Gran Syrah 2018 - en maffig syrah från Argentina.

Nu kommer en favorit i repris när Systembolaget den 25 mars lanserar Finca Las Moras Gran Syrah 2018. Ett maffigt vin som fått sin nyanserade smak från landets höga höjd och svala klimat.

Vinrankor på en vingård

Kraftfullt och nyanserat vin från druvans mest kända adress i Argentina

Gran Syrah är ett av producenten av Finca Las Moras mest kända och framgångsrika viner. Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största vindistrikt, beläget norr om Mendoza och står för cirka 25 procent av produktionen. Framförallt har området de senast åren fått mycket stor uppmärksamhet för sina Syrahviner.

Gran Syrah 2018 har fått ett mycket attraktivt pris på den svenska marknaden och vinet har årgång efter årgång fått höga poäng av internationella vinjournalister, bland annat av Tim Atkin och James Suckling.

Den höga höjden ger mjuka tanniner och nyanserad smak

Finca Las Moras har cirka 1400 hektar av vingårdar planterade i de tre dalarna Pedernal (1350 m ö.h), Zonda (950 m ö.h) och Tulum som ligger 650 meter över havet. Den höga höjden ger ett svalt klimat och en längre mognadscykel som gör att druvan får fina mogna tanniner och en nyansrik smakprofil.

Ytterligare komplexitet får man genom att blanda druvor från utvalda vingårdar belägna i samtliga tre dalar. Druvorna skördas för hand och selekteras redan i vingården. Jäsning sker med hjälp av den naturliga jästen i roterande jästankar. Vinet lagras ett och ett halvt år på en kombination av nya franska och amerikanska ekfat.

Perfekt kompanjon till kötträtter och utvalda ostar

Las Moras Gran Syrah 2018 har nyanserad och intensiv doft med inslag av björnbär, plommon, mynta, peppar, muskotnöt, ceder, lakrits och choklad. Smaken är välbalanserad och intensiv med inslag av mörka frukter, fat, tobak, muskot, kryddnejlika och fikon i ett långt avslut.

Gran Syrah är ett vin som klarar sig mycket väl på egen hand som sällskapsdryck, men är även en taktfast och uppskattad partner till vällagade kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte rosastekt ryggbiff med rödvinsky smaksatt med voatsiperiferypeppar och färska björnbär. I bakgrunden på lagom ljudnivå en argentinsk tango och kvällen är räddad.

Framkant kring hållbar odling

Det torra klimatet ger bra förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. De odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge vinfirman dess namn. För övrigt blev Finca Las Moras år 2013 utsedd till årets vinproducent i Argentina.

Välkänd druva som trivs i Argentina

Druvan Syrah som är en spontan korsning mellan den gröna druvsorten Mondeuse Blanche och den blå Dureza har sitt ursprung i departementet Isère i sydöstra Frankrike.

Det finns totalt 190 000 hektar i världen och det innebär att den hamnar på en sjätteplats bland världens druvsorter. Om vi tittar närmare på just Argentina så odlas det 11 797 hektar och det innebär 10,19% av de blå druvorna.

Nu har du möjlighet att prova en Syrah från druvans mest ryktbara ursprung i Argentina, San Juan.

Vinet hittar du på Systembolaget.

Las Moras Gran Syrah

189,00 kr


Las Moras Gran Syrah 2018 har nyanserad och intensiv doft med inslag av björnbär, plommon, mynta, peppar, muskotnöt ,ceder, lakrits och choklad. Smaken är välbalanserad och intensiv med inslag av mörka frukter, fat, tobak, muskot, kryddnejlika och fikon i ett långt avslut.

Las Moras vingård

Onlineprovning - Gran Syrah.


Onlineprovning av Gran Syrah från Argentina. Vi provar två spännande årgångar från Las Moras. Välkommen den 31/3 2021 kl 18.00. Livestreama här.

Läs mer »