8 skäl till att Faustino I borde ha en högre prislapp.

Klassiska Riojavinet från Faustino är ett mycket prisvärt vin som gott och väl kunde varit mycket dyrare än sina 199 kronor. Här förklarar vi varför.

Prisbelönade Faustino I Gran Reserva.

Det populära Riojavinet Faustino I Gran Reserva kostar 199 kronor på Systembolaget. Men ärligt talat finns det mycket som talar för att det borde vara dyrare. folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ger åtta anledningar varför.

1. Med sina 12 års lagring köps den perfekt mogen

Bara det att det dröjer 12 år innan det finns på vår Systembolagshylla och att producenten bundit kapital så länge borde innebära ett högre slutpris. Om du själv gör en sökning på Systembolags hemsida ser du att det inte finns många röda viner, i samma prisklass, som har samma aktningsvärda ålder.

2. Minst 24 månaders fostran på ekfat ger vinet en extra dimension

Detta välbalanserade vin lagras minst 24 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Faustino I använder båda typerna för att tillföra mer nyansrikedom. Ett nytt franskt ekfat på 225 liter kostar 650 €, det vill säga 2,17 € (24,30 SEK) per helflaska. Bodegas Faustino har 47 000 ekfat i lager.

3. Vår svenska prislapp är mycket fördelaktig i ett internationellt perspektiv

Vårt pris på Systembolaget är 199kr. I Finland kostar den omräknat till kronor 312. I vårt grannland Norge betingar den 299 kr och i Spanien ligger den normalt mellan 200-230kr.

4. Höga poäng i internationella och svenska tester

Wine Enthusiast är en stor internationell vinpublikation och deras tester och omdömen har stor genomslagskraft i vinvärlden. Faustino I årgång 2012 har fått hela 94 poäng (av 100 möjliga). Samma poäng ger den erkända vinjournalisten James Suckling. Den svenska publikationen Livets Goda ger vinet 91+ poäng.

5. Utvalda årgångar av hög kvalitet

Faustino I Gran Reserva görs bara av bra årgångar. Årgång 2012 är utan tvekan en mycket bra årgång i Rioja Det är ingen tvekan om att Faustino mycket väl förvaltat de fullmogna druvorna. Faustino I Gran Reserva 2012 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka solmogna plommon, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

6. Du investerar även i framtida smakupplevelser

Det intressanta är att vinet lanseras drickmoget men samtidigt gynnas av att lagras under många år. Nyligen provade ja åter igen årgång 1964 som var bra mycket vitalare än många människor i samma ålder (inkluderad undertecknad). En av de mest intressanta sakerna med vin är om man köper exempelvis en låda och sedan följer vinets utveckling under årens gång.

7. Världens mest populära Gran Reserva från Rioja

Det är inte bara vi som uppskattar smak och karaktär i Faustino I. Hela 30% av alla sålda flaskor Gran Reserva från Rioja är Faustino I.

8. Ett av världens mest beundrade vinvarumärken

Varje år utser tidningen Drinks International världens 50 mest beundrade vinvarumärken och år 2023 hamnade Faustino på en hedrande 39: plats. 2024 har man klättrat upp till plats 19.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

19.04.2024