Filmexpertens tips på romantiska filmer till Alla hjärtans dag.

folk o folk har fått tips på de sex bästa romantiska filmerna från journalisten och filmkritikern Göran Everdahl.

Romantisk bild med filmtema

Vad ska du göra på Alla hjärtans dag? Restaurangbesök, en annorlunda dejt eller kanske en mysig spa-behandling tillsammans med någon du tycker om? Det finns många sätt att fira Alla Hjärtans Dag på, och ibland kan det enkla vara det bästa. Varför inte ha en maratonkväll hemma i soffan med massor av härliga romantiska filmer? folk o folk har bett filmexperten och krönikören Göran Everdahl att tipsa om några av de enligt honom mest romantiska filmerna genom tiderna.

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom är en roman som skrevs i slutet av 1700-talet av den brittiska författaren Jane Austen, men publicerades först 1813 och då utan hennes namn. Den har sedan dess varit omåttligt populär och översatts till oräkneliga språk. Handlingen utspelar sig på den engelska landsbygden, i centrum står kärlek, äktenskap och arvstvister. I dag räknas Jane Austen till en av de största brittiska romanförfattarna genom tiderna.

Göran Everdahl:

”Jane Austens romantiska komedi-prototyp har filmats gång på gång, men allas favorit är tv-serien från 1995. Hjältinnan, den reko Elizabeth Bennett, och den möjligen hopplöst högfärdige men tjusige Mr. Darcy, är ett oemotståndligt par. Omgivna av dumskallar, sociala klättrare och bedragare. Outslitlig."

I BBC-versionen från 1995 ser vi Jennifer Ehle och Colin Firth i huvudrollerna som Elizabeth Bennet och Mr Darcy.

(Engelsk titel: Pride and Prejudice)

Mat, dryck, man, kvinna

Mat, dryck, man, kvinna är regisserad av den taiwanesisk-amerikanska filmregissören Ang Lee, som hade sitt stora genombrott 1993 med filmen Bröllopsfesten. Filmen är på kinesiska och utspelar sig i Taipei. 1995 blev den Oscarsnominerad i kategorin ”Bästa utländska film”.

Chu är Taipeis genom tiderna bäste kock. Han har tre vuxna döttrar, och dessa samlar han en gång i veckan för att bjuda på en egenhändigt tillagad söndagsmiddag. Döttrarna, som sinsemellan är väldigt olika, har alla relationsproblem med män, och de oroar sig dessutom för faderns hälsa. (hämtat från svensk filmdatabas)

Göran Everdahl:

”Tidig film av Ang Lee, och en sorts modern version av Jane Austens familjer med ogifta döttrar – här är de tre stycken och pappa mästerkocken oroar sig. En lite bortglömd klassiker: enbart matbilderna får en att dregla.”

(Engelsk titel: Eat, drink, man, woman)

Annie Hall

Woody Allens film från 1997 där huvudrollerna spelas av regissören själv och Diane Keaton, som han då hade ett förhållande med. Annie Hall var Woody Allens stora genombrott och filmen fick bland annat fyra Oscarstatyetter, fyra Bafta Awards och en Golden Globe.

Göran Everdahl:

”Woody Allens självbiografiska film om förhållandet med Diane Keaton är tillsammans med Stolthet och fördom den stora förebilden för alla moderna romantiska komedier. Keatons gubbkläder skapade mode och håller än. Christopher Walken i en biroll som hennes galna bror blev också klassisk.”

Sömnlös i Seattle

Om man ber någon nämna en klassiker bland romantiska filmer är nog chansen stor att personen nämner just denna. Sömnlös i Seattle är en klassisk romantiska komedi från 1993, där huvudrollerna spelas av Tom Hanks och Meg Ryan. Sonen vill hjälpa sin ensamstående far att hitta en ny flickvän och mamma till sig själv, och går via en radiokanal. En kvinna lyssnar och fastnar för sonens känslosamma historia och blir nyfiken på mannen.

Göran Everdahl:

”Så älskad att det är lätt att glömma hur extrem och udda den egentligen är: en romantisk komedi där paret möts först i sista scenen! Men det funkar, för ämnet är egentligen längtan, drömmar och romantiska filmer på tv.”

 (Engelsk titel: Sleepless in Seattle)

I andras ögon

Ett franskt drama från år 2000 av regissören Agnes Jaoui med Anne Alvaro och Jean-Pierre Bacri i huvudrollerna. Berättelsen handlar om en trångsynt företagsledare vars perspektiv förändras drastiskt när han dras in i det fascinerande och lockande konstnärslivet. Filmen fick en rad priser och utnämningar, bland annat en Oscar och en Guldbagge för bästa utländska film.

Göran Everdahl:

”Fransk komedi om en medelålders man som har svårt att anpassa sig efter nya flickvännens bohemiska teaterkretsar. Den tar upp ett intressant, ovanligt ämne: vad händer när man tycker att den man är kär i är pinsam?”

 (Fransk titel: Le gout des autres)

Min fru har en fästman

Filmen är från 1937 och handlar om ett par i skilsmässa som gör allt för att ödelägga varandras nya relationer på olika sätt. Filmen är i svart-vitt, men håller än i dag.

Göran Everdahl:

”Äldst på listan men modernast. Cary Grant och Irene Dunne skiljer sig, har fortfarande känslor för varandra men är båda för stolta för att ta initiativet på annat sätt än genom aggression. Scenen där de, inför en domare, ska göra upp om vem som tar hand om hunden är särskilt minnesvärd.”

(Engelsk titel: The Awful Truth)

Göran Everdahl

Fakta:

  • Göran Everdahl är journalist, krönikör, författare samt filmkritiker i både radio och tv.

  • Senaste bok: Boken om lagom, utgiven av Norstedts förlag.

  • Aktuell med: Podden Everdahl & Karlsson Film TV, där Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson guidar lyssnarna genom ”tv-djungeln, bioambivalensen och ett kaotiskt streaminguniversum”.

Ett glas rött till soffmys och romantiska filmer:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Vad passar bättre än ett vin i kärlekens färg när man kikar på romantiska filmer? CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia har en medelstor, mycket bärig doft med tydliga inslag av svarta vinbär och körsbär. Smaken är medelfyllig, kryddig och generös med bra vinbärskaraktär och inslag av svartpeppar och örter.