Den nordiska traditionen att dricka akvavit till måltiden slog igenom stort under 1800-talet. När Aalborg skapade sin julakvavit återupplivades därför den historiska danska akvaviten i både styrka och smak. Resultatet blev en framgångssaga som lever vidare fyrtio år senare. Från och med den 1 november kan du lägga vantarna på årets flaska.
En hyllning till akvavit
Aalborg Jule Akvavit skapades som en direkt hyllning till 1800-talets akvavit och storhetstiden för kryddat brännvin. Alkoholstyrkan är därför exakt 47,4 procent alkohol vilket var dansk standard under den tiden. Akvaviten har även fått en ren och tydlig smak av kummin som var populärt under perioden.
– Aalborg Jule Akvavit är en alldeles speciell snaps som, tack vare sin distinkta men samtidigt tidlösa smak, fått en trogen följarskara, säger Malin Ollas som är Product Manager på Anora. Det är även en av de nordiska akvaviter som vunnit flest priser i internationella sprittävlingar vilket bekräftar dess exceptionella kvalitet.
En akvavit som passar till sälta
Aalborg Jule Akvavit är kryddad med kummin, dillfrön och koriander vilket även ger tydliga toner av apelsin och mandel i eftersmaken. Den robusta karaktären gör att akvaviten passar bäst till rätter med hög sälta så som sill, skinka, Janssons Frestelse och blåmögelostar.
Aalborg Jule Akvavit
Serveringen av Aalborg Jule Akvavit sker helst i ett snapsglas på fot med en temperatur på 6 till 8 grader.