vattendelare. Vissa skulle sträcka sig så långt som att säga att det finns två typer av människor – de som gillar frukt i mat och de som inte gör det. En rätt som man faktiskt bör prova med äpplen, även om man anser sig tillhöra den kategorin som inte gillar frukt i mat, är den folkkära fredagsrätten tacos. Det råder delade meningar om vilka ingredienser som är viktiga i tacosen. Äpple hörs sällan i de diskussionerna. Men faktum är att äpplets syra passar till rätten, och fruktens tuggmotstånd bryter av mot de mjukare grönsakerna man brukar ha till.

Calvados.

Många skulle nog säga att calvados är det bästa som äpplen fört med sig. Men det franska äppelbrännvinet är inte bara gott att dricka som det är, utan kan också med fördel användas i desserter. Här kommer ett recept som verkligen har mycket äpple i sig.

Calvadosäpplen med nötter och kesella ->

Musta dina äpplen.

Alla som bor med äppelträd på tomten har nog någon gång tröttnat på den enorma mängd äpplen som man tvingas kompostera. Varför inte ta vara på dem genom att göra must av dem istället? Runt om i Sverige finns musterier dit du kan lämna dina äpplen, betala en slant och någon dag senare hämta ut musten gjord på just dina äpplen. Vissa musterier är till och med mobila och kommer hem till dig för att hämta upp äpplena. Du har visserligen inte gjort musten själv, men vetskapen att äpplena kommer från dina äppelträd gör nog att drycken smakar lite bättre. Beroende på musteriets storlek har de olika bestämmelser hur mycket eller lite äpplen du kan lämna in, googla dig fram för att se vad som passar dig! Det här kan med fördel även göras den 11 oktober, då är det nämligen äppelmustens dag!

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


Boulard, som är mest kända för sin Calvados, gör en fransk ekologisk cider som har mycket litet gemensamt med våra svenska söta cidrar. Nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken.