5 fina fynd bland veckans nyheter.

Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 7 februari. Vi har valt ut fem riktigt intressanta och välgjorda viner.

5 viner i tillfälligt sortiment vecka 6 2025.

Nu finns det möjlighet att avnjuta en äldre årgång av det välkända Riojavinet Faustino I Gran Reserva. Årgång 2001 är en av endast 15 årgångar som fått betyget "excellent" av Consejo Regulador de Rioja sedan 1925. Detta tack vare oöverträffade klimatförhållanden och avsaknaden av sjukdomar under hela odlingssäsongen.

Här bjuds vi en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, hästsadel, fat, kryddor, mörka körsbär och torkade svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, kanel, torkade röda och mörka frukter. Vinet har en fin spänst, bra balans och lång, behaglig eftersmak.

Faustino I Gran Reserva 2001 är en klassisk blandning av 86 procent tempranillo, 10 procent graciano och 4 procent mazuelo från vingårdar i Oyón, som ligger i Rioja Alavesa. Vinet lagrades 29 månader i amerikanska och franska ekfat.

De mjuka och behagliga vinerna från Bodegas Faustino Martinez är utmärkta att av avnjuta som de är, men ett härligt nyanserat och komplext vin som Faustino I Gran Reserva 2001 pryder även det finaste middagsborden. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Varför inte servera helstekt kotlettrad av kalv med örtgräddsås, smörstekta kantareller och potatis- och manchegotimbal.

Faustino I Gran Reserva 2001

999,00 kr


Faustinos kultvin från ett exceptionellt bra år. Fullt av mörka frukter, torkade vinbär, fat, kryddor och läder. Huvuddruvan är tempranillo.

Balanserad, nyansrik Cornas från Jaboulet

Årgång 2022 är en god årgång i norra Rhônedalen och det är ingen tvekan om att Paul Jaboulet Aîné har förvaltat de fullmogna och ekologiska druvorna på bästa sätt. I glaset finner vi en intensiv och komplex doft med inslag av röda bär, hallon, syrliga körsbär, kaffe, kryddor, örter och rostade fat. Fruktig och smakrik med silkeslena tanniner och en hög välbalanserad syra. Lång harmonisk eftersmak.

Paul Jaboulet Aîné, mer känt som Jaboulet, grundades redan 1834 i Tain l'Hermitage vid Rhônefloden. År 2006 tog Caroline Frey över domänen och initierade en rad investeringar och förändringar, den mest betydande var övergången till ekologisk och biodynamisk produktion. Idag förfogar man över 120 hektar ekologiska odlingar i några av Rhônedalens främsta vingårdar.

Cornas Domaine de Saint Pierre

789,00 kr


Ett finfint syrahvin från Rhônedalen, men toner av röda bär, kaffe, kryddor och fat. Lena tanniner och välbalanserad syra. Ett vin som passar till bland annat rätter med lamm, nöt och vilt.

Härlig chardonnay från trendiga vinområdet Jura

Det franska vinområdet Jura har varit väldigt trendigt de senaste åren och har röstats fram till ”Årets vinort 2025” av föreningen Munskänkarna. I Domaine des Carlines Trémoulette Chardonnay 2020 finner vi ett rikt och fylligt vin med smak av mogen citron, krispiga gröna äpplen, honungsmelon och brödiga toner från tiden på jästfällningen.

Vinet görs av handskördad chardonnay från den enskilda vingården La Trémoulette. Vinifering utan tillsatt jäst i ekfat och därefter lagrades vinet 18 månader med sin jästfällning. Chardonnay vinifierad i upptoppad stil, så kallad "ouillé” vilket innebär att den stilmässigt är burgundiskt fruktdominerad snarare än oxiderad som i Jura.

Domaine des Carlines grundades 2015 i Ménétru-le-Vignoble, Château-Châlon då det äkta paret Patrick och Sophie Ligeron fick möjlighet att ta över en vingård. Idag har de elva hektar fördelade över Château-Châlon, Ménétru-le-Vignoble och Domblans. La Trémoulette är en 1,3 hektar stor enskild vingårdslott odlad med chardonnay.

Domaine des Carlines Trémoulette Chardonnay

329,00 kr


I glaset ett rikt och fylligt vin med smak av mogen citron, krispiga gröna äpplen, honungsmelon och brödiga toner från tiden på jästfällningen.

Vit Bourgogne som speglar skickligt hantverk

Ett mycket välgjort vin från Saint-Romain som ligger i Côte de Beaune, Bourgogne. Vinet är signerat den skickliga Caroline Lestimé och här får vi ett komplext, svalt och koncentrerat vitt vin med läskande syra och distinkt mineralitet. Smak av gula äpplen, persika, citron och färska örter samt nötiga toner och en hint av kardemumma. Avslutet är mycket balanserat och långt.

Vinet görs av chardonnaydruvor från Saint-Romain. Druvorna plockas för hand, sorteras noggrant och pressas försiktigt i hela klasar, därefter får musten vila svalt i ett dygn. Sedan får musten genomgå både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning i ekfat, enbart med naturjäst och i källartemperatur på cirka 18 grader. Efter avslutad jäsning, dras vinet ur och sedimenten tas bort varpå vinet lagras i 228 liter stora franska ekfat.

Caroline Lestimé är ett känt namn i Bourgogne och tog över driften av Domaine Jean-Noël Gagnard 1989. Det var hennes far som började sälja vin av sina egna druvor under egen etikett. Caroline har även börjat buteljera alla egendomens premier cru-lägen separat, för att visa på de distinkta skillnaderna mellan de olika vingårdarna och deras respektive terroir. Sedan 2016 driver Caroline Lestimé även négoce-firman Maison Caroline Lestimé där hon gör viner av druvor från samarbetspartners.

Maison Caroline Lestimé Saint-Romain Sous la Velle

699,00 kr


Ett komplext, svalt och koncentrerat vitt vin med läskande syra och distinkt mineralitet. Smak av gula äpplen, persika, citron och färska örter samt nötiga toner och en hint av kardemumma. Avslutet är mycket balanserat och långt.

Nyansrik pinot noir från Markus Molitor

Tyska röda pinot noir-viner har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och det här vinet är inget undantag. I glaset utvecklar sig en attraktiv, nyanserad och kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, nougat, körsbär, kardemumma, blodapelsin och örter. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, fransk nougat, körsbär, kardemumma, blodapelsin, sandelträ och örter.

När Markus Molitor 1984 som åttonde generationen vinodlare tog över familjeföretaget Weingut Molitor 1984 var han bara 20 år gammal. Men målsättningen var klar: Han ville återskapa den ryktbarhet som Mosels viner hade under andra halvan av 1800-talet och fram till första världskriget.

Idag kan man lugnt påstå att han lyckats. Markus Molitor är en av vinvärldens verkligt stora. Utmärkelserna är många, bland annat har han utsetts till "Årets vinmakare" av ansedda österrikiska tidningen Falstaff och vinerna får ständiga toppbetyg.

Markus Molitor Einstern Pinot Noir

269,00 kr


Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, fransk nougat, körsbär, kardemumma, blodapelsin, sandelträ och örter.

Syrah, vindruvor på vingård

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »