Aalborg Akvavit är namnet på de klassiska danska akvaviterna - den som danskar älskar och sätter på bordet igen och igen. Och inte utan anledning: Aalborg akvavit representerar mer än 160 års erfarenhet i konsten att bränna brännvin, från den ursprungliga klassiska Aalborg Taffel Akvavit - även kallad Röd Aalborg - den årliga julen Aalborg Akvavit för en unik lyxig upplevelse som kallas Aalborg Nordguld akvavit.
Vi danskar har skapat mycket speciella ritualer kring det att njuta Aalborg Akvavit. Akvavit är speciellt utformad för att passa till den nordiska maten. Akvavit är särskilt lämpad för skaldjur, men även ost och diverse charkuterivaror. Akvaviten kan också användas som en ingrediens i livsmedel till exempel i marinader, is och sorbet. I Danmark är akvavit en viktig del av det klassiska lunchbordet där sill och snaps är ett återkommande inslag. I Tyskland används det som digestive före och mellan rätterna. Akvavit bör alltid serveras i långskaftade glas. Varje akvavit har sin unika serveringstemperatur, från iskall till rumstemperatur.
Historia över Aalborg Akvavit börjar med de tre "sprit fäderna" Isidor Henius, Anthon Brondum och Harald Jensen, som var och en representerar tre olika filosofier vid tillverkning av snaps och akvavit. Dessa tre personer har vardera bidragit till utvecklingen av brännvin och snaps och inte minst " De Danske Spritfabriker".
Isidor Henius (1820-1901) anses vara den viktigaste personen för utvecklingen av den danska spritproduktionen. Som en skicklig destillatör for Henius 1838, 17 år gammal till Danmark. Här var han under de följande åren engagerade i moderniseringen av destillerier över hela landet, däribland även i Ålborg, där han tillslut slog sig ner. Han introducerade rektifikationstekniken i Danmark.
Som 26-åring startade han tillsammans med C. F. Tietgen och CA Olesen Aalborg privilegierad Sirap och Spritfabrik och lanseras den 15 januari 1846 Aalborg Taffel Akvavit - en klar och stark kumminakvavit som på grund av sin höga kvalitet blev snart den mest uppskattade akvaviten i Danmark - en status som det fortfarande förtjänar idag.
Besök Aalborgs hemsida.