8 skäl till att Faustino I borde ha en högre prislapp.
Klassiska Riojavinet från Faustino är ett mycket prisvärt vin som gott och väl kunde varit mycket dyrare än sina 199 kronor. Här förklarar vi varför.
Läs mer »Josés favoritvin är Faustino Reserva Icon Edition. Till det serverar han lammkotletter grillade på sarmientos, de gamla vinskotten från vinterns beskärning.
Bodegas Faustino är en tongivande producent i det spanska vinområdet Rioja. Bodegan grundades 1861 och drivs fortfarande av samma familj. De äger hela 650 hektar vingårdar och deras Gran Reserva Faustino I är ett mycket känt vinvarumärke som faktiskt står för 34% av all Rioja Gran Reserva. folk o folks dryckesexpert Mats Claësson fick en intressant pratstund med chefsvinmakaren Juan José Díez González.
Juan José Díez González är 42 år gammal och har jobbat som vinmakare sen han var 21. Han har arbetat sig upp på Faustino och är idag teknisk direktör och chefsvinmakare. Han har inte bara huvudansvaret för Bodega Faustino i Rioja utan även för övriga vinerier inom Faustino gruppen - det vill säga Campillo och Marqués de Vitoria som också ligger i Rioja samt Portia i Ribera del Duero, Valcarlos i Navarra och Leganza i La Mancha. Vår intervju fokuserar på Bodegas Faustino i Rioja, men i några av svaren berörs alla vinerier.
- Vi är för närvarande 12 personer.
- Jag tycker att det är mycket viktigt att vara ödmjuk och att lära sig av varandra. Jag har ju ett gediget team av vinmakare. Det är inte så många vinföretag som har den samlade bredden och kunskapen. Att bolla idéer och tekniker blir extra dynamiskt då vi verkar i olika områden och har olika förutsättningar. Detta visar sig tydligt i de nya intressanta viner som utvecklas och tas fram.
- Jag skulle inte kalla det förändring, utan utveckling av det fantastiska arbetet av vår förra chefsvinmakaren Rafael Martinez. Utvecklingen blir att bevara,men samtidigt även följa med nya trender och uppfylla marknadens behov.
- Jag förutspår en revolution vad det gäller de vita vinerna, på grund av nya druvor, nya trender och till och med nya vingårdar. Vad det gäller röda viner tror jag att vinerna kommer bli mer fruktdrivna. Det kommer att vara fruktigheten och terroiren (växtplatsens unika förutsättningar) som blir de stora stjärnorna på den framtida vinscenen. Att jämföra med 1960-, 70- och 80-talet då eken till största del hade huvudrollen i Rioja.
- Jag skulle säga att vi befinner oss någonstans mittemellan eftersom vi utvecklat några av de mest moderna vinerna i Rioja, samtidigt som vi alltid tar hänsyn till våra rötter och hedrar den typ av viner som har tagit oss dit vi är idag.
- Faustino Reserva Icon Edition.
- Här kommer jag inte att bli särskilt innovativ. För mig är det perfekt att lägga lammkotletter på grillen. Men det är inte vanlig kol eller ved vi använder utan “sarmientos” som betyder de gamla vinskotten. Det vill säga det som blir över efter vinterns beskärning. Detta ger en extra krydda till köttet. Och självklart bjuder jag in familj och goda vänner.
- Svaret är definitivt ja, men jag kan dessvärre inte avslöja så mycket. Men det är relaterat till mitt tidigare svar vad det gäller den utveckling och revolution jag tror kommer att ske i Rioja.
- Vi är ägare till en av de få vingårdar i Rioja som har rätt att klassas som en Single Vineyard. Men vi vill verkligen fundera noggrant innan, så att vi tar de rätta stegen vid rätt tillfälle.
- För Bodegas Faustino är det viktigt att inte förlora vår identitet. Så i Rioja föredrar vi att bevara de vinmakartekniker som gjort oss så framgångsrika över hela världen. Men vi är också i framkant inom gruppen vad det gäller nya tekniker och innovationer. På Portia i Ribera del Duero görs fantastiska viner i modern stil. Där använder vi alla nämnda tekniker och även ännu ovanligare såsom integrerad vinifiering i roterande 400 liters ekfat.
- Det var en tuff fråga, Tjaa, för mig är livet precis som ett gott vin. Jag letar hela tiden efter olika parametrar för att hitta harmoni. Att finna och få balans är oerhört viktigt både i viner och i livet.
399,00 kr
Prova Juans favoritvin du också!
Ett härligt och komplext vin där vinets komponenter umgås på ett behagligt sätt i en förnöjsam harmoni. Varför inte följa hans råd och grilla lammkotletter. Dock blir det kanske svårt att elda med kvistar från Tempranillo-stockar, men man får väl hitta en mer svensk lösning. Jag är övertygad om att kvistar från äppel-, päron- eller körsbärsträdet blir alldeles ypperligt. Har ni inga fruktträd får ni väl smyga över till grannen en mörk natt.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Klassiska Riojavinet från Faustino är ett mycket prisvärt vin som gott och väl kunde varit mycket dyrare än sina 199 kronor. Här förklarar vi varför.
Läs mer »Drömmer du om att besöka vackra vingårdar och vinodlingar och smaka goda viner? Det finns många vingårdar som tar emot turister och som erbjuder sina besökare oförglömliga upplevelser. Här har vi listat några vingårdar värda ett besök.
Läs mer »I Rioja får du inte missa Calles del Laurel i Logroño. En 130 meter lång gata med massor av inbjudande tapas- och pinchosbarer. Läs vårt reportage om den.
Läs mer »Totte Wiberg förklarar sambandet mellan Faustino och Rembrandt i sin bok Konsten i vinets värld.
Läs mer »Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.
Läs mer »