Snaps till kräftor.
I augusti är det dags för årets kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill och här får du tips på tre snapsar till kräftorna.
Läs mer »Över 160 års erfarenet av att tillverka brännvin.
Aalborg Akvavit är namnet på de klassiska danska akvaviterna - den som danskar älskar och sätter på bordet igen och igen. Och inte utan anledning: Aalborg akvavit representerar mer än 160 års erfarenhet i konsten att bränna brännvin, från den ursprungliga klassiska Aalborg Taffel Akvavit - även kallad Röd Aalborg - den årliga julen Aalborg Akvavit för en unik lyxig upplevelse som kallas Aalborg Nordguld akvavit.
Vi danskar har skapat mycket speciella ritualer kring det att njuta Aalborg Akvavit. Akvavit är speciellt utformad för att passa till den nordiska maten. Akvavit är särskilt lämpad för skaldjur, men även ost och diverse charkuterivaror. Akvaviten kan också användas som en ingrediens i livsmedel till exempel i marinader, is och sorbet. I Danmark är akvavit en viktig del av det klassiska lunchbordet där sill och snaps är ett återkommande inslag. I Tyskland används det som digestive före och mellan rätterna. Akvavit bör alltid serveras i långskaftade glas. Varje akvavit har sin unika serveringstemperatur, från iskall till rumstemperatur. Historia över Aalborg Akvavit börjar med de tre "sprit fäderna" Isidor Henius, Anthon Brondum och Harald Jensen, som var och en representerar tre olika filosofier vid tillverkning av snaps och akvavit. Dessa tre personer har vardera bidragit till utvecklingen av brännvin och snaps och inte minst " De Danske Spritfabriker".
Isidor Henius (1820-1901) anses vara den viktigaste personen för utvecklingen av den danska spritproduktionen. Som en skicklig destillatör for Henius 1838, 17 år gammal till Danmark. Här var han under de följande åren engagerade i moderniseringen av destillerier över hela landet, däribland även i Ålborg, där han tillslut slog sig ner. Han introducerade rektifikationstekniken i Danmark. Som 26-åring startade han tillsammans med C. F. Tietgen och CA Olesen Aalborg privilegierad Sirap och Spritfabrik och lanseras den 15 januari 1846 Aalborg Taffel Akvavit - en klar och stark kumminakvavit som på grund av sin höga kvalitet blev snart den mest uppskattade akvaviten i Danmark - en status som det fortfarande förtjänar idag.
I augusti är det dags för årets kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill och här får du tips på tre snapsar till kräftorna.
Läs mer »Akvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs mer »Ostron kan avnjutas med ett flertal olika drycker men få kombinationer är dock så goda som ostron och lätt kyld akvavit. Här få du tre tips på akvavit till ostron.
Läs mer »Danmarks grundlagsdag hyllar dagen då landets grundlag signerades 5 juni 1849. Ett traditionellt och trevligt sätt att fira våra grannar är genom en frukost med Gammel Dansk samt en lunch med smørrebröd och Aalborg Akvavit.
Läs mer »Nu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.
Läs mer »1 november släpptes årets Aalborg Jule Akvavit vars recept varit detsamma sedan lanseringen 1982. Däremot får flaskan en ny dekor inför varje jul samtidigt som flaskformen uppdateras vart tredje år.
Läs mer »Från och med i år finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck - det kryddade brännvinet!
Läs mer »Vad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julserveringen ägg i form av elegant, krämig äggcrème med matjesill och gräslök.
Läs mer »