8 skäl till att Faustino I borde ha en högre prislapp.

Det populära Riojavinet Faustino I Gran Reserva kostar 195 kr på Systembolaget. Men ärligt talat finns det mycket som talar för att det borde vara dyrare. folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ger åtta anledningar varför.

Prisbelönade Faustino I 2010

Det populära Riojavinet Faustino I Gran Reserva kostar 195 kr på Systembolaget. Men ärligt talat finns det mycket som talar för att det borde vara dyrare. folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ger åtta anledningar varför.

1. Med sina 11 års lagring köps den perfekt mogen

Bara det att det dröjer 11 år innan det finns på vår Systembolagshylla och att producenten bundit kapital så länge borde innebära ett högre slutpris. Om du själv gör en sökning på Systembolags hemsida ser du att det inte finns många röda viner, i samma prisklass, som har samma aktningsvärda ålder.

2. 26 månaders fostran på ekfat som ger vinet en extra dimension

Detta välbalanserade vin lagras hela 26 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Faustino I använder båda typerna för att tillföra mer nyansrikedom. Ett nytt franskt ekfat på 225 liter kostar 650 €, det vill säga 2,17 €  (20,80 SEK) per helflaska. Bodegas Faustino har 47 000 ekfat i lager.

3. Vår svenska prislapp är mycket fördelaktig i ett internationellt perspektiv

Vårt pris på Systembolaget är 195 kr. I Finland kostar den omräknat till kronor 285. I vårt grannland Norge betingar den 220 kr. Normalpris i USA är 335 kr och i England är ett normalpris 285 kr.

4. Höga poäng i internationella och svenska tester

Decanter och Wine Spectator är stora internationella vinpublikationer och deras tester och omdömen har stor genomslagskraft i vinvärlden. Faustino I årgång 2010 fick hela 94 poäng (av 100 möjliga) av Wine Spectator och av Decanter fick man 4/5 och Excelente__! Den nya årgången börjar nu rulla ut på Systembolagshyllorna och vi väntar spänt på omdömen från vår svenska journalistkår. Elke Jung från vinbanken gav vinet 4+/5. FYND! i Allt om Vin och 92 poäng i Livets Goda.

5. Utvalda årgångar av hög kvalitet

Faustino I Gran Reserva görs bara av bra årgångar. Årgång 2010 är utan tvekan en exceptionellt bra årgång i Rioja och det är många som spår att den kommer bli den bästa på 50 år. Det är ingen tvekan om att Faustino mycket väl förvaltat de fullmogna druvorna. Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av ceder, torkade blåbär, mörka solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

6. Du investerar även i framtida smakupplevelser

Det intressanta är att vinet lanseras drickmoget men samtidigt gynnas av att lagras under många år. För något år sedan provade jag årgång 1964 som var bra mycket vitalare än många människor i samma ålder (inkluderad undertecknad). Ett av de mest intressanta saker med vin är om man köper exempelvis en låda och sedan följer vinets utveckling under årens gång.

7. Världens mest populära Gran Reserva från Rioja

Det är inte bara vi som uppskattar smak och karaktär i Faustino I. Hela 30% av alla sålda flaskor Gran Reserva från Rioja är Faustino I. Om man tittar de senaste 50 åren har det sålts hela 76 miljoner flaskor Faustino I Gran Reserva.

8. Ett av världens mest beundrade vinvarumärken

Varje år utser tidningen Drinks International världens 50 mest beundrade vinvarumärken och år 2017 hamnade Faustino på en hedrande 28: plats.

/ Mats Claësson

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


En mycket nyanserad och kryddig doft med fina inslag av solmogna mörka frukter, fat, vanilj, ceder, torkade frukter, piptobak och en fläkt av choklad. Smaken är kryddig och balanserad, med fat, solmogna mörka frukter, torkad frukt, kanel, vanilj och en fläkt av torkade örter

Passar utmärkt till smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nötkött samt lagrad ost.