En hyllning till världens mest populära Rioja Gran Reserva.

Den 17 mars lanseras Gran Faustino I Gran Reserva 2004 på Systembolaget. Ett exklusivt hyllningsvin tillägnat Faustino I, världens mest populära Rioja Gran Reserva.

Gran Faustino I Gran Reserva 2004.

Både detta hyllningsvinet och premiärvinet är två historiska årgångar. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 procent av den totala försäljningen av Rioja Gran Reserva. Den första årgången som lanserades var 1964, som för övrigt anses vara en av de bästa årgångarna under 1900-talet.

Eftersom årgången 2004 också är en av de mest hyllade årgångarna i Riojas historia beslöt Faustino att 40 år efter lanseringsvinets årgång, skapa ett hyllningsvin till Faustino I. Resultatet blev Gran Faustino I Gran Reserva 2004 som nu lanseras på den svenska marknaden.

Stockar och jordmåner som ger nyansrikedom

Druvorna till detta vin kommer från Faustinos egna vingårdar i Oyón och Lagarduia i Rioja Alavesa. I Lagarduia består jordmånen av en kalk- och järnrik lerjord med inslag av sandsten. Tillsammans med den höga altituden ger det fräschör, elegans, nyansrikedom och syra till vinet.

Oyón har en kalkrik jordmån med märgel och sandsten. Här ger druvorna vinet attraktiva rödfruktiga aromer och intensitet. I dessa vingårdar växer gamla knotiga stockar som ger mindre skördar, men skänker en imponerande intensitet och smaklängd till vinerna.

Tempranillodruvan kombineras med några procent graciano och mazuelo. Samtliga druvor selekteras noggrant i vingården och handskördas varsamt. När druvorna anländer till vineriet sorteras de ytterligare en gång, druva för druva. De olika druvsorterna och de olika vingårdsdelarna vinifieras separat.

Gran Faustino I Gran Reserva 2004.

Lång fostran i 225 liters ekfat

Till skillnad mot Faustino I som lagras cirka 26 månader får hyllningsvinet Gran Faustino vila hela 38 månader i fat där 80 procent var amerikanska och 20 procent franska fat. Faten utgjorde en blandning av nya, ettåriga, och två år gamla fat. Vinet tappades om fem gånger under fatlagringen. Endast de bästa faten av Gran Reserva får lagras vidare och bli Gran Faustino.

Förstklassiga Rioja Gran Reserva-viner som detta är mer eller mindre unika i vinvärlden, då de är drickmogna när de lanseras men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Det är ingen tvekan om att Gran Faustino I Gran Reserva 2004 har en mycket bra lagringspotential. Så detta vin är en investering, både i direkta och i framtida smakupplevelser.

Ett brett användningsområde

Gran Faustino I Gran Reserva 2004 passar som handen i handsken om man bara vill avnjuta ett gott glas vin. Samtidigt är det väldigt matorienterat och oerhört användbart vid det dukade bordet.

Väljs med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar baserat på både kött, fågel eller råvaror från växtriket. Undvik för mycket sötma eller kryddhetta i maten och favorisera i stället syrlighet, fett eller krämiga konsistenser. Varför inte servera lammracks med örtdoftande svampsås samt potatiskroketter fyllda med Västerbottensost?

Gran Faustino I Gran Reserva 2004

499,00 kr


Gran Faustino I Gran Reserva 2004 har en doft med toner av katrinplommon och mogna frukter, som blandas med kryddiga och mjuka aromer från fatlagringen. Smaken ger eleganta toner av lakrits, kanderad frukt, kakao och balsamico. Tanninerna är väl integrerade och vinet har ett långt avslut.

Ett välkänt porträtt pryder etiketten

Man skulle kunna tro att det välkända porträttet som pryder Bodega Faustinos vinflaskor föreställer en förfader från vinfamiljen. Så är dock inte fallet. På grund av familjens stora konstintresse valdes en tavla av Rembrandt som föreställer Nicolaes van Bambeeck, en vinhandlare från Amsterdam.

Bodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 160 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 130 länder över hela världen.

Bodegas Faustino tillhör den familjeägda företagsgruppen Familia Martinez Zabala som har totalt 2.000 hektar vinodlingar fördelat på sex olika vinegendomar. Man tillverkar vin från följande ursprung; D.O.Ca Rioja, D.O. Ribera del Duero, D.O. Navarra, D.O. La Mancha och D.O. Cava.

Att vara stor och framgångsrik kan vara mycket fördelaktigt. Då har man både kraft och kapital att genomföra förbättringar och åtgärder som främjar kvaliteten i vingården, vinframställningen och i den slutliga flaskan.

Bodegas Faustino

Bodegas Faustino


Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Läs mer »