El Dorado - guldet blev till rom.

De spanska conquistadorerna fann aldrig den mytomspunna staden av guld men nu kan romälskare över hela världen njuta av gyllene droppar från Demerara Distillers.

El Dorado Rum

El Dorado som betyder ”den förgyllde” på spanska är en sägen som föddes när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. Ursprunget till myten kommer troligtvis från berättelser om en indiansk ritual där nya hövdingar skulle prydas genom att täckas helt av guldstoft. Myten förstärktes med tiden och det fantiserades om en hel stad av guld men också berg och sjöar täckta av den så åtråvärda metallen. Många upptäcktsresanden letade förgäves både i Peru och i Colombia, medan många såsom Sir Walter Releigh ansåg att staden fanns att finna i Guyana. Men hans andra försök 1617 att lokalisera El Dorado slutade i tragedi där bland annat sonen omkom under strapatserna. Men engelsmännen var definitivt inte lottlösa då man i Guyana och i övriga Karibien gjorde stora vinster på socker, ”det vita guldet”, och det gjorde ju inte saken sämre att man av biprodukten melass kunde framställa den så åtråvärda rommen.

Rom-karta

Guyana är en stat som ligger i den nordöstra delen av Sydamerika. Den har ungefär samma storlek som Storbritannien men inte mer än 775 000 invånare. Namnet betyder ”Vattnens land”, vilket stämmer bra då Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Man har ett tropiskt klimat och ett mycket rikt djurliv. Landet är det enda i Sydamerika som har engelska som det officiella språket och trots att det ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien.

Demerara

Sockerodlingarna på Guyana är fortfarande så omfattande att man säljer melass till romproducenter i övriga Karibien. Rom från Brittiska Guyana kallas Demerara rum efter floden Demerara som rinner genom landet. Under 1700- och 1800-talet var denna rom basen i den brittiska flottans romranson som uppgick till en halv pint per dag. Demerara rum har en kraftfull stil med mycket karaktär. Under storhetstiden fanns det mer än 300 små och medelstora destillerier, men idag återstår bara en, Demerara Distillers. Samtidigt som de är en mycket modern producent, och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002, så har de samtidigt bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik. Demerara använder uteslutande melass från omkringliggande sockerrörsplantager och genom flera unika destillationspannor kan man få fram nio olika typer av destillat.

Tradition med gamla metoder

En del av Guyanas rika historia av romproduktion finns hos Demerara Distillers då man bevarat både utrustning och traditioner från tidigare destillerier. Det finns en kolonnpanna i trä från det nedlagda Enmore Sugars Estate från 1832 som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. Man brukar även en enkel Pot still från Versailles Estate och en dubbel Pot still från Port Mourant Estate som bägge är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still.

I Demerara Distillers vilar upp till 85 000 romfyllda ekfat som tidigare använts för lagring av Bourbon, och man lanserade 1992 den nu så framgångsrika rommen El Dorado. Åldersbenämningen avser den yngsta spriten i blandningen, precis som i skotsk Whisky. Detta gäller för övrigt all rom som produceras i de engelsktalande delarna av Karibien. Som kontrast så lagras många romsorter i de spansktalande delarna i ett Solerasystem (ny rom tillförs blandningssystemet varje år) och åldersangivelser avser här den äldsta rommen i blandningen. Idag saluför vi El Dorado 12- 15- och 21 Year Old och under våren kommer vi få in ytterligare några sorter.

Se film om El dorados miljöarbete

El Dorado Rum 12 Year Old

519,00 kr


Denna rom, där den yngsta komponenten i blandningen är lagrad på bourbonfat i minst 12 år, kommer från destillat från kolonnpannan i trä samt den enkla Pot Still pannan i trä samt övriga utvalda romsorter. Doften har trevliga inslag av torkad frukt, nötter, mandel, honung, russin och vaniljfudge. Smaken är mjuk och angenäm med inslag av kryddig fatkaraktär,vanilj, russin och torkade stenfrukter.

El Dorado Rum 15 Year Old

674,00 kr


Doften är härligt nyanserad, med inslag av kryddig fatkaraktär, moscovadosocker, torkad frukt, pomerans, arrak, kakao och vanilj och kanderade apelsinskal. Smaken är mjuk och behaglig med en kryddig ton och inslag av torkad frukt, nötter och chokladkola.

El Dorado Rum Special Reserve 21 Year Old

1049,00 kr


Komplex doft med inslag av kanderade apelsinskal, moscovadosocker, kaffe, vanilj, fat, mörk choklad och brända mandlar. Smaken är mjuk med ypperlig längd och inslag av fatkryddor, moscovadosocker, kanderade citrusskal, kaffe och mörk choklad.