Dåtid möter nutid när juvelen Kronvodka får ett ansiktslyft.

Den svenska vodkan Kronvodka har ett spännande arv och dess historia sträcker sig ända till 1700-talet. Nu har den högklassiga vodkan fått nytt utseende.

Kronvodka på bord

Kronvodka är den svenska vodkan med kungligt arv som såg dagens ljus redan på 1700-talet. Produkten lanserades brett på 1920-talet av Vin & Sprit och var en av de första dryckerna att äntra Systembolagets hyllor när de slog upp sina portar på femtiotalet. Sedan dess har den hållit ett stadigt grepp om svenskarnas hjärtan. Medan det högklassiga innehållet förblir intakt får utsidan nu ett ansiktslyft där dåtid möter nutid på ett stilfullt sätt.

Under 1700-talet inrättade Kronan med Kung Gustav III i spetsen ett antal kronobrännerier för att på så sätt få bukt med den alltmer utbredda illegala sprittillverkningen i landet. Målet var att få bort den olagliga spriten och introducera ett förstklassigt brännvin som till en början skulle serveras på utvalda krogar. Utskänkningsstället markerades med riksvapnet som ett bevis för dess höga kvalitet. Detta var början på Kronvodkas historia. Sedan dess har den traditionella processen att destillera förfinats och idag är Kron en folkkär vodka av yttersta kvalitet som med sin genuina personlighet och balanserade karaktär är unik i sitt slag.

Närbild på flaska med Kronvodka
Kronvodkas nya design

För att tydligare framhäva Kronvodkas anrika historia uppdateras nu både flaskform och etikett. Element från originaldesignen har bearbetats och sedan förenats med tidstrogna inslag för att uppnå en symbios mellan historia och nutid. Med den nya formgivningen vill vi berätta Kronvodkas långa historia som tar oss tillbaka så långt som till 1776. Vi har använt oss av en originalillustration av Kronobrännerierna för att ta avstamp där allting startade för Kronvodka, säger Arina Pauli, Art Director hos Anora. Det som främst ligger bakom Kronvodkas unika doft och smak är en fatlagrad kornsprit som är destillerad i kopparpannor på samma sätt som en maltwhisky. Den lagras sedan på särskilt utvalda bourbonfat i 2 ½ år för att utveckla och raffinera de komplexa aromerna. Slutligen blandar vi denna lagrade kornsprit med ren sprit för att ta fram den vodkakaraktär vi kallar Kron. Resultatet är en vodka som är ren men samtidigt unikt smakrik, säger Jonas Odland, Master Blender hos Anora. Kronvodka har en len och fyllig smak med aningens sötma. Dess unika smak uppstår genom kombinationen av torkad frukt och brödiga inslag samt en inbjudande ton av vanilj som uppstår vid lagringen i bourbonfaten. Ypperlig att sippa på kylskåpskall som den är i ensamt majestät men är också den perfekta huvudingrediensen i cocktails där vodka används som bas.

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Passar utmärkt i drinkar som dessa men vodkan kan även med fördel drickas som den är, med en isbit eller två.