Koskenkorva – ett av världens mest miljövänliga destillerier.

2018 utnämndes Anora och destilleriet Koskenkorva till ”Green Company of the Year" för sitt omfattande hållbarhetsarbete vid Koskenkorvas anläggning i Finland.

Åker i Koskenkorva

I november 2018 utnämndes Anora och destilleriet Koskenkorva till ”Green Company of the Year" vid The Drink Business Green Awards 2018. Företagen fick det prestigefulla priset för sitt omfattande hållbarhetsarbete vid Koskenkorvas anläggning i Finland.

Koskenkorva destilleri ägs av Anora, som är ett ledande vin- och spritföretag i Norden. Koncernen producerar, importerar, marknadsför, säljer och distribuerar både egna och sina partners varumärken i Norden samt Baltikum.

I koncernens ansvarsstrategi är just miljöfrågor en av hörnstenarna. Det gäller i såväl produktionsprocessen i deras egna destillerier där de viktigaste miljöaspekterna är energi- och vattenförbrukning samt avfallshantering, som att minimera svinn och utveckla förpackningar utifrån hållbarhetsperspektiv mindre miljöpåverkan.

Stort globalt erkännande

Åker med traktor i Koskenkorva

Nyligen fick Koskenkorva ett kvitto på att omvärlden uppmärksammar och uppskattar det hållbarhetsarbete som har pågått i det finska destilleriet under många år. 2018 tilldelades företaget utmärkelsen ”Green Company of the Year” – ett erkännande att de är ett av världens ledande företag i dryckesbranschen inom miljö och hållbarhet. Titeln går varje år till ett företag i branschen som uppvisar stort engagemang avseende dessa frågor genom att förändra och förbättra företagspraxis för att minska koldioxidutsläppen.

Det är tidskriften ”The Drinks Business” som står bakom utnämningen – det ledande magasinet i Europa när det gäller rapportering om vad som händer i dryckesindustrin, med fokus på vin, sprit och öl.

– Vi är väldigt glada över priset! Det känns bra att vårt fortsatta hållbarhetsarbete på destilleriet i Koskenkorva och varumärket Koskenkorva har fått ett globalt erkännande, säger Kirsi Puntila, vice verkställande marknadsdirektör på Anora.

Inget går till spillo

Koskenkorva destilleri

I Koskenkorvas destilleri används närproducerat korn. Huvudparten av åkrarna där spannmålet skördas ligger inte längre än maximalt 20 mil från destilleriet. Det går åt stora mängder korn vid vodkaframställning. Koskenkorva använder cirka 200 miljoner kilo varje år – och inget går till spillo.

– Vi tar i princip tillvara på allt råmaterial i destilleriet, säger Hannamari Koivula, Corporate Responsibility Manager på Anora.

Det som inte går åt i spritproduktionen blir till stärkelse som används inom pappersindustrin och till djurfoder. Skalen, som inte användas vid tillverkningen, förbränns i Koskenkorvas egen bioenergianläggning och blir till ångkraft som i sin tur kan nyttjas i destilleringsprocessen. Bioenergianläggning installerades i slutet av 2014 och början av 2015 och har varit en viktig del i miljöarbetet.

– Tack vare att vi själva kan förse oss med förnybart bränsle har Koskenkorva minskat koldioxidutsläppen med ungefär 50 procent sedan 2014 och självförsörjningen av ångbränsle har ökat till cirka 60 procent, säger Hannamari Koivula.

När det gäller förpackningarna har företaget exempelvis minskat mängden tungt vägande glas och öka användningen av återvinningsbara PET-flaskor. I Anoras tappningsanläggning i Rajamäki, där Koskenkorva och andra drycker tappas, används dessutom enbart ofiltrerat, obearbetat grundvatten, vilket uppfyller alla kvalitetskrav helt utan mekanisk bearbetning eller tillsatser av kemikalier.

– Hållbarhetsarbetet är något som vi hållit på med i många år. Det är ett arbete som ligger oss varmt om hjärtat och har gjort det länge, avslutar Hannamari Koivula.

Koskenkorva Vodka, 700ml

239,00 kr


En mycket ren premiumvodka. Koskenkorva är destillerad över 250 gånger och har en mycket ren och neutral vodkakaraktär.

Koskenkorva Sauna Barrel

247,00 kr


Efter lagring på kraftigt kolade amerikanska ekfat så känner vi toner av rostade fat, rök, vanilj och rostade mandlar.