Möt Faustinos chefsvinmakare Juan José Díez González.

Josés favoritvin är Faustino Reserva Icon Edition. Till det serverar han lammkotletter grillade på sarmientos, de gamla vinskotten från vinterns beskärning.

 Juan José Díez González, Faustinos chefsvinmakare

Bodegas Faustino är en tongivande producent i det spanska vinområdet Rioja. Bodegan grundades 1861 och drivs fortfarande av samma familj. De äger hela 650 hektar vingårdar och deras Gran Reserva Faustino I är ett mycket känt vinvarumärke som faktiskt står för 34% av all Rioja Gran Reserva. folk o folks dryckesexpert Mats Claësson fick en intressant pratstund med chefsvinmakaren Juan José Díez González.

Huvudsansvarig för alla vinerier inom Faustinos grupp

Juan José Díez González är 42 år gammal och har jobbat som vinmakare sen han var 21. Han har arbetat sig upp på Faustino och är idag teknisk direktör och chefsvinmakare. Han har inte bara huvudansvaret för Bodega Faustino i Rioja utan även för övriga vinerier inom Faustino gruppen - det vill säga Campillo och Marqués de Vitoria som också ligger i Rioja samt Portia i Ribera del Duero, Valcarlos i Navarra och Leganza i La Mancha. Vår intervju fokuserar på Bodegas Faustino i Rioja, men i några av svaren berörs alla vinerier.

Hur många vinmakare och oenologer har du i ditt team?

- Vi är för närvarande 12 personer.

Vad är dina filosofier vad det gäller vinmakning? 

- Jag tycker att det är mycket viktigt att vara ödmjuk och att lära sig av varandra. Jag har ju ett gediget team av vinmakare. Det är inte så många vinföretag som har den samlade bredden och kunskapen. Att bolla idéer och tekniker blir extra dynamiskt då vi verkar i olika områden och har olika förutsättningar. Detta visar sig tydligt i de nya intressanta viner som utvecklas och tas fram.

Kommer vi märka någon förändring i smak och karaktär vad det gäller Faustinos viner under din ledning?

- Jag skulle inte kalla det förändring, utan utveckling av det fantastiska arbetet av vår förra chefsvinmakaren Rafael Martinez. Utvecklingen blir att bevara,men samtidigt även följa med nya trender och uppfylla marknadens behov.

Vad ser du för trender och förändringar som kommer att ske framöver i Rioja?

- Jag förutspår en revolution vad det gäller de vita vinerna, på grund av nya druvor, nya trender och till och med nya vingårdar. Vad det gäller röda viner tror jag att vinerna kommer bli mer fruktdrivna. Det kommer att vara fruktigheten och terroiren (växtplatsens unika förutsättningar) som blir de stora stjärnorna på den framtida vinscenen. Att jämföra med 1960-, 70- och 80-talet då eken till största del hade huvudrollen i Rioja. 

Anser du att Bodega Faustino är en modern eller traditionell Bodega?

- Jag skulle säga att vi befinner oss någonstans mittemellan eftersom vi utvecklat några av de mest moderna vinerna i Rioja, samtidigt som vi alltid tar hänsyn till våra rötter och hedrar den typ av viner som har tagit oss dit vi är idag.

Har du någon favorit bland Bodega Faustinos viner?

- Faustino Reserva Icon Edition.

Vad är det perfekta tillfället och sammanhanget att öppna en flaska Faustino Reserva Icon Edition? 

- Här kommer jag inte att bli särskilt innovativ. För mig är det perfekt att lägga lammkotletter på grillen. Men det är inte vanlig kol eller ved vi använder utan “sarmientos” som betyder de gamla vinskotten. Det vill säga det som blir över efter vinterns beskärning. Detta ger en extra krydda till köttet. Och självklart bjuder jag in familj och goda vänner.

Vinstock hos Bodegas Faustino

Finns det nya intressanta produkter som ligger i pipelinen?

- Svaret är definitivt ja, men jag kan dessvärre inte avslöja så mycket. Men det är relaterat till mitt tidigare svar vad det gäller den utveckling och revolution jag tror kommer att ske i Rioja.

Hur anammar ni den nya regionala klassificeringen i Rioja? Kommer ni snart lansera produkter där ni sätter ut enskilda zoner, byar eller vingårdar? 

- Vi är ägare till en av de få vingårdar i Rioja som har rätt att klassas som en Single Vineyard. Men vi vill verkligen fundera noggrant innan, så att vi tar de rätta stegen vid rätt tillfälle.

Har ni börjat med ekanvändning för röda viner som är vanligt i Nya Världen och bordeaux? Det vill säga malolaktisk jäsning i ekfat och alkoholjäsning i små ekfat?

- För Bodegas Faustino är det viktigt att inte förlora vår identitet. Så i Rioja föredrar vi att bevara de vinmakartekniker som gjort oss så framgångsrika över hela världen. Men vi är också i framkant inom gruppen vad det gäller nya tekniker och innovationer. På Portia i Ribera del Duero görs fantastiska viner i modern stil. Där använder vi alla nämnda tekniker och även ännu ovanligare såsom integrerad vinifiering i roterande 400 liters ekfat. 

Sist men inte minst, vad är meningen med livet?

- Det var en tuff fråga, Tjaa, för mig är livet precis som ett gott vin. Jag letar hela tiden efter olika parametrar för att hitta harmoni. Att finna och få balans är oerhört viktigt både i viner och i livet.

Faustino Reserva Especial ICON Edition

389,00 kr


Prova Juans favoritvin du också!

Ett härligt och komplext vin där vinets komponenter umgås på ett behagligt sätt i en förnöjsam harmoni. Varför inte följa hans råd och grilla lammkotletter. Dock blir det kanske svårt att elda med kvistar från Tempranillo-stockar, men man får väl hitta en mer svensk lösning. Jag är övertygad om att kvistar från äppel-, päron- eller körsbärsträdet blir alldeles ypperligt. Har ni inga fruktträd får ni väl smyga över till grannen en mörk natt.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Faustino Reserva

99,00 kr

111,00 kr


Ett nytt vin från Bodegas Faustino som är lagom lyxigt med ypperlig balans som passar den svenska konsumenten som handen i handsken. Faustino Reserva passar utmärkt både till vardag och till fest. Faustino Reservas ypperliga intensitet och smaklängd kommer från de gamla knotiga stockarna som är mellan 50-80 år gamla. Gamla stockar ger mindre skördar men varje druva har en smakintensitet och kvalitet som vida överstiger de som skördas från yngre stockar.